Új fogadóépület a Rám-szakadéknál

Pilisi Parkerdő
2022/09/29
Elsősegély-, mellékhelyiségek és gasztroélmények az új épületben
Hirdetés


A Dunakanyar és azon belül Dömös környéke a Rám-szakadékkal, a Prédikálószékkel, a Vadálló-kövekkel nemcsak a Visegrádi-hegység, hanem hazánk leglátogatottabb természetjáró-látványosságai közé tartoznak. A látnivalókat összekötő turista-csomópontnál mostantól új fogadóépület szolgálja a kirándulók kényelmét és biztonságát.

Dömösi turistaközpont

Budapest környéke, egyben hazánk egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága a Dömös környéki vadregényes szurdokvölgy, a Rám-szakadék, illetve a közelben magasodó, páratlan panorámájáról nevezetes Prédikálószék, illetve a Vadálló-kövek. A kettő közötti völgyben helyezkedik el a Szentfa-kápolna és a Kaintz György-forrás, amely az itteni túrák csomópontja. A hely népszerűségére jellemző, hogy a területet kezelő Pilisi Parkerdő évente több százezer belépést regisztrál itt, csak a Rám-szakadékban évente 200 000 turista fordul meg.

A helyszínről a Visegrádi-hegység és a Dunakanyar számos látványossága megközelíthető. A már említett Rám-szakadék természeti szépsége miatt méltán tartozik a Dunakanyar legismertebb kirándulóhelyei közé. A vulkanikus kőzetbe vágódott szurdokvölgy mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, és természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak.
A Pilisi Parkerdő 2005-ben rozsdamentes anyagból készült létrákkal és korlátokkal könnyítette meg a feljutást, és biztonsági okok miatt – külföldi, például a Szlovák Paradicsomból ismert példák nyomán – felfelé egyirányúsították.

A völgy másik oldalán a Dunakanyar másik népszerű látványossága, a Prédikálószék magasodik, melynek csúcsára a Pilisi Parkerdő 2016-ban épített kilátót Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján. A csúcsra a Visegrádi-hegység egy másik igen nehezen járható útvonala vezet fel a szintén vulkáni andezittufából kipreparálódott sziklasoron, a Vadálló-köveken keresztül.

Új fogadóépület a Rám-szakadéknál-1
Rám-szakadék fogadóépület
Új fogadóépület a Rám-szakadéknál-1
Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Új, többfunkciós fogadóépület

A Visegrádi-hegység egyik leginkább frekventált kirándulóhelyén mostantól egy korszerű, többfunkciós fogadóépület szolgálja a természetbarátok kényelmét és biztonságát. A területet és a környező erdőket kezelő Pilisi Parkerdő éppen a hely népszerűsége miatt tartotta fontosnak, hogy információs és elsősegély-központot hozzon létre itt. A 29 négyzetméter alapterületű, fából készült könnyűszerkezetes épület a Dömösről a Rám-szakadékba és Prédikálószékre induló turistautak előtt, az oda vezető Macskások és Nyilasok dűlő végén található.

Frekventált turisztikai és információs csomópontként nemcsak a Rám-szakadékba látogatók, hanem a Vadálló-kövekre, a Prédikálószékre vagy Dobogókőre tartó turisták is itt tájékozódhatnak a környékbeli célpontokról, látványosságokról és helyi jellegzetességekről – ideértve a gasztronómiát is. A felső szinten berendezett teraszon a vendégek megismerkedhetnek a helyi termékekből készült finomságokkal, de lehetőségük nyílik akár a magukkal hozott úticsomag elfogyasztására is.
A kényemet szolgálják még a pelenkázóval is ellátott mellékhelyiségek.

A közeli két nehéz, helyenként és esős időben vagy eltévedés esetén akár kockázatos turistaútvonal indokolta, hogy az épületben a Pilisi Parkerdő megteremtse a térségbe érkezők biztonságos kirándulási körülményeinek feltételeit.

Az épületben külön helységet alakítottak ki a bajba jutott turisták ellátására. Defibrillátor, elsősegély-csomag és hordágy mellett megtalálhatóak az erdei kirándulás során gyakori problémát okozó kullancs-csípés elleni eszközök is, valamint a darázscsípés sürgősségi ellátásához szükséges gyógyszerek és kötszerek. Mindezek használatát szakképzett személyzet fogja segíteni.
A tervek szerint a központ a hétvégéken és a fő-, nyári szezonban lesz nyitva.

Hirdetés
Hirdetés