Nemzeti parkok hete Hír

okoturizmus.hu
2007/06/18
A Magyar Turizmus Zrt. 2007. évre meghirdetett Zöldturizmus Éve kampányév következő kiemelt eseménye júniusban a Magyar Nemzeti Parkok Hete, amely június 15-én egy beharangozó akcióval, a Nemzeti Parkok Hétvégéjével indult.
Hirdetés

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal, a nemzeti park igazgatóságokkal és a szakmai szervezetekkel együttműködésben szervezett események célja, hogy a hazai lakosság útnak induljon és megismerje Magyarország természeti szépségeit. A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2007. június 18. és 24. között várja a zöldutazókat ingyenes garantált programokkal, ingyenes és kedvezményes belépőkkel, szakvezetéses túrákkal, szállásdíjkedvezményekkel.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete 2007. június 15-én, egy beharangozó akcióval indul. Június 15. és 17. között az ország mind a tíz nemzeti parkja bemutatkozik a „kalandoroknak" Budapesten, a Pál-völgyi barlang kőfejtőjénél. 2007. június 15-én délelőtt a szakmai érdeklődőket várják a szervezők az „Ökoturizmus és természetvédelem - új kihívások és válaszok" című szakmai konferenciára, majd délutántól megkezdődnek a nagyközönségi programok, amelyek június 17-ig tartanak. Pénteken délután ismeretterjesztő előadások, filmvetítés, „zöld kávé- és teaház", valamint a Mátyás-hegyi barlangban overallos túra várja az érdeklődőket, június 16-17-én pedig lehetőség lesz megismerni mind a tíz nemzeti parkot és a zöldturisztikai civilszervezeteket, szerepel a programban kirakodóvásár, hagyományőrző kézművesek bemutatói és bioétel-kóstoló is. Mindkét hétvégi napon vezetett barlangtúrákon vehetnek részt a kalandorok a Pál-völgyi, a Szemlő-hegyi és a Mátyás-hegyi-barlangban, játékos vetélkedőkre várnak a szervezők továbbá kicsiket és nagyokat: lesz természetismereti vetélkedő, geocaching és falmászás is. A rendezvényt „zöld-koncert" kíséri vasárnap, amelyen fellép Gryllus Vilmos.

A budapesti bemutatkozást követő héten, 2007. június 18-24. között, hagyományteremtő céllal, először kerül megrendezésre a „Magyar Nemzeti Parkok Hete", amelynek keretében az ország tíz nemzeti parkja minden nap garantált programokkal várja a természeti értékek iránt érdeklődő közönséget, továbbá a látogatóközpontok és bemutatóhelyek is ingyenesen vagy kedvezményesen látogathatók az akcióhét alatt. A Nemzeti Parkok egy hét alatt több mint százféle program segítségével mutatják be, miért is érdemes a szabadidőnket a természetben eltölteni. Ízelítőül néhány kalandos program:

Aggteleki Nemzeti Park: élménytúra a Fürkész tanösvényen, lovaskocsizás hucul lovakkal, Szent Iván napi játszóház Balaton-felvidéki Nemzeti Park: Tihanyi levendulafesztivál, esti denevér megfigyelés, éjszakai túra a Pécselyi-medencében Bükki Nemzeti Park: Dél-bükki kalandozások-kerékpáros körtúra, túra a kaptárkövek nyomában; a gyógynövények erejével- a gyógyfüvek titkai Duna-Dráva Nemzeti Park: szakvezetéses túrák például a Kelet-Mecsekben, Gemencen, a Közép-Dráván Duna-Ipoly Nemzeti Park: madarászprogramok, szakvezetéses túrák például a farmosi Kékbegy és Sóvirág tanösvényen Fertő-Hanság Nemzeti Park: szakvezetéses túrák Fertőújlak-„Mekszikó"-pusztaközpont környékén Hortobágyi Nemzeti Park: gyalogtúra szakvezetéssel a Hortobágy halastavi tanösvényen Kiskunsági Nemzeti Park: hajnali madárdalos túra a Fehér-tónál, túra a fülöpházi buckavidéken; Szent Iván éji Vígasság Bugacpusztán Körös-Maros Nemzeti Park: Madárhangok a Körös partján - túra, „Ismerkedjünk meg a túzokkal" túra őrségi Nemzeti Park: kirándulás az őrállók útján, szekértúra szerről szerre, madármegfigyelés

Az országos akció a Magyar Turizmus Zrt., a KvVM és a nemzeti park igazgatóságok szervezésében valósul meg. A Magyar Turizmus Zrt. és a szakmai szervezetek összefogásával az akcióhetet szállásdíjkedvezmények is kiegészítik. Az ország 170 szálláshelye csatlakozott az akcióhoz, így érdemes lesz több napra is elővenni a túrabakancsot, akár a szállodákat, akár a falusi szálláshelyeket vagy az ifjúsági szállásokat részesítik előnyben a kalandorok. A Magyar Szállodaszövetség nyári marketingakciója keretében 2007. június 1. és 30. között az akció csatlakozott szálláshelyein 2=3 kedvezmény várja az érdeklődőket, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének csatlakozott tagjai június 15. és 24. között 50%-os kedvezményt nyújtanak a zöldturistáknak, a csatlakozott ifjúsági szálláshelyek pedig vagy 2=3 vagy 50%-os kedvezményt biztosítanak június 15 és 24. között. A részletes programot, a csatlakozott szállások listáját és a vendégváró nemzeti parkok színes kínálatáról szóló információkat megtalálják a http://zoldut.itthon.hu és a www.nemzetipark.gov.hu honlapon.
Hirdetés