Ha a hegy nem megy Mohamedhez...

Ha a hegy nem megy Mohamedhez...

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2015/10/01
8. Sherpa Rally
Hirdetés

Már nyolcadik éve, hogy minden év szeptemberében, az Eger melletti Nagy Eged-hegy lábához gyűlik a hazai – és olykor a szlovák – teherhordók apraja-nagyja. A Sherpa Rally különleges a maga nemében, hisz a király kategóriában nem kevesebb, mint

60 kilogrammnyi terhet kell egy, a nem épp komfortjáért készített fa hordkerettel felvinni a hátunkon.

A táv mindösszesen 4 km, amiből az első bemelegítő gyaloglás. De eztán jön a java: 400 méternyi szint a csúcsig. Hol meredekebb, apró kavicsos, hol gyökeres részekkel, majd a végén, csak hogy a befutó ne legyen olyan könnyű, egy szikla lépcsősor. No persze nem csak a férfiak voltak jelen, a gyengébbik nem is szép számban megmutatta, hogy nem is annyira gyenge, ha teherhordásról van szó – ők 20 kilogrammal meneteltek.

 

8. Sherpa Rally Forrás: Szabó Bendegúz
8. Sherpa Rally
Kép forrása: Szabó Bendegúz - 94pixels.com

Galériához klikk a képre!

 

Az idei rendezvényt az időjárás is nehezítette

Közvetlen a rajt előtt negyed órás eső áztatta a környéket, majd újból forrón kezdett tűzni a nap. Így legalább nem porzott a hegy oldala, viszont a 30 fokos hőségben hamar fullasztó pára alakult ki az Eged oldalában. Ennek ellenére is 9 hölgy és 8 férfi 20 kilogrammal, valamint 17 férfi 60 kilogrammal kapaszkodott fel a célkapuig.

A hölgyeknél Czibók Ágnes, Tömördi Ágnes és Dániel Dóra, a 20 kilogrammos férfiaknál Sándy Csaba, Marczis Dávid és Tóth László, míg a király kategóriában Antal István, Ipacs Norbert és Gyetvai Péter volt a leggyorsabb. Mazura Katalin külön díjazásban részesült, miután versenyen kívül 20 kilogramm helyett 40-et cipelt fel! De ne feledkezzünk meg a Sherpa Manókról sem, akik évről-évre egyre többen állnak rajthoz, és mindennemű teher nélkül futják végig a felnőttek számára kijelölt útvonalat.

 

8. Sherpa Rally Forrás: Szabó Bendegúz
8. Sherpa Rally
Kép forrása: Szabó Bendegúz - 94pixels.com

Galériához klikk a képre!

 

A Sherpa Rally nem egy tömegrendezvény

Jellege miatt sosem lesz is az, de így van ez jól! Az indulók (nem véletlenül nem versenyzőket írok, hisz itt a feljutás számít, nem az időeredmény) barátként üdvözlik egymást a rajt előtt, és a családias hangulatú eseményen hamar beilleszkednek az újoncok is.

Bízok benne, hogy eme különleges, egyedi rendezvénynek még sok éven keresztül lesz folytatása, és a legelszántabbaknak lehetőséget biztosít önmaguk határainak leküzdésére, a kíváncsiak számára pedig eme egyébként több országban még létező munkának megismerésére.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés