Sas út Túra

A Sas út Túra hossza 4 Km. Az útvonal szintemelkedése 660 m, szintideje 7 Óra 15 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

A Sas út, a Tátra legkeményebb túrája.

Sas út. Aki rendszeresen túrázik a Magas-Tátrában, előbb-utóbb szembe találkozik ezzel a névvel. Vannak, akik félelemmel vegyes borzongással, mások a Tátrában túrázókra váró legnagyobb kihívásként beszélnek róla. Aki még nem járt ott, annak általában az elsők között szerepel a tátrai bakancslistáján, aki már végigjárta, azok többsége pedig a legszebb tátrai túraként emlékszik rá. Akár így, akár úgy, elvitathatatlan, hogy a Lengyel-Tátrában található Sas út (lengyelül Orla Perć) a Tátra legtechnikásabb, legnagyobb kihívást jelentő jelzett turistaútja.
 

 

Sas út Forrás: Nagy Árpád
Sas út
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 


A teljes hosszában piros jelzésű Sas út egy magashegyi gerinctúra, amely a Zawrat-hágótól (Zawrat, 2158 m, 49.219307°, 20.016449°) a Kereszt-nyeregig (Krzyżne, 2112 m, 49.228877°, 20.047290°) vezet. Az útvonal érinti a Tátra legmagasabb, teljes terjedelmével lengyel területen emelkedő csúcsát, a Zerge-hegyet (Kozi Wierch, 2291 m, 49.218489°, 20.028579°), amely értelemszerűen az útvonal legmagasabb csúcsa is egyben. A túra során több helyen, így főleg a hágók, csorbák közelében, de más, kitett helyeken, meredek sziklafalakon is láncok, hágcsók és létrák segítik az előrejutást.

 

Az útvonal kialakítása során figyeltek rá, hogy a gerincről több helyen levezető utakat építsenek ki, így ha valaki menet közben úgy érzi, hogy a Sas út végigjárása meghaladja a képességeit, annak több ponton is lehetősége van elhagyni a gerincet, és visszaereszkedni a szomszédos völgyek valamelyikébe.


Magának a Sas útnak a végigjárásához (a fel- és levezető utak nélkül) a rátermett turistáknak – kedvező időjárási körülmények között – 7-8 órára van szükségük. A megfelelően felkészült, láncos utakon jártas turisták ezt a túrát azzal együtt is egy nap alatt bejárhatják, hogy a különböző irányokból a beszálláshoz vezető, illetve a kiszállástól levezető útvonalat is belekalkulálják. Sokan azonban két részre osztva, mégpedig Zawrat – Gránát-csúcsok, majd Gránát-csúcsok – Kereszt-nyereg szakaszokban két nap alatt teszik meg az utat. Fontos tudni, hogy az útvonal első, a Zawrattól a Zerge-hegyig tartó kb. egyharmad része egyirányú, ez csak a Zawrattól indulva túrázható.

 

Sas út Forrás: Nagy Árpád
Sas út
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!
 

 

A Sas út biztonságos bejárása megfelelő előkészítést, tökéletes fizikai és mentális állapotot, a magashegyi, sziklás terephez szükséges lépésbiztonságot és teljes szédülésmentességet követel. A Tátra szürke gránitszikláival történő közeli találkozás csak akkor maradhat emlékezetes, ha túra közben nem saját félelmeinkkel és tehetetlenségünkkel kell küzdeni. Amennyiben azonban mentálisan is fizikailag is felkészülten vágunk bele az útvonal végigjárásába, akkor a több helyen is varázslatos panorámával rendelkező Sas úton történő túrára később az egyik legszebb tátrai túraként tudunk majd visszaemlékezni.

