Boszorkányok és rabló lovagok a Kámor gerincén Túra

Boszorkányok és rabló lovagok a Kámor gerincén Túra

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
A Boszorkányok és rabló lovagok a Kámor gerincén Túra hossza 18.3 Km. Az útvonal szintemelkedése 714 m, szintideje 9 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Túránkat egy igen látványos, sok kilátást ígérő hegygerincen járjuk végig, amely nem kevés misztikus mondával büszkélkedhet. Cserébe készüljünk komolyabb szintekre is, lesz mit út közben megmászni.

Závoz ,a megkerülhetetlen

Diósjenő felfedezése

A túrát Diósjenőn a vasútállomásnál, vagy a felette található faluközpontban érdemes elkezdeni, tömegközlekedéssel és autóval is könnyen megközelíthető, és itt találkozik a sárga és a kék jelzés, vagyis azonos pontra esik a túra eleje és vége. A sárgán elindulva hosszasan gyalogolunk a településen, és még mielőtt elérjük az erdőt, több meglepő helyet is felfedezhetünk útközben, mint például a hajdani strandot, a kempinget, a vadiúj sportcentrum kastélyszerű épületét, mellette bérelhető tiny house-okat, és nem utolsósorban a szabadidőparkot, amely vadasparkként is üzemel.

Érezd magad nyeregben

A vadaspark fölött már az erdőben sétálunk, itt találkozunk a Diósjenői tanösvénnyel is, amelynek a bejárásáról már született leírás. Ezek követésével érkezünk meg a Závoz-nyeregbe, ahol jó néhány jelzett ösvény találkozik. Kellemes pihenő asztalok, padok, és szép kilátás vár minket ezen a hatalmas tisztáson. Amikor megérkezel, igazán nyeregben érezheted magad, mivel a tisztás éppen olyan formájú, mint egy ló háta. Az utad folytatásáról is dönthetsz. Vagy követed a sárga jelzést a Kámor-hegy felé, vagy felmászol a Kő-szirtre, amely a nyereg északi oldalát képező hegy. Ide nem vezet jelzés, de ha a padok mellett elindulsz, nem tévesztheted el. Odafent a szikláról felejthetetlen panorámában lesz részed. Az ösvényt tovább követve egy szép réten találkozol ismét a sárga jelzéssel, mely kissé megtévesztő a lezárt és kitermelt terület miatt. A jó választás, ha lesétálsz a réten, és az elkerített részt alulról kerülöd meg.

Boszorkányok és rabló lovagok a Kámor gerincén-2
Kőszirt sziklapárkány a Závoz-nyereg fölött
Boszorkányok és rabló lovagok a Kámor gerincén-2
Forrás: Nyáry Tamás

A Kámor-hegy legendái és megmászása

Mondák nyomában

A kerítés mentén kell felkapaszkodni a Jász-Bükk gerincére. Az első magaslat után enyhén lefelé sétálunk, majd a Jász-Bükki rétnél nekivágunk a Kámor-hegynek. Mint oly sok Börzsönyi hegy csúcsán, a Kámor-hegyen is egy földvár állt régen, és ehhez a földvárhoz tartozik egy hangulatos monda. Kámorról, a rabló lovagról szól, aki a vár uraként a környék fosztogatásából gazdagodott meg. Született egy lánya, akit Milkának hívtak. Kámort elűzték a király katonái, de a mondák szerint a kincsei a hegy mélyébe ásott pincékben maradtak. A koldusbotra jutott Milka pedig ezek felkutatása közben elűzött mindenkit a környékről, aki szintén kincskereséssel próbálkozott. Boszorkányként kísértett a hegyen. A teljes történet megtalálható több formában is az interneten. Egy dolog biztos, ha nem akarsz összetűzésbe kerülni vele, feltétlen legyen nálad Milka csoki!

A Kámori liktól a Hugó villáig

A csúcson a vár maradványai egyáltalán nem látszanak, csak egy barlang üreget lehet látni, ez a Kámori sziklahasadék. Ezt tartják az egykori pincék bejáratának, és sokan próbáltak itt szerencsét. Állítólag még Drégely várához is indult innen egy járat. Lemászni semmiképpen nem ajánlatos, inkább csak kívülről szemléljük meg. A hegycsúcsról keleti irányba vezet még egy ösvény, itt lehet egy kis kitérővel eljutni a Hugó villához, amely egy emberi kéz által is tovább mélyített sziklaüreg. Mellette pedig felfedezhető a két rókalyuk, amelyek szabályos kör alakú üregek. A Börzsönyi vulkán működése idejében az andezit láva ráömlött két fatörzsre, amelyek azután eltűntek az üregekből, teljesen szabályos ágyúcső szerű üregeket hátrahagyva.

Boszorkányok és rabló lovagok a Kámor gerincén-5
Hugó villa
Boszorkányok és rabló lovagok a Kámor gerincén-5
Forrás: Nyáry Tamás

Kőember na meg a Pénzásás

Távlatok a sziklákról

A Kámor-hegyet elhagyva ereszkedni kezdünk a gerincen és a Kőember-hegy nyergében a sárga jelzést a kék négyzet jelzésre cseréljük. Itt is érdemes egy kitérőt tenni a hegy ormára, ahol egy szikla formáció pereméről tekinthetünk le a Cserhát dombjaira. Felfedezhetjük a Naszály tömbjét, és tiszta időben a Mátra vonulatait is. Visszatérünk a jelzett útra és megérkezünk a Pénzásás nyeregbe. Erről a helyről is született már néhány monda, melyek Sisa Pistával a börzsönyi betyárral kapcsolatosak, ezeket is érdemes elolvasni. A nyeregtől pár lépésre megtaláljuk a Pénzásási turista házat is, amely kulcsosházként üzemel, szépen fel van újítva.

Boszorkányok és rabló lovagok a Kámor gerincén-8
Pénzásási turistaház
Boszorkányok és rabló lovagok a Kámor gerincén-8
Forrás: Nyáry Tamás

Visszaút a kéken

A háztól pedig a kék jelzésen tudunk Diósjenőre visszajutni. Elhaladunk a Kőember lábánál, ahonnan fel tudunk nézni a sziklára és a Kámor-hegyet is megcsodálhatjuk alulról. A visszaút felénél találunk egy nagyon szép turista pihenőt esőbeállóval és tűzrakó hellyel, itt állt régen a Kámori erdészház, amiből már semmi nem maradt meg. Kényelmesen pihenhetünk az utolsó 3 km-es szakasz megtétele előtt. A temető mellett érkezünk vissza Diósjenőre és végigsétálunk a nagyon hangulatos borpince soron.

Hirdetés
Hirdetés