Kaldera kalandok, túra látványos sziklaformációk között Túra

Kaldera kalandok, túra látványos sziklaformációk között Túra

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Kaldera kalandok, túra látványos sziklaformációk között Túra hossza 8.8 Km. Az útvonal szintemelkedése 527 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Tegyünk egy nem túl hosszú, viszont elég szintes túrát a Börzsöny egykori kráterének belső oldalán, és fedezzük fel a vulkáni tevékenység következtében létrejött, tektonikai elmozdulások nyomán keletkezett sziklaformációkat! Hogy mit csinál a kicsoda? Vegyük egyszerűbbre: Szép sziklák vannak ott! Nézzük meg őket! Oké, a viccen túl vagyunk. Indulhat a túrázás.

Megkövült hírmondók - Csóványos, Oltárkő

A Csóványos és a vulkáni tevékenység

18 millió évvel ezelőtt a Börzsöny egy aktív tűzhányó volt és a kaldera, a kráter pereme éppen itt húzódott a Rakodónak nevezett gerinc, a Nagy-Hideg-hegy és a Csóványos között. Következésképp a kráter belső oldala ennek a gerincnek a nyugati fele volt. Ha most ezt a meredek hegyoldalt szeretnénk felfedezni, akkor két dolgot tehetünk. Vagy egy nagy szintkülönbségű, nehezebb túrát tervezünk, és Kemence vagy Nagybörzsöny felől mászunk fel ide, vagy több napot túrázunk a környéken, és egy itt töltött éjszaka után – például a Nagy-Hideg-hegyi turistaházban – indulunk neki a környék felfedezésének, jóval rövidebb távot bejárva. Én ezt a megoldást javaslom.

Ez nem egy klasszikus tematika

Ha az ember túrázni indul a hegyre, akkor annak megmászását tervezi, vagyis először felfelé megy, aztán lejön onnan. Ezt mi most fordítva fogjuk csinálni. A Nagy-Hideg-hegyről indulva lefelé vesszük az irányt, és első körben leereszkedünk a Rakodó-nyeregbe. Itt egész csokor turista jelzés fut össze, csak győzzük kiválogatni. Keressük meg a kék kereszt jelzés északi irányban induló szálát és azon induljunk el lefelé. Van másik folytatása is dél felé, vigyázz, hogy ne a Magas-tax felé indulj. 


A kidőlt-bedőlt erdő

A Fekete-patak völgyében sétálunk lefelé, kezdetben egy hegyoldalon, később a völgy szűkülni kezd és kissé szurdok szerűre keskenyedik. A völgyben még látszik a néhány évvel ezelőtti nagy jégkár eredménye, döbbenetes mennyiségű kidőlt fa fekszik keresztben a patak fölött és a hegyoldalakon. Szerencsére a jelzett ösvény nagyjából ki van takarítva, csak néhány helyen kell fatörzseken átmászni. A Rakodótól körülbelül 1 km-re, az ösvénytől nem messze felfedezhetjük a Hangyás-kutat, ami egy kövekkel foglalt kifolyás. Sajnos a mellette lévő fa rádőlt, így a forrásház is összedőlt. Tovább ereszkedve megérkezünk a Magashídi rétre, amely arról kapta a nevét, hogy a hajdan Kemencéről idevezető kisvasútnak itt volt egy 21 méter hosszú és 8 méter magas fahídja. Ebből már semmi sem látszik, a vasúti töltés felfedezhető itt-ott.

Kaldera kalandok, túra látványos sziklaformációk között-1
Fadőlések a Fekte-hegyi patak völgyében
Kaldera kalandok, túra látványos sziklaformációk között-1
Forrás: Nyáry Tamás

A Kőkorsó

A Magashídi-rét és a Lósóskás rét között az Oltár-patak völgyébe kanyarodunk, és a kék háromszög jelzésen kezdjük meg a túra második szakaszát, innen már szinte végig felfelé fogunk menni. Kezdetben lankásan, később meredekebben megyünk felfelé. Kicsit több, mint 1 km után egy olyan részhez érünk, ahol az út cikk-cakkban jut fel egy méretes szikla mellett a hegyoldalon. Ez a szikla a Kőkorsó nevet kapta. 

Kaldera kalandok, túra látványos sziklaformációk között-2
A Kőkorsó
Kaldera kalandok, túra látványos sziklaformációk között-2
Forrás: Nyáry Tamás

Ha felértünk a felső szélére, érdemes kisétálni a tetejére, innen a hegy felé fordulva megpillanthatjuk magunk fölött a Csóványosi kilátó tornyát. A Kőkorsóhoz hasonló, de kisebb sziklából találunk még jó néhányat itt a hegyoldalon, ezek érdekessége, hogy a vulkáni működés során kialakult földcsuszamlások emelték ki őket, és valójában összeforrt lávatömbök. A Csóványos környéke megemelkedett, a völgyek pedig lesüllyedtek. (akovekmeselnek.hu)

Az Oltárkő

Innen már csak 15 perc és fent vagyunk annál az elágazásnál, ahol a piros háromszög jelzéssel találkozunk. Jobbra fordulva egy darabon vízszintesen haladunk a Csóványos oldalában, és egy kiszögelésnél elérjük az Oltárkövet. 

Kaldera kalandok, túra látványos sziklaformációk között-3
Oltárkő
Kaldera kalandok, túra látványos sziklaformációk között-3
Forrás: Nyáry Tamás

Az Oltár-patak is valószínűleg innen kapta a nevét. Óriási szikla formáció, amely ketté törhetett és a két szikla között halad el az ösvény. A túloldalán továbbra is vízszintesen folytatjuk a túrát és ez egy kilométeren keresztül így is marad. Újabb elágazáshoz érünk, ahol a piros kereszt jelzés felfelé indul a hegyoldalon. Ezen fogunk tovább menni a Szabó-kövek felé, de előbb menjünk tovább még egy kicsit szintben, 50 méterre ott lesz a Spartacus-forrás.

Szabó-kövek

A piros kereszt jelzés nem túlzottan meredek, és hamar fel is érkezik a gerincre, ahol megcsodálhatjuk a Szabó-kövek sziklacsoportját. Ezek a sziklák is láva tömbök voltak sok millió évvel ezelőtt. Megcsodáljuk az itt-ott kikandikáló kilátást, majd eldönthetjük, hogy felmászunk a Csóványosra a túra megkoronázása végett, vagy lefelé indulunk a gerincen és a Rakodón keresztül visszatérünk Nagy-Hideg-hegyre.

Hirdetés
Hirdetés