Egy bakancs megpróbáltatásai - La Sportiva Pamir GTX Hír

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2011/09/15
...az emberek többsége úgy gondolja, nem érdemes jó minőségű bakancsba pénzt fektetni...
Hirdetés

Sokan szeretünk barangolni az erdők könnyed és vadregényesebb ösvényein, és olykor-olykor kicsit még ezeknél többre is vállalkozni. Ennek ellenére túravezetés közben sokszor találkozom alapvető hibába esett túrázókkal: nincs a helyzetnek megfelelő lábbelijük. A problémát ott látom, hogy még mindig az emberek többsége úgy gondolja, nem érdemes jó minőségű bakancsba pénzt fektetni, egy olcsó bakival, vagy még rosszabb esetben, sport cipőben is ugyan úgy végig tudnak menni az erdőben… Ami talán igaz is, de többségében az élmény és biztonság rovására megy.

Először is, vásárláskor ez is olyan, mint autót venni, nem csak az árát vagy kinézetét kell néznünk, hanem az igényeinket is. Mert 2-gyermekes szülőként nem feltétlen vesszük meg a család egyetlen autójának a két ajtós sport kupét, csak azért, mert bitang-jól-néz-ki-és-olyat-gyorsul-hogy-a-gyerek-lehányja-az-anyja-hátát, és terepjárót sem kellene vennünk, csak mert robosztusnak néz ki, ha a legnagyobb akadály ami elénk kerül a 10centis padka a parkoláskor és földutat is csak az off-road magazinok lapjain látunk…

 

81852-DSC_0677.jpg
81852-DSC_0677.jpg

 

A bakancsoknál is léteznek kategóriák, amik alapján saját igényünknek megfelelő lábbelit tudunk vásárolni: nem mindegy, hogy csak alkalmi hétvégenként szeretnénk sétálni a környék vagy közeli dombságok és közép-hegységek ösvényein, vagy olykor-olykor már a közép-hegységekben nagyobb, keményebb túrákat is nyomnák, vagy ennél is tovább mennénk, és magas-hegységek ösvényeit célozzuk meg.

Mi most a közép- és magashegységekbe szánt trekking lábbeliket vizsgáljuk, mert teszt-alanyunk is az ide kívánkozókat célozza meg. Lássuk, mikre kellene odafigyelni vásárláskor:

- MEREV DE RUGANYOS TALP
Ellentmondásos, de szükséges. Egy sziklákkal, kövekkel teli ösvényen haladva, vagy épp egy sziklafalon kapaszkodva, nagyon fontos, hogy a cipőnk talpa ne hajoljon, ne legyen nagyon rugalmas, mert azzal a haladásunkat nehezítené, és biztonságunkat csökkentené. Viszont a gyaloglásnál senki sem szeretne egy deszkalappal a talpán neki indulni a csúcsnak, így az ideális kombinációt kell megtalálni. A legtöbb gyártó betűkkel jelöli a merevség/rugalmasság szintjét. Az (A) puha, nagyon flexibilis konstrukció, míg az (D) az extrém merev és mászóvas kompatibilis.

- AGRESSZÍV TALPMINTÁZAT
A jó mintázat is elengedhetetlen, hisz azok tartják majd a bakancsunk, és azzal együtt minket is ott, ahova tervezzük épp a lépést. Fontos megjegyezni itt, hogy a puhább összetételnek köszönhetően ezek a talpazások nem szeretik az aszfalton, betonon való hosszú gyaloglásokat, mert itt gyorsan kopnak!

- TALP ANYAGÖSSZETÉTEL
A talp anyaga sokat elárul annak minőségéről. A tesztelt bakancs VIBRAM® talppal rendelkezik, ami egy magas teljesítésű anyag, csúszásmentes, kopásálló és tartós. Kiemelkedően jó lépésbiztonságot ad, a legjobb túrabakancsoknál és túracipőknél alkalmazzák.

- MAGAS SZÁR ÉS HOSSZÚ FŰZÉS
Elengedhetetlen mindkettő, mivel a magas szár stabilan fogja bokánk, míg a hosszú fűzéssel megfelelően lábunkra szabhatjuk a bakancsot.

- VÍZÁLLÓSÁG
Mondanom sem kell, hogy olykor elkerülhetetlen egy-egy patakon való átgázolás, és igen jól tud jönni, ha a túra hátralevő részét nem a lábujjaink között vizet pumpálva kell megtennünk.

- SÚLY
Na ez igen kényes rész, mivel a robosztus felépítés miatt egy ilyen ultrakönnyű bakancs súlya legalább másfél kilónál indul párban (ez soknak tűnik egy túracipőhöz képest, de teljesen normális ebben a kategóriában). Az általam tesztelt bakancs 1800gramm körüli súlya jónak mondható.

