Mindenkit csípnek!

Kullancsveszely.hu
2016/04/08
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén tavasszal is kullancsinvázióra számíthatunk
Hirdetés

- Áprilistól szeptemberig a városi zöldfelületeken is támad a kullancs. Magyarország közepesen fertőzött ország

- 2013 óta tavaly volt a legmagasabb a jelentett Lyme-kóros esetek száma (1445) Magyarországon

- A Lyme-kórt csak a csípés elkerülésével előzhetjük meg. A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancs-encephalitist) védőoltással is meg lehet előzni; a kialakult betegségre nincs célzott terápia

- Világszerte 10.000-12.000 kullancs-encephalitist jelentenek évente, a WHO szerint a tényleges fertőzések száma lényegesen magasabb

- A háromadagos alapoltási sort a napokban kell elkezdeni, hogy a kullancsszezonra kialakuljon a védettség

- Itthon 5-15%-os a kullancs-encephalitis elleni átoltottság, a szomszédos Ausztriában több mint 80%

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén tavasszal is kullancsinvázióra számíthatunk, hiszen az enyhe, csapadékos tél kedvezett a többféle betegséget terjesztő élősködőknek. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az elszaporodó kullancsok miatt ma már a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancs-encephalitist) és a Lyme-kórt

nemcsak az erdőben, hanem szabadtéri sportoláskor a városi parkokban, az óvodai játszótereken is

elkaphatják, akik nem védettek. A betegek mintegy 30%-ában súlyos lefolyást mutató kullancs-encephalitis betegség védőoltással megelőzhető, a Lyme-kórt viszont csak a csípés elkerülésével lehet kivédeni. A kullancs-encephalitis elleni oltásokat (ez első két adagot mindenképpen) még a fertőzésveszély-mentes időszakban kell beadatni, azaz az oltási sort célszerű még a tavaszi szezon elején/előtt elkezdeni.

Az elmúlt évek enyhe telei kedveztek a környezet változásaihoz nagyon jól alkalmazkodó kullancsok elszaporodásának, ezért a szakemberek szerint 2016 tavaszától ismét kullancsinvázióra lehet számítani Magyarországon. Ez pedig a kullancsok által terjesztett két legismertebb és legveszélyesebb betegség – a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) és a Lyme-kóros esetek – számát is megnövelheti.

 

2013 óta tavaly volt a legmagasabb a jelentett Lyme-kóros esetek száma Magyarországon

Az OEK adatai szerint 2015-ben 1445 Lyme-kóros esetet regisztráltak. A kullancs okozta vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást is tartalmazó encephalitis esetszám pedig 106 volt.
A WHO 2011-ben kiadott átfogó jelentése szerint a kullancs-encephalitis megbetegedések száma egyrészt a klímaváltozás, másrészt a kültéri szabadidős tevékenységek népszerűsége okán egész Európában növekszik. A WHO szerint a betegség évről évre fokozódó problémát jelenthet a kontinensen, hiszen már olyan helyekről – Németország egyes régióiból, Svájcból, Litvániából, a skandináv országokból és Oroszországból – is érkeznek bejelentések, ahol korábban a betegség nem volt jelen. Németországban és Svájcban 1993–2006 között 200%-kal nőtt a megbetegedések száma, de Lengyelországban is mintegy 60%-os emelkedést tapasztaltak a szakemberek.

 

Gyógyszer nincs, védőoltás van

A vöröshasú vagy közönséges kullancs által terjesztett kullancs-encephalitis a Lyme-kór mellett a másik legsúlyosabb, ízeltlábú terjesztette betegség hazánkban.

A jellemzően kétfázisú lefolyással jelentkező megbetegedésből éves szinten mintegy 10-12 ezer esetet regisztrálnak világszerte – ebből 40-70-et Magyarországon -, de a valós esetszám ennek a sokszorosa is lehet.

Ennek az az oka – magyarázza dr. Torzsa Péter PhD családorvos, a SOTE Családorvosi Tanszékének egyetemi docense –, hogy a betegség második fázisa „mindössze” a betegek egyharmadánál alakul ki, emiatt számos fertőzéses eset felfedezetlen és regisztrálatlan marad.

A betegség felismerését az is nehezíti, hogy az első fázis általános tünetei, amelyek a fertőzött kullancs csípését követő 7–14. napon jelentkeznek – fejfájás, izomfájdalom, fáradtság, kisebb hőemelkedés –leginkább az egyszerű meghűlésére vagy influenzáéra hasonlítanak.

A betegek egyharmadánál azonban kialakul a betegség agyhártyagyulladással, agyvelőgyulladással, agyvelő- és gerincvelő-gyulladással járó második fázisa is, amely általában a kullancscsípést követő negyedik héten kezdődik. Tünete a magas, 39 °C fölötti láz, tarkómerevség, aluszékonyság, koordinációs zavarok, heves fejfájás, sőt hányással, szédüléssel és eszméletvesztéssel is járhat.

