Túra a Bakonyi Gyilkos-tóhoz

Túra a Bakonyi Gyilkos-tóhoz

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Túra a Bakonyi Gyilkos-tóhoz hossza 10.2 Km. Az útvonal szintemelkedése 311 m, szintideje 5 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Aki járt már Székelyföldön, valószínűleg járt a Gyilkos-tónál is. Hogy emlékszik-e rá? Minden bizonnyal, hiszen a tóból magasan kiálló fatörzsek egyedi látványa felejthetetlen élményt nyújt. Hasonló hangulat tárulhat elénk a Bakonyban is, valamivel kisebb méretben. Ez a Hubertlaki-tó, amely szintén a völgy elárasztásával keletkezett, emiatt itt is kilátszanak a fatörzsek a vízből. Nem is kell hozzá sokat gyalogolni, egy könnyű túrán fedezhetjük fel az erdő mélyén fekvő tavat egy másik ritka látnivalóval, a Forrasztókői Egzótakerttel együtt. Mindkettő kihagyhatatlan élmény.

Irány Huszárokelőpuszta

Megközelítés

Huszárokelőpusztát Pápáról vagy Bakonybélből lehet busszal megközelíteni, de autóval is jól elérhető. A vadászházzal és az erdei iskolával szemben az út túloldalán jó parkolóhelyet találunk. A tóhoz vezető út elején sorompó található, a túrát erre felé érdemes megkezdenünk. A vadászházban előzetes bejelentkezéssel szállást is tudunk foglalni, ha szeretnénk itt hosszabb időt eltölteni.

Túra a Bakonyi Gyilkos-tóhoz-4
Túra a Bakonyi Gyilkos-tóhoz-4

Könnyed séta a parkerdőben

A Hubertlaki-tóhoz széles kavicsos erdészeti út vezet, így a túra eleje egyáltalán nem megerőltető. Erdei környezetben rétek szélén kanyargunk. Egy dologra kell csak figyelni, néha elhalad itt a Hubertlaki erdészházhoz közlekedő motoros kisvasút álcázmány. Igen, ezzel is fel lehet jutni a tóhoz, de akkor kimarad a séta.

Mi az az Egzótakert?

Közel 3 km séta után elágazáshoz érünk, ahol tábla is jelzi, hogy jobbra kell fordulnunk a Forrasztőkői Egzótakert felé. Néhány lépés után kerítéshez érünk, és egy olyan kapuhoz, ahol az állatok nem juthatnak be, mi viszont meg tudjuk kerülni. Az egzótakert egy olyan elkerített arborétumszerű terület, ahol 1954-től kezdődően az erdészet egzótákat, azaz a területen nem őshonos fákat, főként tűlevelű fajtákat kezdett telepíteni kísérleti céllal, hogy megfigyelhessék a növekedésüket és a beilleszkedésüket a környezetbe. A kertben nem csak egy szép pihenő tisztást és egy kilátópontot találunk, hanem számtalan szebbnél szebb fát is a mamutfenyőtől a különböző cédrus féléken át a ciprusokig és a tujákig mindenféle különleges fajtát, ami a környéken máshol nem található. Az ösvényt követve először a pihenő tisztásra érünk, aztán egy falépcsőn a kert hátuljánál fel tudunk menni a szikla tetejére is, ahonnan remek kilátás nyílik. Az ösvényen visszafelé ugyanazon a kapun tudunk kimenni, ahol bejöttünk. A kert felső részén a lépcsőnél is van egy létra a kerítésen át, de elég rossz állapotban van, inkább a főkaput használjuk.

Túra a Bakonyi Gyilkos-tóhoz-1
Forrasztókői egzótakert
Túra a Bakonyi Gyilkos-tóhoz-1
Forrás: Nyáry Tamás

A Gyilkos-tó és a Hubert-lak

Az egzótakertet elhagyva először a Hubertus-forráshoz érkezünk, ahol sajnos vízvételi lehetőség nincs, a forrás teljesen ki van száradva. Innen pár perces sétával érjük el a Hubert-laki erdészházat, ami jelenleg kulcsosházként üzemel. Ezen a helyen régen Eszterházy vadászkastély állt, amely azóta tűz martaléka lett. A háztól pedig újabb 10 perc sétával elérjük a tavat, amely a 80-as években duzzasztással jött létre vaditatás céljából. A vízből kiálló fatörzsek az elárasztott égererdő fáinak maradványai. A tavat majdnem körbe lehet sétálni, és a partján pihenőpadokat és tűzrakóhelyet is találunk.

Túra a Bakonyi Gyilkos-tóhoz-2
Hubertlaki Gyilkos-tó
Túra a Bakonyi Gyilkos-tóhoz-2
Forrás: Nyáry Tamás

Az erdő titkai

A tó melléki pihenőnk után egy erdei úton a tanösvényt tovább követve juthatunk vissza Huszárokelőpusztára. Árnyas fák között sétálva az ismertető táblákról megismerhetjük az erdő növény és állatvilágát. A további állomásokon is vannak pihenőpadok, így bárhol elidőzhetünk még egy kicsit, mielőtt vissza érkezünk az erdei iskolához. A parkolóhoz a vadászház kertjén keresztül térünk vissza.

Hirdetés
Hirdetés