- BELSŐRÉSZ ANYAGVÁLASZTÁS
A belső kialakítása erősen megosztja a bakancsosok táborát. A nagy öregek többsége a bőrre esküszik, ami természetesebb érzést és hosszabb élettartamot nyújt. A másik lehetőség egy ultrakönnyű membrános anyag (ilyen pl. a Gore-Tex®), mely vízálló és lélegző is egyben, viszont az élettartama rövid. A bakancsunk kezelésénél ezek meglétére nagyon figyelni kell, mert nem mindegy milyen waxszal kenjünk be kedvenc lábbelink.

…és mindezek mellett, ami még nagyon fontos: a lábunkra való illeszkedés ellenőrzése. A különböző gyártók különböző formákra esküsznek, legyen az a lábfej formája, szélessége vagy épp a sarok – Achilles kialakítása. Ezért mindig próbáljuk fel alaposan a kiszemelt bakancsokat, több típust is, mindkét lábunkra és mindig túra zokniban (általánosan a normál cipő méretünknél fél vagy egy mérettel nagyobb lesz jó a bakancsból).

 

Mindezek után, mielőtt a kinézett és felpróbált alany árához érve páran esetleg szívükhöz kapnának: igen, egy ezeknek megfelelő, minőségi bakancs bizony nagyjából 35-40 000 Ft-tól felfele mozog. Sokan elfelejtenek (és nem csak a bakancsok esetében) kicsit számolni. Lehet, hogy egyszerre sok ez az összeg, de vegyük azt is figyelembe, hogy jó esetben egy ilyen minőségű lábbeli akár 8-10 évig is hű és kényelmes társunk lesz az ösvényeken. Ezzel szemben az olcsóbb és sokkal olcsóbb bakancsok vagy ne adj Isten túracipők, számos kellemetlen pillanatot okozhatnak és sok esetben egy évet sem bírnak ki… (nagyon jó példa a bihari teszt alatt más túrázótól hallott panasz: a leárazott, 10 000 Ft körüli „túracipő” a második napra félig elhagyta a talpát…)

 

Mi most a Mountexnek köszönhetően egy La Sportiva Pamir GTX bakancsot vettünk kezelésbe, és tesztelésbe. De mielőtt rátérnénk a mocskos tényekre, nézzük meg, mivel is van dolgunk.

81852-SportivaLogo.jpg
81852-SportivaLogo.jpg

A La Sportiva történet
A húszas, harmincas és negyvenes években kezdődik a történet, amikor Narciso Delladio kézzel készített fa klumpákat és bőr bakancsokat favágóknak és földművesnek a Fassa- és Fiemme völgyekben. A második világháború alatt Delladio már egyedileg gyártott bakancsokat a hadseregnek. Erre az időszakra nyúlik vissza annak a speciális fűzési rendszer szabadalma, amit később a legtöbb nagy cipőgyártó cég is átvett. A háború után megnőtt a kereslet a cipőkre, a "Calzoleria Sportiva" hírneve átlépte a völgyek határait. Az ötvenes években mutatták be először a „La Sportiva” márka nevet, és egy nagy téli és nyári kollekciót. A nyolcvanas években a főbb irány eltolódott a mászó-szektor felé. Az innovatív cipők lila és sárga színekkel lettek még karakteresebbé téve, amik később meghatározták a márkát. A La Sportiva cipő manufaktúra mára nagy céggé nőtte ki magát, számos bátor és innovatív újjítással, miközben végig a Delladio család tulajdonában maradt.

 

81852-DSC_0676.jpg
81852-DSC_0676.jpg

 

Teszt: La Sportiva Pamir GTX

A Pamir 1750 grammos súlya jónak mondható, ami jól jöhet a 40. kilométerünknél elénk tornyosuló szikla lépcsőknél. A dobozból kivéve máris a szemet gyönyörködtetően szép kivitelezése ragad meg. Bejövős a sötét barna-narancs színvilág; az extra hosszú fűzése és a formája teli találat.

 

81852-DSC_0126.JPG
81852-DSC_0126.JPG
 

 

A magas szára vastagon párnázott, az extra védelmet biztosító gumírozás magasan, és szinte teljesen körbe ér (a sarok külsőn megszakított designnak nem találtam logikus magyarázatát). Jópofa és praktikus megoldás a bekötéskor, a hajlatban a fűzőt megszorító-megfogó szemek, melyek csak külön, kifele tett húzó mozdulatra engednek fel. A waxolt 3mm-es hasított bőr felső része tökéletes biztosítás víz ellen…

 

81852-DSC_0131.JPG
81852-DSC_0131.JPG

 

