Földvárak a Mecsekben Túra

A Földvárak a Mecsekben Túra hossza 18 Km. Az útvonal szintemelkedése 632 m, szintideje 7 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ezt a túrát Orfűről és Abaligetről is kezdhetjük, így autóval is és tömegközlekedéssel is elérhető. Ha messzebbről érkezünk, mindkét településen van szállás lehetőség, vendégházak és kemping is. A leírást most Abaligetről kezdjük, egész pontosan az Abaligeti tó partjáról, ahol található egy cseppkőbarlang és denevér múzeum is. Mindkettőt érdemes megnézni, sok érdekességet tudhatunk meg a denevérek életéről, és hasznosságukról.
 


Itiner

1. A túrát a kék jelzésen kezdjük el, amely rögtön a denevér múzeum és a barlang bejárat mellett lép be az erdőbe, és pár száz méteren keresztül hirtelen emelkedőn indítja be a lábizmokat. Rövid idő után a kék négyzet jelzés ágazik le róla jobb kéz felé, de még itt egyenesen kell haladni és csak a következő elágazásnál kell jobbra fordulni a jelzést követve. Innen mintegy 4 km-en keresztül széles erdei úton lankás emelkedőn haladunk felfelé, míg elérjük azt a tisztást, ahol a IV. akna emléktábláját találhatjuk. Feltünedeznek itt az egykori uránbányászat nyomai is.
 

 

Földvárak a Mecsekben túra Forrás: Equinox Trekking Club (c) Nyáry Tamás
Földvárak a Mecsekben túra
Kép forrása: Equinox Trekking Club (c) Nyáry Tamás


Galériáért katt a képre!

 


2. A tisztást elhagyva továbbra is felfele haladunk, majd további 2 km megtétele után elérjük a Jakab-hegyi földvár maradvány sáncát. A bronzkorban épült földvár a legnagyobb volt a Kárpát-medencében. A vár 550 x 800 méter alapterületű volt és 6-10 méter magas földsáncok alkották a falait. A kapun áthaladva most is meglepőek a méretek, már ami megmaradt a falakból. A kapun átlépve pár percet sétálva elérkezünk a Zsongor-kőhöz ahonnan csodálatos kilátás nyílik az alattunk elterülő Kővágószőlősre és Cserkútra, valamint a távolabb húzódó Dráva-vidékre. Újabb 2 perc sétával megérkezünk a Jakab-hegyi pálos kolostorromhoz, amely a hajdani földvár területén belül épült. Az 1225 tájékán épült kolostornak ma már csak derék vagy váll magasságig állnak a falai, de környezetét rendben tartják, jól látogatható. A Jakab-hegyen az Árpád-korban létrejött egy falu. ennek félköríves szentélyű, nyugati karzattal ellátott templomát, és templom körüli temetőjét sikerült feltárni. E templom Szent Jakab titulusáról nyerhette a hegy a nevét.
 

 

Földvárak a Mecsekben túra Forrás: Equinox Trekking Club (c) Nyáry Tamás
Földvárak a Mecsekben túra
Kép forrása: Equinox Trekking Club (c) Nyáry Tamás

Galériáért katt a képre!
 

 

3. Az utunk innen lefelé vezet már, a kéket követjük továbbra is a pacsirtamezői pihenőhelyig, innen pedig a kék kereszt jelzésen ereszkedünk le a Szuadó-völgybe, míg ki nem lyukadunk az Orfű felett érkező mecseki műútra. Ezen a részen legyünk nagyon óvatosak, a jelzés a szerpentines úton halad legalább  kilométert és elég erőteljes a járműforgalom. Az orrfűi elágazás előtt egy kicsivel a jelzés lekanyarodik a műútról és a falu széli házak mellett ereszkedik tovább. Legyünk figyelmesek, mert nehéz észrevenni ezt az ösvényt. Innen már a házak között sétálunk a vizimalom érintésével az első tóig, majd azt megkerülve a második mellett megérkezünk a Panoráma kempinghez, amely a Fishing on Orfű fesztivál otthona is. A parton lévő büfékben érdemes pihenni egyet, aztán a kék kereszten tovább haladva be is fejezzük a túrát.
 

Forrás: Nyáry Tamás, azaz az Ügyeletes Nagy Fehér Jelvényes Túravezető Pajtás.... szükségszerű rövidítésben csak egyszerűen Nagyfehér az Equinox Trekking Club nagyvezíre. Kedvence minden, amire fel lehet mászni. Domb, hegy, ferrata, csak a végén legyen kilátás. További túrái: www.trekk.hu

 

Hirdetés