Az útvonal hat csúcsot érint, ezek a Kis-Zerge-hegy (Mały Kozi Wierch, 2228 m), a Zerge-bástya (Kozie Czuby, 2263 m), a Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m), a Déli-Gránát-csúcs (Zadni Granat, 2240 m), a Középső-Gránát-csúcs (Pośredni Granat, 2234 m) és az Északi-Gránát-csúcs (Skrajny Granat, 2225 m). A Sas út legszebb kilátást nyújtó részei a Zerge-hegy, valamint a Gránát-csúcsok (Granaty) közvetlenül egymás után sorakozó, három csúcsból és három hágóból álló csoportja. Előbbiről a Lengyel-Öt-tó völgyére, míg az utóbbiról, különösen az Északi-Gránát-csúcsról a Gąsienica-völgyre és Zakopane irányában nyílik nagyszerű kilátás.
 

Megközelítés

A Sas út végigjárása előtt el kell jutni a Zawratra, majd a végén valahová vissza is kell érkezni a Kereszt-nyeregből, mindkettő több útvonalon lehetséges. A Zawratra vezető legnépszerűbb kék jelzésű útvonal a Murowaniec menedékháztól vezet a hágóba. Az ellentétes oldalról, a Lengyel-Öt-tó völgyéből ugyancsak a kék jelzésen érhető el a hágó, ami a hosszabb táv ellenére technikailag könnyebb, mint a Gąsienica-völgyből történő megközelítés. Mindkét völgyben van viszont menedékház, amelyek ideális kiindulópontjai lehetnek a Sas útra tervezett túrának, ezekben azonban a nyári időpontra hónapokkal előre le kell foglalni a szállást. A Lengyel-Tátrában sem a szabadban éjszakázni, sem bivakolni nem lehet, ezért akik a menedékházban nem kapnak szállást, azok leggyakrabban Kuźnicéból (Kuźnice, 1000 m, 8,8 km táv, +1225/-100 m szintkülönbség, 4 ó 30 p menetidő), vagy pedig a Bialkai-szénégető parkolóból (Palenica Białczańska, 984 m, 11 km táv, +1210/+50 m szintkülönbség, 5 óra menetidő) indulva jutnak el a Sas út kezdetéhez.

Sokan a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő felvonóval érik el a gerincet, és onnan a Liliom-hágón át a piros jelzésen jutnak el a Zawratra (3,6 km táv, +500/-320 m szintkülönbség, 2 ó 45 p menetidő), így azonban menet közben fel kell mászni a Svinica (Świnica, 2301 m) csúcsára.

 

 

Sas út gerinctúra

1. A Sas utat alapvetően három részre szokták osztani. Az első rész a Zawrattól a Zerge-hegy felé egyirányú, ennek távja 1,3 km, szintkülönbsége +305/-150 méter. Az útvonal ismerői ezt és a harmadik szakaszt tartják az út legnehezebb részének, melyet az itt előforduló balesetek nagy száma is alátámaszt. A Kis-Zerge-hegyen (Mały Kozi Wierch, 2228 m) keresztül a Felső-Fagyott-tavi-csorbába (Zmarzła Przełączka Wyżnia, 2201 m) lemászva rögtön egy kitett, sokszor nedves, csúszós szakadékban találjuk magunkat. A Honoratka-szakadék hírhedt pontja a Sas útnak, mindazonáltal a sziklafalakba erősített láncok szakszerű használatával biztonsággal leküzdhető. Innen a Fagyott-tavi-csorbában (Zmarzła Przełęcz, 2126 m) szabadon álló szikla (ún. ingókő) mellett elhaladva a Zerge-csorba (Kozia Przełęcz, 2137 m) a következő tájékozódási pont, és egyben az első kiszállási lehetőség is, ahonnan a keresztező sárga jelzésen mindkét irányban elhagyhatjuk az útvonalat. A Zerge-csorbába egy függőleges létrán kell lemászni, sokan ezt a létrát tartják az egész útvonal legizgalmasabb részének, melynek leküzdése valóban teljes szédülésmentességet igényel. A Zerge-csorbából aztán a Zerge-bástyán (Kozie Czuby, 2263 m) és a Felső-Zerge-csorbán (Kozia Przełęcz Wyżnia, 2240 m) át egy hosszú, fárasztó emelkedés következik a Sas út legmagasabb pontjára, a Zerge-hegyre.

