Kalandpark kerekesszékkel

(x) - Támogatott tartalom
2013/05/07
Kerekesszékkel használható erdei drótkötél akadálypálya

Tavasszal nyitotta meg kapuit Magyarország első és egyedülálló, mozgásukban korlátozottak által kerekesszékkel használható erdei drótkötél akadálypályája.

A hazánkban egyedülálló pálya két pályaszakaszból áll: az egyik kerekesszékkel és járóbottal, a másik csak járóbottal teljesíthető akadályokkal felszerelt. A két pályaszakaszon 10-10 akadály található, melyek mindegyike élőfára épült, 3-5 méteres magasságban van felszerelve a fák törzsére. A pályákat, mint ahogyan az erdei kötélpályákat is, teljes biztonságban használhatják a park látogatói. Mozgáskorlátozottak, kerekesszékkel közlekedők esetében természetesen az emberi biztonságon kívül a jármű biztonságára is figyeltek a pályák kialakítása során.

 

Természetesen mozgáskorlátozottakon kívül egészséges társaik is kipróbálhatják a pályát. „Reméljük, hogy ezzel az új pályával több olyan látogatónk lesz majd, aki örül ennek a lehetőségnek és boldogan teszi próbára magát egy nem mindennapi helyzetben. Úgy gondoljuk, hogy talán kevésbé mernének kalandparki élményekre vállalkozni mozgáskorlátozottak, hiszen a társadalmi berendezkedés azt mutatja, talán ez nem is nekik való kaland, mi pont ez ellen szeretnénk tenni ezzel az újításunkkal." – mondta el Szőnye Péter, a Holdfény Liget ügyvezetője.

Az új pályát Szekeres Pál, sporért felelős helyettes államtitkár, többszörös paralimpiai bajnok tőr- és kardvívó avatta fel, de kipróbálta elektromos székével Hozleiter „Mosolyka” Fanny is, akinek Kerekesszékkel a világ című blogját több ezren követik az interneten.

 

Kerekesszékkel a kalandpályán
Kerekesszékkel a kalandpályán

 

Szőnye Péter hozzátette, fontos, hogy gondoljunk a mozgáskorlátozottakra is. „Szeretnénk kiszolgálni azokat, akik valamilyen fogyatékkal élnek. Korra, nemre, testi épségre való tekintet nélkül igyekszünk mindenki számára élményekkel teli lehetőségeket nyújtani. Egyes helyiségeinket már akadálymentesítettük, ezt idén tovább folytatjuk majd, alakítunk ki mosdót, wc-t kerekesszékkel élők részére is. Találtunk egy helyi Leader pályázatot, melynek segítségével a kitűzött célunkat könnyebben elértük arra vonatkozóan, hogy megvalósulhasson itt a Ligetben egy kerekesszékkel is bejárható erdei drótkötél akadálypálya. Már a tavalyi évben elindult nálunk egy folyamat, melyjel a fogyatékkal élők mindennapjait, kikapcsolódási lehetőségeit szeretnénk bővíteni. Akkor alakítottuk ki a vakok számára létrehozott Braille írással felszerelt korlátot a mezítlábas élményösvényünk mellett, idén az említett pályát avattuk fel, de vannak további ötleteink fejlesztésekre.”

Klikk: Holdfény Liget Kalandpark