Kőszegi-hegység, a Dunántúl legmagasabb csúcsa, az Írottkő Túra

A Kőszegi-hegység, a Dunántúl legmagasabb csúcsa, az Írottkő Túra hossza 28 Km. Az útvonal szintemelkedése 1253 m, szintideje 14 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ha szereted a középhegységi körülményekhez mért nagy szinteket és távokat, akkor ez tetszeni fog, ha legyalogolod egy nap alatt. Ha viszont a rövidebb távokat kedveled, szeretnél kényelmesen, nézelődve, fotózgatva, esetleg gyerekekkel családos túraként végigjárni, remek két, vagy három napos kirándulást csinálhatsz belőle. A szállásokra is kapsz tippet ha tovább olvasol.

 

Itiner

1. A túrára Kőszegről a Jurisics-vártól indulunk. Ha egy napra tervezel, érdemes a túra végére hagyni a vár megtekintését. Ha több napra indulsz, akkor az elején is megnézheted. A túrát a zöld jelzésen kezdjük, és negyed óra gyaloglás után el is hagyjuk a várost. Lépcsőkkel tarkított kaptatón keresztezzük többször is a volt Panoráma szállóhoz vezető szerpentin utat, majd megérkezünk az erdőbe, és a Szabó-hegyet jobbról kerülve, már enyhébb emelkedőn érkezünk meg az Okmányos-nyereg alá, majd még 2 km után a túra első látványosságához, az Óház kilátóhoz. A XIII. században létrejött vár jelenti Kőszeg születését. a vártól lefelé kezdtek terjeszkedni, és amikor megépült a Jurisics vár, elvesztette jelentőségét. Az 1900-as évek elején épült az eredeti sokszáz éves falakra a most látogatható torony szerű kilátó. Szép időben csodás kilátás nyílik innen a városra. 

Kőszegi-hegység túra Forrás: Equinox Trekking Club (c) Nyáry Tamás
Kőszegi-hegység túra
Kép forrása: Equinox Trekking Club (c) Nyáry Tamás
Galériáért katt a képre!

2. A kilátótól a kék jelzésen folytatjuk az utat és most egy kicsit lefelé ereszkedve teszünk meg nagyjából egy kilométert ahol a Hétforrás hűs vizével csillapíthatjuk szomjunkat. A forrás egykoron az Óház vízellátását biztosította. A Millennium évében készült jelenlegi foglalás a hét vezérről lett elnevezve. Pihenőnk után egy kicsit vissza kell kapaszkodnunk az ösvényen a műútig, majd kicsit fölötte a jobbra induló zöld jelzésen haladunk tovább a Zeiger nyeregbe, ahol erdészkunyhó és pihenő padok is vannak. Az innen induló piros körút jelzésen eljuthatunk a Kereszkúti turistaházhoz is, mely eredetileg határőr laktanya volt, mára nagyon szépen felújított turistaszálló és pihenőhely. Az eredeti terv szerint viszont a zöld jelzésen haladunk tovább és a szikla forrás érintésével eddig összesen 10 km megtétele után megérkezünk a Stájer házakhoz, amely a Szombathelyi erdészet által üzemeltetett erdei iskola. Ez a hely előzetes egyeztetés esetén szállásként bérelhető, ezért aki több nap alatt szeretné végigjárni a túrát, itt foglalhat magának szállást. Emeletes ágyas szobák vannak, de felszerelt konyha és igen kultúrált fürdőszobák, az ár pedig nagyon olcsó. A házak messze vannak a város zajától, igazi friss erdei környezet várja az ide látogatókat

3. A Stájer házakat elhagyva az ide érkező kék jelzésen folytatjuk az utat. Felkapaszkodunk a Hörmann-forráshoz, amely Hörmann Mihályról kapta a nevét. A hely nagyon szép, és ha felfrissítettük a vízkészleteinket, akkor már neki is vághatunk az Írottkő utolsó emelkedőjének. Kövekkel teli ösvényen fenyves ligetes terepen tesszük meg az utolsó másfél km-t és már fent is vagyunk a Dunántúl tetején. A kilátót éppen kettévágja az Osztrák-Magyar határvonal, régen, a vasfüggöny meglétekor még probléma volt elérni ezt a helyet, én jártam úgy egyszer, hogy felmentünk magyar oldalról, ott nem engedtek felmenni a határőrök, aztán átbuszoztunk Ausztriába, és onnan meg simán felengedtek. A lényeg, hogy most már szabadon lehet odafent kószálni, és érdemes is, mert a kilátás nem mindennapi.

Galériáért katt a képre!

4. A kék és a piros jelzést követve ereszkedünk le a hegyről, viszonylag meredek fagyökerekkel teli ösvényen kell haladni, óvatosan érdemes közlekedni. Leérkezünk egy útelágazáshoz, ahonnan már csak a piros jelzésen ereszkedünk tovább. Beérkezünk a Hosszú-völgybe, ahol még egy forrást találhatunk, aztán elérjük Velemet. Akinek van kedve, átkanyarodhat a Hosszú-völgyi forrás felett a Kurta-völgybe, ahol megcsodálhatja Velem egyik jellegzetességét a Szentvid kápolnát és a hozzá tartozó kálvária stációkat is, valamint a Kék túra emlékművet, mely a kék kezdetét jelzi. Velem egy nagyon szép határ menti falucska, sok kulturális, hagyományörző rendezvény szokott itt lenni, de ha csak simán, fesztivál szezonon kívül érkezünk akkor is magával ragadó a település bája. Több napos túra esetén itt van a második lehetőség egy éjszakát eltölteni, sok apró vendégház, és egy turistaház is a vándorok rendelkezésére áll.

A túrát egy darabon még a piros jelzésen folytatjuk, de Cák határába érve választhatunk alternatív útvonalat is, a sárga körút jelzés elvisz minket a híres cáki pincesorra, majd visszacsatlakozik a piros jelzésbe. Innen szintben haladva már rövid úton elérjük Kőszeg határát és a város utcáin fejezzük be a túrát.

A Stájer-házak a és a Velemi szállások körülbelül éppen elharmadolják az utat, ezért ajánlottuk 3 naposnak is a túrát, de bárki végigjárhatja úgy is, ha csak az egyik helyen száll meg, vagy ha tényleg be akarná járni a környéket, akkor akár több napot is el lehet itt tölteni. Igazi alpokaljai kikapcsolódásban lesz részünk.

Galériáért katt a képre!


Forrás:
 Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

Hirdetés