Palánkos-völgyből a Gombás-nyergen át a Giewontra Túra

A Palánkos-völgyből a Gombás-nyergen át a Giewontra Túra hossza 5 Km. Az útvonal szintemelkedése 1080 m, szintideje 3 Óra 15 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Palánkos-völgy parkoló (Dolina Strążyska, 905 m, 49.278731°, 19.938655°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Giewont (Giewont, 1894 m, 49.251125°, 19.933832°)

Időkalkulátor a Giewontra: Palánkos-völgy parkoló – Palánkos-rét (Polana Strążyska, 1042 m, 40 p) – Gombás-nyereg (Przełęcz w Grzybowcu, 1311, 50 p) – Felső-Konrád-nyereg (Wyżnia Kondracka Przełęcz, 1765 m, 1 ó 30 p) – Giewont (15 p).

Összesen: 3 ó 15 p. Vissza: 2 ó 30 p.

 

 

Itiner

1. A Lengyel-Tátra turisták körében egyik legnépszerűbb csúcsa a Zakopane szimbólumaként is számon tartott Giewont sziklapiramisa. Ez a népszerű kilátócsúcs más útirányok mellett a városközpontból jól megközelíthető Palánkos-völgyön keresztül is elérhető. Túránk a Strążyska utca parkolójából (905 m) induló piros jelzésen kezdődik, melyen a Palánkos-völgybe vezető széles erdei úton dél felé indulunk. Az enyhén emelkedő, erdős völgyben a patakot többször keresztezve érkezünk meg a Giewont hatalmas északi fala alatt lévő Palánkos-rétre, ahol az egyik egykori pásztorkunyhóban jelenleg büfé működik.

2. A tisztásról a Felső erdei úttal (Ścieżka nad Reglami) együtt haladó piros jelzésen délnyugat felé folytatjuk utunkat, a sűrű fenyvesben vezető meredek, sziklás úton kapaszkodunk fel az erdőben lévő, vörös színű triászi palából felépülő Gombás-nyeregbe (1311 m).

 

Galériáért katt a képre!

 

3. Még egy rövid erdős szakasz áll előttünk, majd megérkezünk a Gombás-hegy (Grzybowiec) hosszú, északnyugati irányú hátára. Az erdős gerincen meredeken kaptatunk felfelé, helyenként szép kilátással túránk célpontjára. Feljebb az erdőt sűrű, cserjékkel vegyes törpefenyves váltja fel, majd a Kis-Giewont (Mały Giewont) délnyugati lejtőjén továbbra is meredek terepen, sziklás-törmelékes talajon érkezünk meg a Csorba (Siodło, 1630 m) széles, füves nyergébe, ahonnan jól látható a Giewont csúcsán álló hatalmas kereszt. Innen egy erősen erodálódott emelkedőn, majd a füves-törpefenyős hegyoldalt keresztezve érkezünk meg a Felső-Konrád-nyeregbe, miközben déli irányban szép kilátás nyílik a főgerincen emelkedő Konrád-púpra (Kondracka Kopą).

4. Itt már kézzelfogható közelségben van a csúcs, melyre a csúcstömb jobb oldalán vezető egyirányú, láncokkal biztosított úton jutunk fel. A formája után Alvó lovagként is emlegetett mészkőcsúcson (1894 m) álló kereszt lábától szép panoráma nyílik Zakopanéra, a Nyugati-Tátra nyugati, a Magas-Tátra középső, valamint a Bélai-Tátra északi részének csúcsaira, zivatar, villámlás idején viszont rendkívül veszélyes a csúcson vagy annak a közelében tartózkodni. A hegytetőről annak nyugati oldalán, a lefelé vezető egyirányú láncos úton juthatunk vissza a csúcstömb alatti elágazáshoz, ahonnan több lehetséges útvonalon is visszatérhetünk Zakopanéba.

 

Galériáért katt a képre! 

Hirdetés