Gombalesen

Hirdetés
2012/10/10
A gomba nem állat és nem növény, de nélkülük a földi életformák túlnyomó többsége kevesebb, mint fél évszázad alatt elpusztulna.
Hirdetés

Őszi kirándulásaink alkalmával szinte biztosak lehetünk abban, hogy vadon termő gombákra bukkanunk. A gombagyűjtés gyakorlatilag elválaszthatatlan a természetjárástól, utóbbi tevékenység ugyanakkor magában is kiválóan végezhető. Vannak tapasztalt, kiváló fajismerettel rendelkező gombászok, vannak kizárólag kereskedelmi forgalomba kerülő dobozolt csiperkét fogyasztó, mérgezésektől rettegők, s igen népes tábort alkotnak a világban nyitott szemmel járó, új ismeretek befogadására vágyó, de még nem kellőképpen rutinos, bátortalan gyűjtögetők.

 

Gombales
Gombales

 

Mielőtt a gyűjtéssel kapcsolatos gyakorlati tanácsokra rátérnénk, el kell oszlatnunk egy-két tévhitet, szót kell ejtenünk a gombavédelem fontosságáról is és számos érdekes információt osztunk meg a gombákkal kapcsolatban... mint például tudtad, hogy Magyarország területéről eddig több mint kétezer fajukat írták le, 35 ebből jogszabály szintű védettséget élvez? Vagy hogy a gombák nem állatok és nem növények, hanem az élővilág különálló országát (latinul regnum) alkotó szervezetek? Vagy azt, hogy a gombák nélkül a földi életformák túlnyomó többsége kevesebb, mint fél évszázad alatt elpusztulna?

 

Turista Magazin
Turista Magazin

 

Ilyen érdekes és hasznos infók, valamint számos egyéb cikk vár a Turista Magazin most megjelent októberi lapszámában!

Teljes hazai középhegységekbe illő bakancs körképe, hogy könnyedén túrázhass hegyeinkben!

 

Keresd az újságárusoknál vagy rendeld meg extra költségek nélkül a magazin honlapjáról 495 Ft-ért!
Friss infók, hírek és cikkek a honlapon (!
Csatlakozz facebook oldalunkhoz (facebook.com/turistamagazin)!

 

Denevérek
Denevérek

 

Kisvasút
Kisvasút

Mária út
Mária út

Villám
Villám

Hirdetés