Menü

sportág: TÚRA    táv: 2,5 km    szintemelkedés: 630 m    szintidő: 2 óra 15 perc     nehézség: Nehéz

A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-hegyre

Indulási hely: Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schr. w Doline Pięciu Stawów Polskich, 1672 m, 49.213821°, 20.048718°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m, 49.218489°, 20.028579°)

Időkalkulátor a Zerge-hegyre: Lengyel-Öt-tavi menedékház – Nagy-tó (Wielki Staw Polski, 1664 m) –Zerge-hegy (2 ó 15 p).

Összesen: 2 ó 15 p. Vissza: 1 ó 45 p.


Itiner

1. A Lengyel-Öt-tavi menedékház a Lengyel-Öt-tó völgyét (Dolina Pięciu Stawów Polskich) határoló gerincek csúcsaira, hágóira vezető túrák legmegfelelőbb kiindulópontja. A menedékháztól a kék jelzésű turistaúton nyugat felé indulva, északról kerüljük meg a Nagy-tavat (Wielki Staw Polski, 1664 m), majd hamarosan megérkezünk a Zerge-hegyre vezető fekete jelzésű turistaút elágazásához (1710 m).

A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-hegyre Forrás: Nagy ÁrpádGalériáért katt a képre!
 

2. Jobbra fordulunk, és elindulunk felfelé a törpefenyők között vezető, enyhén emelkedő turistaúton. A törpefenyők egyre kisebbek lesznek, később teljesen elmaradnak, mi pedig a Széles-vályúban (Szeroki Żleb) egyre meredekebben emelkedünk felfelé. A vályú felső részén néhány rövid szerpentint leküzdve érjük el a Sas út (Orla Perć) piros jelzésű turistaútját. Itt balra fordulunk, és a gerinc déli oldalán vezető rövid, meredek szakaszon felmászva megérkezünk a Zerge-hegyre (2291 m). A szép kilátása miatt közkedvelt csúcs a Lengyel-Tátra legmagasabb, teljes terjedelmével lengyel földön emelkedő csúcsa, egyúttal a Sas út legmagasabb pontja. Nem csak olyanokkal találkozunk itt, akik teljes hosszában végig szeretnék járni ezt a legendás utat, de azoknak is gyakori célpontja a magaslat, akik csak a Sas út egy rövid szakaszán szeretnének túrázni. A csúcsról minden irányban párját ritkító a panoráma.

A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-hegyre Forrás: Nagy Árpád
Galériáért katt a képre!

Összesítés

A A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-hegyre hossza 2,5 km, az útvonal szintemelkedése 630 méter, szintideje 2 óra 15 perc, nehézsége nehéz. Az útvonal Lengyelország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Olvass többet: túra, Lengyel-Tátra, Nagy-tó, Lengyel-Öt-tó vidéke, Zerge-hegy