Hrubá Skála - vár és sziklaváros a Cseh Paradicsomban

A Hrubá Skála - vár és sziklaváros a Cseh Paradicsomban hossza 7 Km. Az útvonal szintemelkedése 280 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Csehország területén található.
Hirdetés

Hrubá Skála sziklaváros a Cseh Paradicsomban

A Cseh Paradicsom (Český ráj) egyik legismertebb része Hrubá Skála sziklavárosa, amely Jičintől 20 km-re északnyugatra található. Az azonos nevű település közelében található 220 hektáros természetvédelmi területet lenyűgöző sziklatornyok és meredek hasadékok jellemzik. A régió más sziklavárosaihoz hasonlóan a geológiai folyamatok és az erózió hatására 18-20 millió évvel ezelőtt a kevéssé ellenálló, üledékes homokkőben különböző sziklaformák (hasadékok, ablakok, kapuk) alakultak ki. A sziklaváros b. 400 homokkő toronyból áll, közülük a legnagyobbak elérik a 60 méter magasságot. Hrubá Skála a legrégebbi cseh sziklamászó terepek közé tartozik, a legismertebb sziklatornyok a Karmester (Kapelník), a Koponya (Lebka), a Világítótorony (Maják) és Végzet-tornya (Osudová vež).

A 260-420 m közötti tengerszint feletti magasságban található természetvédelmi terület három fő részre osztható, ezek közül turisták körében legismertebb a délkeleti részen található Sárkány-sziklák (Dračí skály) és a Vár-szakadék (Zámecká rokle). Maga a sziklaváros az Arany-úttól (Zlatá stezka) északkeletre, a Karmester (Kapelník) nevű sziklatornyot övező területen található, a gerinctől délnyugatra fekvő Völgyecske (Údolíčka) nevű terület pedig elsősorban népi építészeti emlékeiről ismert.

A Cseh Paradicsom nem csak sziklatornyairól és hasadékairól ismert, a táj történelmi emlékekben is rendkívül gazdag, egymást érik errefelé a jó állapotban fennmaradt várak és a kastélyok. Ezek egyike Hrubá Skála reneszánsz várkastélya (Zámek Hrubá Skála), amely a sziklalabirintus déli részén található, jelenleg négycsillagos szállodaként üzemel.

A túraútvonal mentén különleges természeti látnivalók (pl. a Bukovina arborétum és az Egér-lyuk), értékes régészeti leletek (pl. az Ördög keze) és kulturális emlékek (Valdštejn vára, Hrubá Skála vára, Kopicův-farm, Kavčiny sziklavára) is megtalálhatók.
 


Cseh Paradicsom körtúra

1. A sziklavárosba vezető túra a Hrubá Skála kastélyszálló (GPS 50.544570, 15.192499) előtti kis parkolóból indul. A parkoló északi szélén, az árusok pavilonjai között találjuk a zöld jelzésű turistaút kezdetét, ezen elindulva egy lefelé vezető lépcsősoron pár perc múlva megérkezünk a csaknem 100 m hosszú Egér-lyukba (Myší díra). Ebből kimászva a keresztező kék jelzésen balra folytatjuk a túrát, és a kanapéhoz hasonlító Ádám ágya (Adamovo lože) nevű sziklaformáció mellett érkezünk vissza az aszfaltozott útra (U Adamova lože).

Hrubá Skála Forrás: Nagy Árpád
Hrubá Skála
Kép forrása: Nagy Árpád

2. Az útelágazástól a sárga jelzésen jobbra indulva folytatjuk a túrát, és elsőként a Vár-kilátóhoz (Zámecká vyhlídka) érkezünk, melyről szép kilátás nyílik Hrubá Skála várkastélyára, amely még a következő, Mária-kilátóból (Mariánská vyhlídka) is látható. A sárga jelzésű turistaút mentén, a Mária-kilátó alatt található az 1971-ben létesített szimbolikus temető, amely a hegyekben életüket vesztett cseh hegymászóknak állít emléket, a sziklafalon jelenleg több mint 130 név olvasható. Innen a Koponya (Lebka) alatt elhaladva az Anton-forrásnál (Antonínův pramen) érjük el a kék jelzést. 

3. A kéken balra indulva a Barbara-forrástól (Barbořin pramen) kezdve hat forrás követi szorosan egymást, ezeket magunk mögött hagyva újabb útelágazáshoz érkezünk (Smíchousův rybník). Itt a keresztező kék jelzésen balra fordulva érkezünk meg a sziklaváros központi részére, melyet a Karmester (Kapelník) és a Zenekar (Kapela) nevű sziklatornyok közelében érünk el. A jelentős őskori régészeti lelőhelyként számon tartott Ördög-keze (Čertova ruka) terjedelmes hegytömbje alatt elhaladva, hosszú erdei sétát követően Kavčin sziklavára alatt (U Kavčin rozcestie) érjük el a piros jelzésű Arany-utat.

Hrubá Skála Forrás: Nagy Árpád
Hrubá Skála
Kép forrása: Nagy Árpád

4. Amennyiben időnk engedi, innen jobbra indulva tehetünk egy rövid kitérőt a közeli, turisták számára is látogatható Valdštejn várához (Hrad Valdštejn), majd ide visszatérve délkelet felé folytathatjuk a túrát. A hegyvidék gerincén vezet a Cseh Paradicsom fő turistaútjának számító, végig pirossal jelzett Arany-út, olyan ismert kilátópontokkal, mint az Oroszlán-kilátó (vyhlídka U Lvíčka) és a Zenekar-kilátó (vyhlídka Na Kapelu). Ezt követően tehetünk egy rövidke kitérőt a Bukovina arborétumba (Arboretúm Bukovina), melyet az 1860-as években alapítottak 35, főként Észak-Amerikából származó fa elültetésével. Az arborétumot elhagyva hamarosan megérkezünk a túránk kezdetén már érintett Egér-lyukba vezető kék jelzésű elágazásához, ahonnan az aszfaltozott úton néhány perc alatt visszajutunk a túránk kezdő- és végpontját jelentő parkolóba.

Árak 2018

Belépő nélkül, szabadon látogatható! 

Hirdetés