Menü

sportág: TÚRA    táv: 28,5 km    szintemelkedés: 1253 m    szintidő: 14 óra     nehézség: Nehéz

Kőszegi-hegység, a Dunántúl legmagasabb csúcsa, az Írottkő

Ha szereted a középhegységi körülményekhez mért nagy szinteket és távokat, akkor ez tetszeni fog, ha legyalogolod egy nap alatt. Ha viszont a rövidebb távokat kedveled, szeretnél kényelmesen, nézelődve, fotózgatva, esetleg gyerekekkel családos túraként végigjárni, remek két, vagy három napos kirándulást csinálhatsz belőle. A szállásokra is kapsz tippet ha tovább olvasol.

 

Itiner

1. A túrára Kőszegről a Jurisics-vártól indulunk. Ha egy napra tervezel, érdemes a túra végére hagyni a vár megtekintését. Ha több napra indulsz, akkor az elején is megnézheted. A túrát a zöld jelzésen kezdjük, és negyed óra gyaloglás után el is hagyjuk a várost. Lépcsőkkel tarkított kaptatón keresztezzük többször is a volt Panoráma szállóhoz vezető szerpentin utat, majd megérkezünk az erdőbe, és a Szabó-hegyet jobbról kerülve, már enyhébb emelkedőn érkezünk meg az Okmányos-nyereg alá, majd még 2 km után a túra első látványosságához, az Óház kilátóhoz. A XIII. században létrejött vár jelenti Kőszeg születését. a vártól lefelé kezdtek terjeszkedni, és amikor megépült a Jurisics vár, elvesztette jelentőségét. Az 1900-as évek elején épült az eredeti sokszáz éves falakra a most látogatható torony szerű kilátó. Szép időben csodás kilátás nyílik innen a városra. 

Kőszegi-hegység túra Forrás: Equinox Trekking Club (c) Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

2. A kilátótól a kék jelzésen folytatjuk az utat és most egy kicsit lefelé ereszkedve teszünk meg nagyjából egy kilométert ahol a Hétforrás hűs vizével csillapíthatjuk szomjunkat. A forrás egykoron az Óház vízellátását biztosította. A Millennium évében készült jelenlegi foglalás a hét vezérről lett elnevezve. Pihenőnk után egy kicsit vissza kell kapaszkodnunk az ösvényen a műútig, majd kicsit fölötte a jobbra induló zöld jelzésen haladunk tovább a Zeiger nyeregbe, ahol erdészkunyhó és pihenő padok is vannak. Az innen induló piros körút jelzésen eljuthatunk a Kereszkúti turistaházhoz is, mely eredetileg határőr laktanya volt, mára nagyon szépen felújított turistaszálló és pihenőhely. Az eredeti terv szerint viszont a zöld jelzésen haladunk tovább és a szikla forrás érintésével eddig összesen 10 km megtétele után megérkezünk a Stájer házakhoz, amely a Szombathelyi erdészet által üzemeltetett erdei iskola. Ez a hely előzetes egyeztetés esetén szállásként bérelhető, ezért aki több nap alatt szeretné végigjárni a túrát, itt foglalhat magának szállást. Emeletes ágyas szobák vannak, de felszerelt konyha és igen kultúrált fürdőszobák, az ár pedig nagyon olcsó. A házak messze vannak a város zajától, igazi friss erdei környezet várja az ide látogatókat

3. A Stájer házakat elhagyva az ide érkező kék jelzésen folytatjuk az utat. Felkapaszkodunk a Hörmann-forráshoz, amely Hörmann Mihályról kapta a nevét. A hely nagyon szép, és ha felfrissítettük a vízkészleteinket, akkor már neki is vághatunk az Írottkő utolsó emelkedőjének. Kövekkel teli ösvényen fenyves ligetes terepen tesszük meg az utolsó másfél km-t és már fent is vagyunk a Dunántúl tetején. A kilátót éppen kettévágja az Osztrák-Magyar határvonal, régen, a vasfüggöny meglétekor még probléma volt elérni ezt a helyet, én jártam úgy egyszer, hogy felmentünk magyar oldalról, ott nem engedtek felmenni a határőrök, aztán átbuszoztunk Ausztriába, és onnan meg simán felengedtek. A lényeg, hogy most már szabadon lehet odafent kószálni, és érdemes is, mert a kilátás nem mindennapi.

Kőszegi-hegység túra Forrás: Equinox Trekking Club (c) Nyáry TamásGalériáért katt a képre!

4. A kék és a piros jelzést követve ereszkedünk le a hegyről, viszonylag meredek fagyökerekkel teli ösvényen kell haladni, óvatosan érdemes közlekedni. Leérkezünk egy útelágazáshoz, ahonnan már csak a piros jelzésen ereszkedünk tovább. Beérkezünk a Hosszú-völgybe, ahol még egy forrást találhatunk, aztán elérjük Velemet. Akinek van kedve, átkanyarodhat a Hosszú-völgyi forrás felett a Kurta-völgybe, ahol megcsodálhatja Velem egyik jellegzetességét a Szentvid kápolnát és a hozzá tartozó kálvária stációkat is, valamint a Kék túra emlékművet, mely a kék kezdetét jelzi. Velem egy nagyon szép határ menti falucska, sok kulturális, hagyományörző rendezvény szokott itt lenni, de ha csak simán, fesztivál szezonon kívül érkezünk akkor is magával ragadó a település bája. Több napos túra esetén itt van a második lehetőség egy éjszakát eltölteni, sok apró vendégház, és egy turistaház is a vándorok rendelkezésére áll.

A túrát egy darabon még a piros jelzésen folytatjuk, de Cák határába érve választhatunk alternatív útvonalat is, a sárga körút jelzés elvisz minket a híres cáki pincesorra, majd visszacsatlakozik a piros jelzésbe. Innen szintben haladva már rövid úton elérjük Kőszeg határát és a város utcáin fejezzük be a túrát.

A Stájer-házak a és a Velemi szállások körülbelül éppen elharmadolják az utat, ezért ajánlottuk 3 naposnak is a túrát, de bárki végigjárhatja úgy is, ha csak az egyik helyen száll meg, vagy ha tényleg be akarná járni a környéket, akkor akár több napot is el lehet itt tölteni. Igazi alpokaljai kikapcsolódásban lesz részünk.

Kőszegi-hegység túra Forrás: Equinox Trekking Club (c) Nyáry TamásGalériáért katt a képre!


Forrás:
 Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Összesítés

A Kőszegi-hegység, a Dunántúl legmagasabb csúcsa, az Írottkő hossza 28,5 km, az útvonal szintemelkedése 1253 méter, szintideje 14 óra, nehézsége nehéz. Az útvonal Magyarország területén található.

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Csütörtök Péntek Szombat Vasárnap
°C 3 / 12 10 / 12 8 / 17 10 / 10
mm 0.0 8.7 19.9 20.1
km/h 15.5 14.8 18.4 10.4

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: Írottkő, Equinox, túra, kőszeg