10+1 tévhit a kullancsokról

10+1 tévhit a kullancsokról

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2019/03/18
Ismerd meg, tegyél ellene, szedd ki helyesen - kullancs kisokos nem csak fanatikus túrázók számára!
Hirdetés

Élménydús túráinkról, de akár a kertből sem mindig térünk haza "egymagunk". Parányi potyautasok akaszkodhatnak ránk, fúródhatnak belénk, mely nem kívánatos vérszívó állatkák egyre több helyen megtalálhatók. Sokuk csúnya fertőzéseket hordoznak, amiket akár el is kaphatunk, de nem kell pánikba esnünk, mert megfelelő előkészülettel, odafigyeléssel elkerülhető a nagyobb baj.

 

Mi az a kullancs?

A kullancsok parazita életmódot folytató nagyméretű atkák, amelyek az ember, a szárazföldi emlősök, a madarak és a hüllők vérével táplálkoznak. Világszerte több mint 800 fajt ismert, ezekből hazánkban 20-30 kullancsfaj fordul elő.

 

kullancs_xvmedabedaefbd-1496370458g48kn-1280x580.jpg
kullancs_xvmedabedaefbd-1496370458g48kn-1280x580.jpg

 

Az elülső lábuk végén található szaglószervük révén érzékelik az áldozatuk melegét, szagát és a kilélegzett levegő szén-monoxid tartalmát. Táplálékukhoz, a vérhez úgy jutnak, hogy „áldozatuk” bőrébe fúrják szipókájukat, miután érzéstelenítik a bőrt. Ezt követően kollagénnel a bőrhöz ragasztják magukat. A vérszívás napokig is eltarthat – egy nőstény testtömegének akár 120-szorosát képes kiszívni eközben. Mivel kész táplálékot fogyaszt, a kullancs nem ürít salakanyagot, belei vakon végződnek. Táplálkozás után egyszerűen lehullik áldozatáról.

Több súlyos betegséget is terjeszthetnek, melynek előfordulása egész Európára kiterjed. Magyarország a környező országokkal együtt közepesen fertőzött országnak számít ilyen tekintetben. Hazánk nagy kockázatú területei Észak- valamint Nyugat-Magyarország, a Duna menti térségek és a Balatoni régió, míg fertőzött megyéink Sopron, Zala, Somogy, Vas, Heves, Borsod és Nógrád megye.

Főleg erdőkben illetve erdők szélén, de akár magas fűben is megélnek, ahol magas a páratartalom – igazán azon területeket kerülik, melyekre erősen odatűz a nap.

A legismertebb fajuk a Közönséges Kullancs (Ixodes Ricinus), melynek népies neve a vöröshasú kullancs. Hímje 2,5 mm, nősténye 2-4 mm hosszú, ám amikor teleszívják magukat, hosszuk háromszorosára is duzzadhat. 2-6 évig élnek, átlag 3 vérszívással. A gazdaállaton párosodnak, utána a hím elpusztul. Egyetlen nőstény több ezer petét rak az aljnövényzetre, utána őt is utoléri a végzet.

 

10+1 tévhit a kullancsokról

Valamiért a kullancsot számos tévhit övezi, így érdemes az alábbiakat egyszer és mindenkorra megjegyezni:

1) A cigarettafüst elriasztja a kullancsot – NEM IGAZ!
Lehet, akárcsak minket, embereket, a kullancsokat is zavarja a cigarettafüst, de nem annyira, hogy ez elriassza tőlünk.

2) A B5 vitamin szedésével vagy fokhagyma fogyasztásával megúszhatjuk a kullancscsípéseket – NEM IGAZ!
A vizsgálatok azt mutatják, hogy hiába szedjük lelkesen a B6-vitamint (piridoxin), a görcsoldáson, az emésztőrendszerünkre gyakorolt jótékony hatásán, valamint az ideg- és immunrendszer megfelelő működéséhez való hozzájárulásán felül más hatást nem igazán fejt ki, de legalábbis a kullancsokat nem fogja elűzni. Ami pedig a fokhagymát érinti, akárcsak a vitaminnál, számos pozitív hatással jár a rendszeres fogyasztása, ám sajnos csak maximum saját embertársaink távolságtartását élvezhetjük ezt követően, mert a kullancsokra nem gyakorol hatást.

3) A Lyme-kórt minden esetben a csípés körül kialakuló vörös kör megjelenése jelzi – NEM IGAZ!
Sajnos nem ilyen egyszerű, mert nem minden esetben jelenik meg a jellegzetes kör, még ha elkaptuk is a Lyme-kórt!

4) Be kell kenni, hogy könnyen kiszedhető legyen – NEM IGAZ!
Akármennyire is jónak tűnhet az ötlet, sajnos nem az. A „wellness pakolás” hatására nem azt érjük el, hogy magától kimásszon a bőrünkből, hanem visszaöklendezi a sebbe a sok kórokozót tartalmazó félig megemésztett vért.

