Classic Csóványos zöld túra, Pogányvárral spékelve Túra

Classic Csóványos zöld túra, Pogányvárral spékelve Túra

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Classic Csóványos zöld túra, Pogányvárral spékelve Túra hossza 19.6 Km. Az útvonal szintemelkedése 879 m, szintideje 8 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Ha valaki meg akarja mászni a Csóványost, akkor három sokak által ismert klasszikus útvonal jut eszébe. Az egyik a zöld jelzés Diósjenőről. Ezt fogjuk most végigjárni, a túra második felére pedig beteszünk egy csavart, és a Pogányvár csúcsán keresztül fogunk leereszkedni Királyházára, hogy aztán a Závoz-nyergen keresztül juthassunk vissza Diósjenőre. Nem rövid, nem könnyű túra, de tőlem közepes fokozatot kapott, mert az ösvény csak rövid szakaszokon meredek, kis pihenőkkel kényelmesen végigjárható, káprázatos kilátásokkal, és gyönyörű erdőkkel.

A Csóványos megmászása

A Kemence-patak bűvöletében

A túrát a Diósjenői állatparknál kezdhetjük, itt találunk parkolót, de ha szép idő van és még hétvége is, akkor készüljünk nagy forgalomra, ilyenkor hamar elfogynak a parkoló helyek. Választhatjuk a vonatot is a Diósjenői vasútállomásig Vácról vagy Budapestről. Az állomásról 2,5 km a vadaspark parkoló. A zöld jelzés már a vasútállomástól elindul, ezt követhetjük. A parkoló fölött hamarosan elérjük az első meredek szakaszt, és felkapaszkodunk a Cseh-vár kúpjának a nyergébe. Ha kedvünk tartja, akkor a várhoz is felmászhatunk, de ezt megtehetjük egy másik túrán is, amikor a Diósjenői tanösvényt járjuk végig. A nyerget elhagyva rövid szakaszon lefelé megyünk és kilépünk a csodálatos Gál-rétre. Az erdészeti utat keresztezve az erdő szélen megtaláljuk a Kemence-patakot. Ez a patak a Kemence-völgyben egészen Kemence településig folyik, még találkozni fogunk vele többször is a túrán. Most viszont át kell kelnünk rajta, és ez vízálló bakancsot, csúszásmentes talpat, és lehetőleg túrabotot kíván, ha csak nincs nagy meleg és nem akarunk direkt bele mászni.

Három-barát és a Nyír-rét

Egyenletesen emelkedő hegyoldalban megyünk felfelé a Hárombarát-nyeregig a Málna-hegy mellett. Nem, ez nem a Nagymána, ez tényleg a Málna-hegy. A nyeregből pedig a Nyír-rétre érkezünk, amely megkapóan szép mező egy hatalmas fával a közepén. Emléktábláról megtudhatjuk, hogy állt itt egy vadászkastély, amely a II. világháborúban pusztult el. A Nyír-réti vadászkastélyban a múlt század elején még síversenyeket is rendeztek. Az épületnek mára nyoma sincs.

Classic Csóványos zöld túra, Pogányvárral spékelve-1
Nyír-rét
Classic Csóványos zöld túra, Pogányvárral spékelve-1
Forrás: Nyáry Tamás

A csúcstámadás

Szelíden tovább emelkedünk egy egyenes úton, a fák szinte sorfalat állnak két oldalon és elérjük a Pogányvár mellék gerincét a Varsa-tetőnél. Közben jegyezzük meg jól, a jobbra kanyarodó piros háromszög jelzést, ezen fogunk majd lefelé menni később. Aztán kövessük tovább a zöldet és másszuk meg a Csóványos csúcsát, ami innen már közel van, és nem is túl meredek az ösvény. A toronyból feltétlenül meg kell csodálni a 360 fokos panorámát, már ha nem jár úgy az ember, mint én, hogy orromig se lássak a ködben.


Ereszkedés a Pogányvárról Királyházáig

A Pogányvár egy oldalgerinc terasza

Visszatérünk a Vasra-tetőre, és rákanyarodunk a piros háromszög jelzésre. Ez nem annyira népszerű és kitaposott, mint a főgerinc útvonala, ezért érdemes figyelni az összevissza kanyargó ösvényt a fák között. Szerencsére a jelzések jók. Kis hullámvasút stílus következik, lendületből átkelünk a nyergen és fellépünk a Pogányvár ormára.

Classic Csóványos zöld túra, Pogányvárral spékelve-2
Pogányvár
Classic Csóványos zöld túra, Pogányvárral spékelve-2
Forrás: Nyáry Tamás

A csúcson egy 320×100 méteres késő bronzkori földvár falait fedezhetjük fel. Az út egy nagy kanyarral folytatódik, és szinte azt hihetjük, hogy visszafelé megyünk. Aztán ismét egy kanyar és elkezdünk meredeken ereszkedni a hegy oldalában. Egészen a Pogányvári kaszálóig, amely egy nyeregpont a gerincen és egy hangulatos kis rét terül el itt. Rövid emelkedő a következő dombig, majd újabb erősebb ereszkedés után elérjük a völgyben a Pogányvári-patak és a Rózsás-patak összefolyását. Ez a pont jelenti a meredek részek végét.

Királyháza közeleg

Átkelünk a gázlón, majd újabb patak összefolyást érünk el. A Rakottyás-patak is belefolyik a fő ágba és a 3 patak közül a Rózsás-patak nyer, ezen a néven folytatják útjukat a Kemence-patakig. Mi meg a patak mentén folytatjuk utunkat, és megérkezünk a Kemence-völgyben Királyszállásra. A település csak vendégházakból és turistaházakból áll. Közigazgatásilag Kemencéhez tartozik, nevét Mátyás-királyról kapta, aki szeretett itt vadászni. Pihenjünk egy jót, a túra nehezén túl vagyunk. Illetve, ha szereted a kihívásokat, akkor még megnehezítheted a saját dolgodat.

Classic Csóványos zöld túra, Pogányvárral spékelve-4
Királyháza
Classic Csóványos zöld túra, Pogányvárral spékelve-4
Forrás: Nyáry Tamás

A visszaútról te döntesz

Mivel sok szintet megtettünk idáig, és már elég volt a mászásból, kövesd a tervezett útvonalat és a Kemence-völgyi erdészeti utat, amelyen bicikli útvonal jelzés szerepel. Ez egy aszfaltos út, amelyen visszasétálva eljuthatunk a Závoz-nyeregbe, és onnan leereszkedünk a vadasparkhoz. De ha még nem volt elég a szintekből és be vagy sózva, akkor Királyházáról a kék négyzet jelzésen végigmehetsz a Málna-hegy mellékgerincén és visszatérve a Hárombarát-nyeregbe az eredeti zöld jelzésen juthatsz vissza a kiinduló pontra. Ez a kitérő még 350 méter szintet és legalább 3 km kitérőt jelent.

Hirdetés
Hirdetés