De ezek összessége még nagyon kevés, hogy végig gyűrjünk egy 30-40 kilométeres, sziklákkal és patak átkelésekkel teli túrát úgy, hogy másnap a lábaink helyén ne két bottal és a bakancs felé rúgási kényszerrel ébredjünk… Hogy meggyőződjek a működésbeli megfelelőségéről, egy sokoldalú teszt-területre, a Bihari-szigethegység kincses tárházába, Pádisra vittem. Itt rengeteg köves ösvény, nyálkás sziklák és farönkök, valamint patakok keresztezik utunk… ideális egy bakancs kipróbálására, de ha teheted, Te sose indulj el vadonatúj bakanccsal ilyen helyre, csakis ha már betörted! A legjobb bakancsokat is illő a nagy túra előtt kicsit lábra törni, mert nincs annál rosszabb, mint egy ilyen csekélység miatt nem élvezni egy túrát…

 

81852-DSC_1365.JPG
81852-DSC_1365.JPG

 

A bakancs felvéve kényelmes, talpa kellően merevnek mutatkozik, a Vibram talp rész pedig elegendő ütéselnyelésről biztosít, így bátran estem neki az első túrának.

 

81852-DSC_0128.JPG
81852-DSC_0128.JPG
 

 

Itt főleg meredek, saras földes mászások, nagy gyökereken való kapaszkodások és ereszkedések vártak. Az agresszív mintázatú, 8mm-es talp jól kapaszkodik a vizes földön, és szerencsére a nedves gyökereken sem kellett szorítottam a farpofám… összességében elégedetten és lábfájdalom nélkül zártuk a napot.

 

81852-DSC_0871_2.jpg
81852-DSC_0871_2.jpg

 

Következő napokban már belecsaptunk a lecsóba, és száraz valamint nedves kövek, sziklafalak, térdig érő patakok, kidőlt fatörzsek és sár várta a Pamírt, hogy tovább bizonyítsa rátermettségét.

 

81852-PICT0249_j.jpg
81852-PICT0249_j.jpg
 

 

A mintázatot és talpat továbbra is csak dicsérni tudom, egy-egy apró sziklaperemre lépve kellő biztonságot nyújt, hogy nyugodtan kereshesd a következő lépésnek alkalmas hangyaf(khmm)nyi kiszögelést. De sárban is tökéletesen lehet haladni vele, a mintázat könnyen tisztul. Az összetételének köszönhetően a talp kevésbé csúszik nedves köveken, ezzel is levéve a terhelést kezünkről …

 

81852-DSC_0738.jpg
81852-DSC_0738.jpg

 

A Gore-Tex® lélegző membrános belső jól működik, nincs meg a saját-izzadtságomban-taposok érzés. A nap végén levetett és megdolgozott bakancs másnap reggelre száraz belsővel várja a következő legyűrendő ösvényt, így a nyirkos-maradt-a-bakancsom kifogás már a múlté. Jó hír, hogy bár rózsa-illatú továbbra sem lesz egy nagy túra után lábunk, de egy jó túra zoknival (fontos) használva nem kell fintorognunk levételekor.

 

81852-DSC_0132.JPG
81852-DSC_0132.JPG

 

Sajnos nekem eléggé bütykös a sarkam, így érzékeny a szűk és kemény sarok részre, ami a Pamírban megvan. Ráadásul a bevezetőben is írt elkerülendő módon rögtön neki estem a tesztnek egy nagy túrával, emiatt harmadik nap reggel már előkerült a piros-keresztes doboz, és a DragonBall-os sebtapasz, de ez egyáltalán nem róható fel a bakancs hibájának…

 

81852-DSC_0760.jpg
81852-DSC_0760.jpg

 

Ami viszont valóban a bakancsnak írható, az a picit kellemetlen, harmadik napra felpöndörödött orrgumírozás. Nem volt a túrát vagy a használatot érintően zavaró, és az üzletben is probléma nélkül-elnézést kérve vették át javításra, csak nem jó érzés egy ilyen értékű friss bakancson reggel meglátni az égnek álló peremszélet… Persze ez a hiba lehet, hogy 100 bakancsból fordul elő egyszer…

 

81852-DSC_0124.JPG
81852-DSC_0124.JPG

 

Esetleges további negatívumokat keresgélve még, talán a térdig érő vízben megszűnő vízhatlanságot tudnám felhozni ;-) de ez már nem áll stabil lábakon. Az igazat megvallva, a gumírozási probléma megjelenéséig semmi komolyat nem tudtam felhozni, pedig tényleg kerestem.

 

81852-DSC_1374.JPG
81852-DSC_1374.JPG

 

A summázás
Az apró hiba ellenére is egy profi bakancsról beszélünk. Azok számára lehet egy kitűnő választás, akik kis hazánk középhegységeiben, vagy szomszédaink nagyobb hegységeiben terveznek kisebb-nagyobb túrákat. Mindent tud, amit egy ilyen kategóriájú bakancsnak tudnia kell és hosszú időre megbízható társunkká válhat. A 69 900 forintos ára első talán soknak tűnik, de nem drágább a hasonló kategóriájú más gyártók modelleinél.

 

Részletek, technikai infók: Klikk ide!

Hirdetés