Mecseki kilátók nyomában  Kövestető-kilátó

Mecseki kilátók nyomában Kövestető-kilátó

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita
2023/09/04
Gyalogtúrázóknak és bringásoknak is nyújt kalandot a mecseki Kövestető-kilátó.
Hirdetés

Mi jut eszedbe a Mecsek hallatán? A Zengő 682 m-es csúcsa és a 612 m magas Tubes? Esetleg a világon egyedülálló növény, a bánáti bazsarózsa? Vagy a középhegységben található barlangok és az Orfűi-tó? És a Kövestetőn jártál már? Ha még nem, akkor a következő túrádon érdemes útba ejteni ezt a helyszínt, valamint a csúcstól mintegy 500 m-re lévő, 2015-ben épült kilátót. 

Kövestető-kilátó - Panoráma a Mecsekre

A fából és acélból készült, csigalépcsős épület magasából tökéletes panoráma nyílik. Kelet felé a Mecsek legnagyobb csúcsaira, a már említett Zengőre, valamint a Hármas-hegyre nyílik kilátás, nyugatra tekintve felbukkan Pécs, déli irányban pedig a Tenkesre, Szársomlyóra, délkelet felé egészen a Dunáig ellátni. 

A kilátóhoz akár egy könnyű, mindössze 1,5 km-es körtúrával a Kövestető tanösvényen is eljuthatsz a kövestetői hotel parkolójából. Ha ezt választod, akkor az utadon információs táblák segítségével ismerheted meg a környék erdeinek élővilágát, a jellemző fafajtákat, de olyan régi mesterségekbe is bepillantást nyerhetsz, mint a szénégetés vagy az üvegfújás. 

További gyalogos és bringás túralehetőségek a környéken

Az említett tanösvényen kívül több turistaút is halad a kilátó közelében, például a Rochenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra, az Üvegesek útja és a Hármas-hegyen keresztülvágó zöld kereszt turistaút is, valamint a hazai túrázók körében talál kevéssé ismert Skóciai Szent Margit zarándokút. 

További túraútvonalak a Mecsekben

A kilátó névadó csúcsa, a Kövestető és környéke nemcsak a gyalog érkezők számára lehet érdekes. A hegyi kerékpározás szerelmesei is megtalálják itt a számításukat, hiszen a közelben létesítették az egyik legkomplexebb kerékpáros paradicsomot, a Hosszúhetényi Bikeparkot több, hosszabb, versenyzésre is alkalmas ösvénnyel. A 460 m-es Kövestető oldalában például három nyomvonal is található: egy 130 m szintemelkedésű, 1,2 km hosszú flow trail, ami kezdők számára is élvezetes lehet, valamint két enduro ösvény, ami komolyabb technikai tudást kíván. Mindhárom ösvény kiindulási pontja egy helyen, a kilátónál található, ahova csak bringával lehet feljutni, autóval a Hosszúhetényből Komlónak vezető országút mellett lehet parkolni.

További kerékpáros útvonalak a Mecsekben

Hirdetés