Túra a Macskalik barlanghoz a magyar Mauna Kea oldalában

Túra a Macskalik barlanghoz a magyar Mauna Kea oldalában

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Túra a Macskalik barlanghoz a magyar Mauna Kea oldalában hossza 7.9 Km. Az útvonal szintemelkedése 126 m, szintideje 2 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ezen a túrán egy igazán szép barlangbejáratot keresünk fel, közben felfedezzük a hasonlóságot a Hawaii szigeteken található Mauna Kea és a Kab-hegy között, ugyanis mindkettő pajzs vulkán, a felszíni formák és kőzetek pedig ugyanúgy alakultak ki mindkét helyen. Könnyű körséta számos látványossággal.

Kézenfekvő, hogy Úrkút a cél

Az országos kék mellett is akad feltérképezni való

Úrkút már nem először fordul elő túra leírásainkban, most is ezt választottam kiinduló pontnak, az innen induló csillagtúrák újabb elemét rajzoljuk fel a térképre. Az indulás jól megközelíthető autóval és busszal is. Ha már itt kezdünk, akkor ezúttal sem lehet kihagyni a páratlan szépségű őskarsztot, amely a település szélén sok millió éves magas ásványi anyag tartalmú sziklákba vájt bányából vált természetvédelmi bemutatóhellyé. A lépcsőkön lefelé a tárna mélyét és felfelé a peremét is körbe lehet járni a tanösvényen, közben a táblákról mindent megtudhatunk a keletkezéséről.

A kéken haladunk kifelé a településről, a Tűzkő-hegy oldalában sétálunk végig egy tágas kaszáló mellett, majd az erdőbe érkezve jobbra fordulva elhaladunk a Tönkölös víznyelő mellett. Nem sokkal később elágazáshoz érünk, ahol a kék kereszt jelzés letér jobbra, ezen hagyjuk el a kék vonalát. Majdnem másfél kilométert haladunk egy egyenes erdészeti úton, amely egyben kerékpárút is, aztán keresztúthoz érkezünk. Itt kezdődik a Bazaltkarszt tanösvény, melynek leírását egy másik ajánlóban találod meg.

Túra a Macskalik barlanghoz a magyar Mauna Kea oldalában-4
Úton a barlanghoz
Túra a Macskalik barlanghoz a magyar Mauna Kea oldalában-4

Miért a Mauna Kea?

Az információs táblán elénk rajzolódik, hogy kialakulását tekintve miért hasonlít a Kab-hegy a Hawaii vulkánra, és ezt illusztrálják is két egymás alá helyezett fotón. A kiömlő bazalt egy kerek pajzsot hozott létre az egykori mészkő rétegek fölé, és a láva folyamok nyomai még most is megtalálhatók az erdőben 1-2 méteres sziklalépcsők formájában. A teljes tanösvényt most nem járjuk végig, helyette észak felé fordulunk és felfedezzük a Macskalik bejáratát.

Túra a Macskalik barlanghoz a magyar Mauna Kea oldalában-5
Tisztás a tanösvény mellett
Túra a Macskalik barlanghoz a magyar Mauna Kea oldalában-5
Forrás: Nyáry Tamás

Van kicsi meg nagy is!

Az ösvényen sétálva pár száz méter után az erdőbe kanyarodunk, és hamarosan egy méretes gödröt, vagyis töbört találunk. Oldalában egy üreg található, ez a Kis-Macskalik. Nevének magyarázatát az olvasó fantáziájára bízom. Egy kicsivel később az út másik oldalán találunk egy még nagyobb töbört, és itt elénk tárul a Macskalik barlang, vagyis a nagyobb. Óvatosan közelítsük meg a szélét, mert elég meredek a fala, inkább másik irányból érdemes közelebbről megnézni, ha le akarunk mászni. A barlang bejárata nagyon látványos, ez is időszakos víznyelő barlang, a töbör oldalában éppen a bazaltréteg peremén alakult ki. Tartós csapadék esetén, vagy hóolvadáskor a fölötte lévő árokból vízesésként hullik alá az összegyűlt víz az aknába. Ez télen a hidegben meg is fagyhat. A 38 méter hosszú, és 7 méter mély barlang egy függőleges aknával kezdődik, így a belsejét turistaként nem lehet megnézni. Korábban kutatták a barlang járatait, de nem sikerült a víz útjára akadni, ezért is érdekes, hogy aktív állapotában akár 3000 liter vizet is el tud nyelni percenként.

Túra a Macskalik barlanghoz a magyar Mauna Kea oldalában-3
Macskalik barlang
Túra a Macskalik barlanghoz a magyar Mauna Kea oldalában-3
Forrás: Nyáry Tamás

A túrát innen továbbra is észak felé folytatjuk, egy jelzetlen erdészeti úton haladunk tovább, míg ki nem érkezünk Úrkút főútjára. Innen jobbra a falu szélén haladunk, míg el nem érjük a Kéktúra éttermet a sarkon. Itt ki lehet pihenni a séta fáradalmait, a pizza is elég jó, különösen a tonhalas.

Hirdetés