„A vírus súlyos esetekben a máj sejtjeit és a szívizmot is megtámadhatja. A tünetektől függően szükség lehet a beteg kórházi ápolására is. Ilyenkor – mivel nincs célzott terápia a betegség gyógyítására – súlyos fokú állapotromlás is bekövetkezhet – az arcideg, a tarkó, a vállöv és a végtagok bénulása is felléphet –, és a betegség a legtöbbször csak maradványtünettel gyógyul” – hívja fel a figyelmet dr. Torzsa Péter.
A szakember elmondta: a Magyarországon jellemző vírustörzs csak az esetek csekély arányában – 1-2%-ában – okozhat halált. A vírus három altípusa közül a távol-keleti a legveszélyesebb, ennek halálozási aránya meghaladhatja a 20%-ot is.

Európában a betegség előfordulása az életkorral nő, a legtöbb esetet idősebb korban jelentik és a bejelentett esetek számából az is kiderül, hogy férfiaknál magasabb a betegség előfordulási aránya.
A szülőknek különösen fontos megjegyezniük, hogy a kullancs-encephalitis tünetei gyermekkorban gyakran nem egyértelműek, emiatt a betegség nehezebben ismerhető fel.
Egy svéd tanulmány szerint 124 neurológiai tünetekkel orvoshoz forduló 18 év alatti gyermekből 10-nél (8%) kullancs-encephalitist diagnosztizáltak, amely arányaiban csaknem háromszorosa az adott régió hivatalosan jelentett adatainak.

 

A kullancs nem válogat!

A kullancsok parazita életmódot folytató nagyméretű atkák, amelyek az ember, a szárazföldi emlősök, a madarak és a hüllők vérével táplálkoznak. Világszerte több mint 800 fajt ismernek, hazánkban közülük 20-30 kullancsfaj előfordulásáról tudunk.

A kullanccsal terjesztett vírusfertőzés veszélye szinte egész Európában fennáll;

Magyarország a környező országokkal együtt közepesen fertőzött országnak számít.

Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, a Duna menti térségek és a Balatoni régió számít nagy kockázatú területnek, míg fertőzött megyéink Sopron, Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod és Nógrád megye.

„A kullancsok kedvelik a lombhullató erdőket, tisztásokat, a dús aljnövényzetű erdőket, a nádasok, a rétek, a mezőgazdasági területek térségét, de a városi parkokban, a kertes házak udvarán és kertjeiben, a gondozott sportpályákon, a sétányokon is előfordulhatnak. Megjelenésükre különösen számítani kell minden olyan helyen, ahol háziállatok vagy fogságban tartott vadállatok élnek” – hangsúlyozta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Hanga Zoltán hozzátette: az enyhe, csapadékos időjárás – mint amilyen az elmúlt tél is volt – optimális körülményeket teremt a kullancsok átteleléséhez és szaporodásához.

  

Tények és tévhitek

A mai napig számos tévhit él a köztudatban a kullancsokkal és a kullancscsípés kezelésével kapcsolatban. Jegyezze meg az alábbiakat!

- Nem riasztja el a cigarettafüst és az étel, ital szaga! A közhiedelemmel ellentétben ugyancsak hatástalan a kullancs ellen – preventív céllal – fogyasztott B6 vitamin, alkohol és fokhagyma is.

- Nem szabad bekenni! Az olajos, vazelines házi kezelés hatására visszaöklendezi a sebbe a sok kórokozót tartalmazó félig megemésztett vért.

- Nem szabad piszkálni! A kullancs eltávolítására a legjobb a kifejezetten erre a célra fejlesztett kullancscsipesz. Gyufával, varrótűvel, szemöldökcsipesszel csak kárt okozhat.

- Nem fákon él, és nem tud ugrani! Nem is tudna felmászni a fára, és általában egy méternél nem is jut magasabbra.

- Nem csak az erdőben él! A kullancs élőhelye a dús aljnövényzet és a magas páratartalmú környezet, azaz nemcsak az erdőben, de a parkokban, a játszótereken és akár a gondozott kertekben is előfordul.

- Nem baj, ha eltávolítás közben beszakad a feje! A maradvány (ami egyébként az állkapcsa) néhány napon belül magától kilökődik. Ha nem, akkor is el kell távolítani, mert fertőzést nem, de gyulladást okozhat.

- Tilos összenyomni a kullancsot! Ez exponenciálisan növeli a fertőződés kockázatát.

- Terhesség előtt nem szabad kockáztatni! A terhesség alatti kullancs-encephalitis-fertőzés veszélyes mind az anyára, mind pedig a magzatra. A terhesség alatti Lyme-fertőzés is veszélyes lehet: összefüggésbe hozták magzati fejlődési rendellenességgel, koraszüléssel, magzati halállal.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés