Az Örvény-kő és a Csókás-nyereg Túra

Az Örvény-kő és a Csókás-nyereg Túra

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
Az Az Örvény-kő és a Csókás-nyereg Túra hossza 11.9 Km. Az útvonal szintemelkedése 574 m, szintideje 7 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Az Örvénykő, vagy más néven Pogányoltár a Kis-Fennsík peremén áll 773 méter magasan, és odafentről káprázatos kilátás nyílik Mályinka és Tardona irányába.

„a Bükk kellős közepén egy messze kimagasló bércorom, ami még Gömörbe is ellátszik. Azt úgy hívják, hogy „Örvénykő, Pogányoltár!” Aki annak a sziklacsúcsnak a tetejére fölmászik, az mint egy földabroszt, úgy látja maga alatt elterülni az egész Borsod vármegyét valamennyi hegyeivel, völgyeivel, folyóival és helységeivel együtt.” 

– Írta róla Jókai Mór,

aki két művében is említést tesz erről a varázslatos helyről, ezért  egy emlékoszlopot is emeltek itt az emlékére. Hát ha még belevesszük a sétába a Vakvölgyi Barátságkert kulcsosházat, a Három-kúti barlangokat, a Magos-követ, A Vidróczky-barlangot és sziklát, valamint a Csókás-nyergi barlangot és forrást, egy igen kerek kis túrát tudunk belőle összehozni.

 

Túra az Örvény-kőhöz és a Csókás-nyereghez:

1. A Garadna-völgyi kisvasút végállomásáról érdemes elindulni erre a túrára, vagy a Pisztráng keltető állomástól, és autóval is ezeken a helyeken kell parkolót keresni. Az első amit felkeresünk az út mellett nem messze lévő Turista Emlékpark, ahol egy forrás is található, valamint számos kopjafa a magyar turistaság kiemelkedő alakjainak emlékére. A hegyoldalt itt alaposan letarolhatta a vihar vagy a jégkár, mert szinte az egészet lepucolta az erdészet, tarra van vágva az erdő. A pisztrángos tanösvény jeleit azért megtaláljuk és ezen csatlakozunk be a sárga kereszt jelzésre, amely a Három-kúti-völgyön kezd el emelkedni.

A turista emlékpark pihenője

2. Az ösvény felső szakaszát Aranylépcsőnek hívják, ezen jutunk fel a piros jelzés keresztezésével az Örvénykő nyergébe. A sárga jelzést is keresztezzük, majd a sárga háromszög jelzésen jutunk fel a sziklához és a Jókai emlékoszlophoz. Mélyüljünk el alaposan a panoráma elemzésben, nem lesz nehéz.

A Jókai emlékoszlop

3. A hegy keleti oldalán a piros háromszög jelzésen folytatjuk a túrát és leereszkedünk az erdészeti utat kétszer is keresztező piros jelzésre. Ezen érkezünk a Vakvölgy bejáratához, ahol balra fordulva besétálunk a Vakvölgyi-beszakadáshoz, a forráshoz, a Szementu-barlanghoz amelynek látogatása engedélyköteles, de érdekessége, hogy egy 945 méter hosszú barlangról van szó, és itt található a Teenager-terem, ami a Bükk-hegység legnagyobb méretű barlangterme, 30 méter magas, 40-70 méter széles és 5 méter magas cseppkő gyertyák vannak benne.

4. A völgy körbe járása után megpihenhetünk a Barátságkert kulcsosház melletti turista padoknál, ahol zárt esővédő is található. A beszakadás mellett visszasétálva a piroson folytatjuk a sétát a közelben lévő Magos-kőre, ahonnan most a másik irányban gyönyörködhetünk a kilátásban. Itt jobbra fordulva a peremen 100 méter kitérővel megnézhetjük a Sólyom-követ is, valamint a Három-kúti barlangokat és sziklaüregeket is, amely a híres betyár, Vidróczky Márton búvóhelye volt. A remete barlang jelenleg is egy barlangszállás a Bükkben, a bejárata fel lett falazva és ajtó, ablak is készült rá. Nyitva van, bárki megszállhat itt, aki bírja a nomád körülményeket.

Kilátás a Magos-kőről

Nomád szálláshely a Remete barlanglakásban

5. Visszatérve a jelzésre elhaladunk a Taréjos-szikla mellett, majd jön a következő pazar kilátóhely a Vidróczky-szikla. A Sólyom-kúttól leereszkedve a Nyulászi vadászház mellett megyünk el, aztán leérünk a Csókás nyergébe ahol ismét jó sok látnivalót járhatunk körbe. A Csókás pihenő mellett nem messze megtaláljuk a forrást és a barlangot is. A barlang ugyan nyitva van, de a 148 méter hosszú járat csak tapasztalt barlangászoknak ajánlott, a bevezető létra el van korhadva, és felszerelés nélkül nem lehet lemászni.

A Csókási táborhely székely kapuja

6. Induljunk el lefelé a hegyről a piros kereszt jelzésen. Mielőtt megérkeznénk a pisztráng keltetőhöz, még megállhatunk egyszer a Lendeczky-pihenőnél és a Hárs-kút forrásnál. Visszaérkezve a völgybe a Pisztráng étteremben, vagy a kisvasút végállomásánál lévő Mókus odúban pótolhatjuk az elégett kalóriákat.

A barlang vadregényes, de nem túl bizalomgerjesztő bejárata

Hirdetés
Hirdetés