Hybrid Life - Keen Gypsum Mid bakancs teszt

Hybrid Life - Keen Gypsum Mid bakancs teszt

Kakuk András
Kakuk András
2012/04/04
A Keen-ben van valami macsós attól, hogy emblematikusan használja a kifejezetten karakterisztikus orrvédőit…
Hirdetés

A „Milyen a jó bakancs?”

egy kicsit unalmas kérdésnek tűnhet, de ha több tízezer forintot kell kiadnunk egy lábbelire, semmiképpen sem utolsó szempont, hogy a megfelelőt válasszuk!

Paraferee, barátunk egyszer már kivesézte ezt a témát, ezt vesszük most is alapul: Mivel a Gypsum egy középhegységekbe szánt trekking bakancs, ezért az ezekre vonatkozó szempontok alapján vizsgálódunk.

Merev, de ruganyos talp


Ellentmondásos, de szükséges. Egy sziklákkal, kövekkel teli ösvényen haladva, vagy épp egy sziklafalon kapaszkodva, nagyon fontos, hogy a cipőnk talpa ne hajoljon, ne legyen nagyon rugalmas, mert azzal a haladásunkat nehezítené, és biztonságunkat csökkentené. Viszont a gyaloglásnál senki sem szeretne egy deszkalappal a talpán neki indulni a csúcsnak, így az ideális kombinációt kell megtalálni. A legtöbb gyártó betűkkel jelöli a merevség/rugalmasság szintjét. Az (A) puha, nagyon flexibilis konstrukció, míg az (D) az extrém merev és mászóvas kompatibilis. Középhegységekbe inkább a rugalmasabb talp ajánlott.

 Keen Gypsumundefined

Agresszív talpmintázat

A jó mintázat is elengedhetetlen, hisz azok tartják majd a bakancsunk, és azzal együtt minket is ott, ahova tervezzük épp a lépést. Fontos megjegyezni itt, hogy a puhább összetételnek köszönhetően ezek a talpazások nem szeretik az aszfalton, betonon való hosszú gyaloglásokat, mert itt gyorsan kopnak!

Talp anyaga

A talp anyaga sokat elárul annak minőségéről. A középtalp EVA-ból készül. Az EVA egy műanyag hab, ami a cipő gyártók kedvence, mivel könnyű és rugalmas. A Gypsum-nál a betét is ebből van, ami kényelmessé és rugalmassá teszi a lépést benne. A talpbetéten felül Keen Zorb-bal van a bakink felszerelve. Ez egy extra betét a talpba varrva, ami plusz rugalmasságot ad használatkor. A talp vastagsága önmagában bakancsok között keskenynek mondható. A talpmintázat elég agresszív nyugodtan lehet benne hegyi kecskét játszani. 

Lényeg: a Gypsum talpát Isten is a magyarországi viszonyokra teremtette!

Magas szár és hosszú fűzés

Elengedhetetlen mindkettő, mivel a magas szár stabilan fogja bokánk, míg a hosszú fűzéssel megfelelően lábunkra szabhatjuk a bakancsot.

A Mountextől kapott bakancs szármagassága elegendő. A fűzésnél különlegessége, hogy az utolsó előtti „ringli” körülöleli a bakancs sarkát, így ha jól meghúzzuk sarkunkat is jobban tartja! Ami nekem kifejezetten tetszett, hogy ha fűzéshez használt utolsó kampóba beilleszted a cipőfűzőt akkor az ott is marad, nem csúszik ki belőle. Más bakancsoknál sokszor zavaró, hogy a befűzésnek többször kell nekiiramodni, mert mire bekötnéd, a fűző kicsúszik a kampóból.

 Keen Gypsumundefined

Vízállóság

Mondanom sem kell, hogy olykor elkerülhetetlen egy-egy patakon való átgázolás, és igen jól tud jönni, ha a túra hátralevő részét nem a lábujjaink között vizet pumpálva kell megtennünk.

A Keen saját  technológiájú membránjával van felszerelve. Ez abban különbözik állítólag az ismertebb Gore-tex technológiától, hogy míg a Gore- tex anyag 3 külön rétegből áll (a vízálló membránt egy külön rétegre teszi rá), azaz olyan a cipő felépítése mintha egy külön vízálló bélést húztak volna a cipőre belülről, addig a Keen technológiájában 2 rétegről beszélhetünk, ahol a a membrán a második rétegbe van beleolvasztva. Le is teszteltem extrém körülmények között. 1 egész éjszakára benne hagytam egy lavor vízben. Több órán keresztül bírta a megpróbáltatásokat, de reggelre feladta, és rendesen átázott. Ergo, ha egész éjjel patakban akarsz gázolni, vegyél fel gumicsizmát!

Súly

Na, ez igen kényes rész, mivel a robosztusabb felépítésű bakancsoknál egy ultrakönnyű súlya is legalább másfél kilónál indul párban (ez soknak tűnik egy túracipőhöz képest, de teljesen normális ebben a kategóriában). A Keen Gypsum párban 1 Kg körül mozog ami a legkönnyebbek között van!

Belsőrész anyaga

A belső kialakítása erősen megosztja a bakancsosok táborát. A nagy öregek többsége a bőrre esküszik, ami természetesebb érzést és hosszabb élettartamot nyújt. A másik lehetőség egy ultrakönnyű membrános anyag (ilyen pl. a Gore-Tex®), mely vízálló és lélegző is egyben, viszont az élettartama rövid. A bakancsunk kezelésénél ezek meglétére nagyon figyelni kell, mert nem mindegy mivel ápoljuk kedvenc lábbelink.

 Keen Gypsum

Keen Gypsum

Kényelem

A bakancs alapjában véve kényelmes, bár igen széles lábúakra lett tervezve. Mivel nekem keskeny lábam van, nagy rám, amit a fűzők extrém behúzásával sem tudtam teljesen korrigálni. 

Dizájn, kinézet

Ez elég szubjektív dolog ugye. A Keen-ben van valami macsós attól, hogy emblematikusan használja a kifejezetten karakterisztikus orrvédőket minden termékén. Ettől nem lesz feltétlen szexi a cucc. Idéntől kicsit óvatosabban is bánnak ezzel. Aki szereti, annak sajnálatára, de gyanítom, így jobban elérik azokat is, akik finomabb vonalakat szeretik. 

Funkció

A Keen szlogene a Hybrid Life. Egy túrabakancs esetében ezt úgy értelmezhetjük, hogy a Keen-ekben nyugodtan rohangálhatsz a városban, majd egyenesen fel a János- hegyre túrázni anélkül, hogy átöltöznél. Ez a filozófia 100%-ban érvényesül a termékben. Könnyű bakancsról van szó, ami előnyös állandó viseletnél, de nem az, ha sziklás, gleccseres alpesi túrára megyünk. Magyar viszonylatban tökéletes kombináció ez, hiszen közép-hegységeinkben mindenhova remek választás. 

Strapabírás, tartósság

Rövid, néhány napos tesztünk után ezzel kapcsolatban nem tudunk messzemenő következtetéseket levonni. Ránézésre „rendben” van a baki, szépen össze van rakva. A Keen cuccokra fél év garit és 2 év szavatosságot ad a forgalmazó.

Emblematikus orrvédelme praktikus is, nem válik le a körmöd, ha véletlenül belerúgsz egy nagyobb kőbe vagy gyökérbe, esetleg (ez csúnyán fog hangozni, de sajnos előfordulhat) a rád támadó kóbor kutyába…

A bakancsot tesztelésre a Mountextől kaptuk, Köszönjük!
 

Hirdetés