 

Sas út Forrás: Nagy Árpád
Sas út
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

 

2. A következő, talán kicsivel könnyebbnek mondható szakasz a Zerge-hegytől az Északi-Gránát-csúcsig vezet, ennek távja 1,5 km, szintkülönbsége +170/-230 méter. Ez a szakasz érinti a Gránátok három csúcsát, emellett pedig két újabb kiszállási lehetőséget, mindkettőt a Gąsienica-völgy irányába. Az útvonalnak ez a része már kétirányú, vagyis itt már szemben jövőkkel is találkozhatunk. Ez a szakasz jó választás lehet azok számára, akik némi magashegyi jártassággal egyelőre csak belekóstolni szeretnének a Sas út hangulatába. Az útvonalnak ez a része az előzőnél és a következőnél kevésbé kitett, nagyobb odafigyelésre csak a Buczyna-völgyi-csorbából (Przełęcz nad Buczynową Dolinką, 2225 m) a Kulczyński-vályúba (Żleb Kulczyńskiego) történő leereszkedéskor, majd onnan a Fekete-Barát-kéménybe (Kominek pod Czarnym Mniszkiem) történő felmászás során van szükség. Számtalan izgalmas fotó kering az interneten az Elülső-Sieczka-csorba (Skrajna Sieczkowa Przełączka, 2200 m) különleges nyílásáról, melyet azonban a nyílás mellé felszerelt láncot megmarkolva egy határozott lépéssel bárki át tud lépni. A repedésnek félelmetes híre van, jelentős problémát viszont nem okozhat, de aki mégis megijed a mélységtől, a lánc bal oldalán egy keskeny vályúban le tud mászni a repedés aljához.
 

 

Sas út Forrás: Nagy Árpád
Sas út
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 


3. A Sas út utolsó szakasza (melyet az Északi-Gránát-csúcsról leereszkedve sokan egész egyszerűen kihagynak, hátrahagyva ezzel az útvonal talán legszebb részeit) az Északi-Gránát-csúcstól a Kereszt-nyeregig vezet, ennek távja 1,5 km, szintkülönbsége +175/-285 méter. Bár a gerincnek ezen a részén több jelentős csúcs is található, ezeket csak traverzálja az ösvény, a Sas út utolsó harmadának bejárása során a nehézséget az egymás után következő kéményekben történő hosszabb-rövidebb le- és felmászások jelenthetik. Ezen a szakaszon kitett és kevésbé kitett csorbák következnek egymás után, közülük a Gránát-csorba (Granacka Przełęcz, 2145 m) külön is említést érdemel, hiszen a csorbát magunk mögött hagyva érjük el az útvonal második létráját, melyen a Sas utat nyugatról keleti irányban bejárva felfelé kell mászni. A csorba közelében az útvonal a megszokottnál is csúszósabb, ez fokozott odafigyelést igényel.

 

 

Sas út Forrás: Nagy Árpád
Sas út
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

 

 

Visszaérkezés

A Sas út végpontját jelentő Kereszt-nyeregből a keresztező sárga jelzésen két lehetséges útvonalon jöhetünk le a gerincről. Az egyik, talán némileg közkedveltebb változat a Lengyel-Öt-tó völgyén keresztül a Bialkai-szénégető parkolóba vezet (10,2 km táv, +145/-1280 m szintkülönbség, 4 óra menetidő), ahonnan saját autónkkal vagy kisbuszokkal juthatunk vissza Zakopanéba. A másik levezető útvonal a Panszczycza-völgyön keresztül a Murowaniec menedékház mellett vezet Kuźnicéba (10 km táv, +205/-1300 m szintkülönbség, 3 ó 45 p menetidő). 


A Sas út időbeosztása: Zawrat (2158 m) – Kis-Zerge-hegy (2226 m) – Fagyott-tavi-csorba (2126 m) – Zerge-csorba (2137 m, 1 ó 30 p) – Zerge-hegy (2291 m, 3 ó 15 p) – Buczyna-völgyi-csorba (2225 m, 4 ó) – Északi-Gránát-csúcs (2226 m, 5 ó) – Kereszt-nyereg (2112 m, 7 ó 15 p).

Hirdetés