Tegyük vízállóvá lábbelinket  avagy hogyan ápoljuk helyesen

Tegyük vízállóvá lábbelinket avagy hogyan ápoljuk helyesen

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2016/11/17
Ősszel és tavasszal (az elvetemültebbek télen is) könnyen leszünk vizesek a túrázás során. Egy patakokban gazdag útvonalon még nyáron is lábat moshatunk, így fontos odafigyelnünk lábbelink ápolására, hogy a túra végül tényleg élmény legyen, ne pedig egy megfázással kombinált rémálom.
Hirdetés

5 egyszerű lépésben az impregnált és ápolt bakancsért

 

1. Előkészítés

Akárcsak más ruhadarabunk, a lábbelink is igényli minden egyes használat után a megfelelő tisztítást/karbantartást. Ehhez viszont elő kell készítenünk. Vegyük ki a talpbetéteket és a fűzőket – vagy legalább lazítsuk ki erősen – és húzzuk szét a nyelvét amennyire tudjuk. Így könnyedén minden részéhez hozzá fogunk majd férni.

Egy már nem használt fogkefe jól jöhet az akasztók megtisztításakor Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Egy már nem használt fogkefe jól jöhet az akasztók megtisztításakor
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

2.Tisztítás

Kézmeleg (soha nem forró!), enyhén mosószeres vízzel mossuk meg alaposan a lábbelink, kívül-belül. Használhatunk puha kefét is (a már nem használt fogkefénk nagyon praktikus tud lenni), de a textil részeken gyöngéden bánjunk vele! Soha ne mossuk cipőnket/bakancsunkat mosógépben, mert az árthat neki! A makacsabb szennyeződések eltávolításához használjunk speciális, cipőtisztító szereket. Ahol a víz keményebb, ott javasolt desztillált víz használata, hogy a vízkő ne károsítsa a textilt, és ne "tömítse" el a membrános bélést!

3. Szárítás

Ha kellően tiszta már a cipőnk illetve bakancsunk, akkor jöhet a megfelelő szárítkozás! Bőr lábbeliknél kifejezetten fontos, de a textileknél sem árt, hogy soha ne tegyük ki erős hőhatásnak! Azaz ne helyezzük forró kályhára/radiátorra, illetve ne tegyük túl közel tűzhöz/kályhához. Inkább száradjon lassabban, mint hogy tönkre tegyük az anyagát!

 4. Ápolás

Nem számít, hányszor és miként használtuk, illetve tisztítottuk meg a lábbelink, ha utána nem ápoljuk helyesen! Ennek hiánya miatt egyrészt élettartama is erősen csökkenhet, másrészt vízállóságából is veszítünk. Bár anyaga válogatja, hogy az adott cipőnk/bakancsunk mennyire tartósan lehet impregnálni, de az ápolás hiánya, illetve helytelensége erősen ronthat a túra élmény-faktorán.

Az ápolás megkezdése előtt fontos megbizonyosodnunk, hogy a lábbelink külseje és bélése milyen anyagokból készült. A legelterjedtebb külső anyagok a textil – kezeletlenül nem vízálló, a velúr (erősen bolyhos felületű bőr, mely a bőr belső felületének felcsiszolásával készül)– kezeletlenül csak nagyon rövid ideig vízálló, nubuk (enyhén bolyhos felületű bőr, mely a bőr külső felületének felcsiszolásával készül) – kezeletlenül rövid ideig vízálló, és bőr (hasított, sima felületű bőr) – kezeletlenül hosszabban vízálló.

Az ezekből készült lábbelik vízállósága még nagyban függ a bélés anyagától is, mely lehet egyszerű textil – nem vízálló, membrános textil – vízálló és lélegző, valamint bőr – vízálló és nem lélegző. Így tehát egy membrános béléssel készített textil külsejű cipő is lehet kellően vízálló! Fontos figyelembe vennünk ápoláskor, hogy a bélés membrános-e, mert a nem megfelelő impregnáló szer használatával elveszítjük a lélegző tulajdonságot!

A textil, a velúr és a nubuk külsejű lábbeliket impregnáló sprayvel, míg a bőr (illetve a velúr és nubukot is lehet, csak azok ettől besötétednek és elvesztik bársonyos tapintásuk) waxal vagy folyadékkal ápolóval impregnálhatjuk. Ezek lehetnek természetes eredetűek, vagy mesterséges anyagok.

 

Sprayt mindig kültéren használjuk, és vegyük figyelembe az előírásokat Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Sprayt mindig kültéren használjuk, és vegyük figyelembe az előírásokat
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

Spray esetében csak egyszerűen fújjuk a felületre a szert, a használati útmutatóban leírt távolságból, majd hagyjuk megszáradni –esetleg ismételjük meg a folyamatot.

A waxot pedig egy kis szivacs- vagy ruhadarabka segítségével vigyük fel közepesen vastag rétegben a bőrre. Az illesztéseknél, varrásoknál kicsit vihetünk fel többet is belőle. Ha mindenhol végeztünk, vagy hagyjuk száradni a 3. pontban leírtakat figyelembe véve, vagy óvatosan, kellő távolságban tartva, egy hajszárítóval lassan átmelegítve a bőrt, bele száríthatjuk az anyagot.

 

Kiegészítés az impregnáláshoz

- Az impregnáló sprayk soha nem tudnak, még közelítőleg sem, akkora vízállóságot biztosítani lábbelidnek, mint egy wax, így ha választhatod az utóbbit, és vizes környezetbe indulsz, ne hezitálj!

- A velúr illetve nubuk anyagok waxolást követően elveszítik bársonyos kinézetük/tapintásuk és besötétednek!

- Ha a cipőd/bakancsod több anyagból készült (pld. textil és nubuk kombinációjából), alkalmazz minden felületén az adott anyagnak megfelelő impregnáló szert!

- Bőr lábbeli esetében, a szárítást követően megkeményedhet a bőr, de ez ápolást követően „elmúlik”!

 5. Tárolás

Ha már ennyire gondos, jó gazdák voltunk, ne rontsuk el az egészet azzal, hogy rossz helyen tároljuk a lábbelink. Dohos, nyirkos, levegőtlen, erős napfénynek kitett, vegyszerekkel teli, meleg helyen semmiképp ne tároljuk!

 

Ha ezt az 5 lépést betartjuk, lábbelink a lehető legjobban impregnált és ápolt lesz, sok-sok kalandban hű társként „követve” minket!

Hirdetés