5) A kullancs a fákról ugrik rád – NEM IGAZ!
Bár sok lába van, valójában a kullancs nem igazán tud egy méternél magasabb növényzetre feljutni. Ugrani pedig egyáltalán nem ugrik, inkább beleakaszkodik a ruhánkba, vagy szőrünkbe, illetve mi sodorjuk le a levelekről, vagy másznak ránk például miközben a fűben fekszünk.

6) Ha a kullancs feje beleszakad a bőrödbe, az nagy baj – NEM IGAZ!
Ha a kullancs eltávolításakor a fej, illetve az állkapocs része leszakad, az már nem tud fertőzni, és néhány napon belül magától kilökődik – de az esetleges, a beszakadt rész körüli gyulladás elkerülése érdekében távolítsuk el ezt is mielőbb.

7) Aki be van oltva, az védett minden kullancs által terjesztett betegségtől – NEM IGAZ!
Sajnos a védőoltások csak az agyvelő- és agyhártyagyulladástól védenek (igaz, ezek a legsúlyosabb fertőzési lehetőségek), a Lyme-kortól nem!

8) Minden kullancs fertőz – NEM IGAZ!
A néhány órán belül eltávolított kullancs jó eséllyel nem okoz fertőzést! Ettől függetlenül a kiszedés után pár napig mindenképpen figyeljük a helyét! Ha bepirosodik, begyullad, azonnal forduljunk orvoshoz!

9) A kullancs csak az erdőkben él – NEM IGAZ!
A kullancs élőhelye a dús aljnövényzet és a magas páratartalmú környezet, azaz nemcsak az erdőben, de a parkokban, a játszótereken és akár a gondozott kertekben is előfordul.

10) A kiszedéséhez legideálisabb az óramutató járásával ellentétesen csavarni – NEM IGAZ!
A kullancs nem egy csavar, sem egy beragadt fúróhegy, hogy csavargatni kelljen. Kullancscsipesszel, vagy normál csipesszel, vagy a körmünkkel fogjuk meg, és egy határozott mozdulattal rántsuk ki a bőrből!

+1 Ha elkaptam a Lyme-kórt, nincs mit tenni – NEM IGAZ!
A Lyme-kórt baktérium okozza, így időben felismerve antibiotikummal gyógyítható!

 

Kullancscsípés megelőzése

Több fronton tehetünk óvintézkedéseket. Egyrészt a kullancsok által terjesztett az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen megelőző védőoltásokkal, másrészt terepen egy kis odafigyeléssel és megfelelő öltözködéssel.

Előbbit háziorvosunktól kérhetjük – 3 alkalmas injekció-kúrát fogunk kapni. Utóbbinál pedig figyeljünk arra, hogy sétánk során, ha lehetőségünk van rá, kerüljük a sűrű aljnövényzeten, bokros részeken való áthaladást, ha fűbe leheveredünk, utána rögtön nézzük át magunkat – mely átnézés közvetlen a túra után sem árt! Hajlatokat (térd, kar, hónalj) valamint a fejbőrt érdemes tüzetesebben átnézni ilyenkor. Ruházatilag érdemes a hosszúszárú nadrágokat és magasszárú zoknikat előnyben részesíteni, melyek megnehezítik a kullancsok bőrünkre jutását.

Patikákban, drogériákban hozzájuthatunk különböző kullancsriasztó spraykhez, melyek hatékonyságával kapcsolatos tapasztalatok megoszlanak. Használatuk ártani nem árt, ha erősen fertőzött illetve magas kockázatú területekre indulunk érdemes befújni alkarjainkat, lábszárunkat.

 

kullancs_2596_7739_kullancsnagy.jpg
kullancs_2596_7739_kullancsnagy.jpg

 

Kullancs eltávolítása

Ha hiába voltunk elővigyázatosak, és belénk fúrta magát egy kullancs, ne essünk pánikba – főleg ne a gyerekek előtt! Azok eltávolítása fájdalommentes, és nem nehéz művelet – ráadásul nem evidens a fertőzés megtörténte sem, így felesleges pánikot kelteni.

Mit ne tegyél
1) Ne ess pánikba!
2) Ne várj az eltávolítással órákat, napokat!
3) Ne kenj rá semmit!
4) Ne nyomd össze a kullancs potrohát kihúzás közben, mert azzal a sebbe fecskendezheted a béltartalmát!

Mit tegyél
1) Keress egy csipeszt – legyen az akár egy kullancscsipesz, vagy szemöldökcsipesz
2) Amennyire csak bírod, a bőröd és a kullancs potroha között fogd meg vele úgy, hogy ne nyomd össze a potrohát, majd egy határozott mozdulattal rántsd ki!
3) Ha benne maradt az állkapocs része, steriltűvel szedd ki, majd fertőtlenítsd le a területet.

 

Túrázni jó dolog. A kullancsok sajnos ma már annyira a bioszférához tartoznak, mint sok más rovar, bogár, együtt kell élnünk velük. Viszont ha kellően felkészültek és elővigyázatosak vagyunk, kirándulásainkról csak az élményekkel térünk haza.

 

Hirdetés
Hirdetés
teaser_img_alt
cta_newsletter_logo_alt
Ez is tetszeni fog
Hirdetés