Téli sokszínű kikapcsolódás Krakkó és környékén

Téli sokszínű kikapcsolódás Krakkó és környékén

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2023/12/12
Krakkóban nem csak tavasztól őszig tudjuk számtalan módon eltölteni az időnket.
Hirdetés

Bár sokaknak távoli, elérhetetlennek tűnik Krakkó, ez a szép város mindösszesen csak 6 órányi autózásra van a fővárosunktól, így bátran tervezhetünk vele akár egy két napos hétvégi programként is. 

Krakkó télen

A Kis-lengyelországi vajdaság fővárosában a téli időszakban is számos program lehetőség kínálkozik. Nagyobb sétával bejárhatjuk az óvárost a Barbakán középkori várfalmaradványtól a Wawel-dombon álló várig… Megnézhetjük Európa egyik legnagyobb terét, mely alatt napjainkban izgalmas múzeumban ismerhetjük meg a fontos kereskedelmi város elmúlt 700 évét, míg a felszínen a karácsonyi vásárt tartják, ahol olyan tradícionális lengyel ételeket is megkóstolhatunk, mint a bigos (lengyel székelykáposzta), zurek (rozsos kovászos leves), vagy épp az oscypek (sós sajt)… Felfedezhetjük a zsidónegyedet, mely többek között olyan filmek helyszínéül szolgált már, mint a Schindler listája, vagy hangulatos kocsmákban melegedhetünk, esetleg zapiekankat ehetünk (melegszendvics). Ám ezen klasszikus programlehetőségeken felül még több aktív téli kikapcsolódási lehetőségünk is nyílik!

Sokszínű kikapcsolódás  Krakkó télen-2
A bochna-i sóbányában különböző sótípusok találhatók
Sokszínű kikapcsolódás Krakkó télen-2
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Felfedezni a só forrását

Izgalmas és egy esős, rossz időjárású napot megmentő program a világ legrégebbi sóbányái közé tartozó Wieliczka és Bochnia látogatása. Mindkettő cirka 1-1 órányira található a várostól, és 3-5 órányi kikapcsolódást ígérnek. Előbbi, a sóból faragott kápolnáival, szobraival, hatalmas tereivel az ismertebb, ezáltal zsúfoltabb is. De a mi tutitippünk Bochnia, ahol a sót keskeny rétegekben találták és bányászták ki, így nagy tereket ugyan nem találunk, de tömeg sincs. Már a séta kiinduló pontjára való lejutás is izgalmas, hiszen első lépésben az eredeti bánya lifttel, majd egy mini elektromos vonattal kell utaznunk. A valaha 13 szintes bányában napjainkban 6 szint járható be – ezek egyike csónakkal! Különböző túrák közül választhatunk, így akár a kalandra éhesek az eredeti állapotában meghagyott, az átlag turistáktól elzárt területeken is körbe nézhetnek.

Sokszínű kikapcsolódás  Krakkó télen-5
Karácsony-túladagolás az EnergiaLandia-ban
Sokszínű kikapcsolódás Krakkó télen-5
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Adrenalinbomba és karácsony-túladagolás

Már másfajta izgalmakat tartogat a szintén nagyjából 1 órányi autózásra fekvő EnergyLandia, ami Lengyelország legnagyobb vidámparkja és télen közel két hónapra Winter Kingdom-má alakul. Ha a karácsonyi hangulat túladagolást a végtelenítve játszott ünnepi zenék, a több száz hatalmas fény installációk, valamint szobrok és figurák nem érik el nálad, akkor ülj fel Európa legmagasabb és leggyorsabb, vagy a világ legnagyobb faszerkezetes hullámvasútjaira! És ezeken felül még számos adrenalinbomba attrakció is vár. 

Sokszínű kikapcsolódás  Krakkó télen-12
A nemzeti park jellegzetességéből, a sziklaoszlopból számos könnyedén megtekinthető
Sokszínű kikapcsolódás Krakkó télen-12
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Sziklaoszlopok között

Aki pedig a klasszikus outdoor programokat keres, annak kiváló célpont Lengyelország nemzeti parkjai közül a legkisebb, az Ojcówi Nemzeti Park. A megalapításakor mindösszesen csak 14,4 négyzetkilométerű, mára már 21,46 nőtt terület különleges formájú fehér mészkőszikláiról, barlangjairól, és várairól híres, de a névadó település hangulatos régi villái is megérnek egy túrát! A közel 30 kilométernyi összhosszúságú turistautakon könnyed sétákkal érhetjük el például a hatalmas, felfele vastagodó, buzogányszerű Herkules szikláját, az emberi kézfej formájú Kesztyű-sziklát (Skała Rękawica), vagy épp a Pieskowa skałai és Ojców várakat. Ojców előtt az út mellett találjuk a Vízikápolnát (Kaplica Na Wodzie), melynek különlegessége, hogy közvetlen a víz fölé építették. A nemzeti parkba nem kell belépőt vásárolni, csak a parkolásért kell fizetni. 

Ha pedig még nagyobb kihívásra vágyunk, akkor megfelelő felszerelés mellett irány a Beszkidek legmagasabb csúcsa, az 1725 méter magas Babia Góra… A tiszta időben lélegzetelállító körpanorámát kínáló hegy télen leginkább hótalpazva járható, de erről hamarosan egy másik cikkben külön beszámolunk!

Hirdetés