A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-hegyre Túra

Az A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-hegyre Túra hossza 2 Km. Az útvonal szintemelkedése 630 m, szintideje 2 Óra 15 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Indulási hely: Lengyel-Öt-tavi menedékház (Schr. w Doline Pięciu Stawów Polskich, 1672 m, 49.213821°, 20.048718°)

Érkezési hely és legmagasabb pont: Zerge-hegy (Kozi Wierch, 2291 m, 49.218489°, 20.028579°)

Időkalkulátor a Zerge-hegyre: Lengyel-Öt-tavi menedékház – Nagy-tó (Wielki Staw Polski, 1664 m) –Zerge-hegy (2 ó 15 p).

Összesen: 2 ó 15 p. Vissza: 1 ó 45 p.


Itiner

1. A Lengyel-Öt-tavi menedékház a Lengyel-Öt-tó völgyét (Dolina Pięciu Stawów Polskich) határoló gerincek csúcsaira, hágóira vezető túrák legmegfelelőbb kiindulópontja. A menedékháztól a kék jelzésű turistaúton nyugat felé indulva, északról kerüljük meg a Nagy-tavat (Wielki Staw Polski, 1664 m), majd hamarosan megérkezünk a Zerge-hegyre vezető fekete jelzésű turistaút elágazásához (1710 m).

 

2. Jobbra fordulunk, és elindulunk felfelé a törpefenyők között vezető, enyhén emelkedő turistaúton. A törpefenyők egyre kisebbek lesznek, később teljesen elmaradnak, mi pedig a Széles-vályúban (Szeroki Żleb) egyre meredekebben emelkedünk felfelé. A vályú felső részén néhány rövid szerpentint leküzdve érjük el a Sas út (Orla Perć) piros jelzésű turistaútját. Itt balra fordulunk, és a gerinc déli oldalán vezető rövid, meredek szakaszon felmászva megérkezünk a Zerge-hegyre (2291 m). A szép kilátása miatt közkedvelt csúcs a Lengyel-Tátra legmagasabb, teljes terjedelmével lengyel földön emelkedő csúcsa, egyúttal a Sas út legmagasabb pontja. Nem csak olyanokkal találkozunk itt, akik teljes hosszában végig szeretnék járni ezt a legendás utat, de azoknak is gyakori célpontja a magaslat, akik csak a Sas út egy rövid szakaszán szeretnének túrázni. A csúcsról minden irányban párját ritkító a panoráma.

A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-hegyre Forrás: Nagy Árpád
A Lengyel-Öt-tó völgyéből a Zerge-hegyre
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

Hirdetés