Geotúra-vezető képzés indul a Somlón! Hír

Balaton-Felvidék Nemzeti Park
2011/02/04
A somlószőlősi helyszínű elméleti oktatás mellett rengeteg terepbejárás is színesíti a programot, és el lehet sajátítani az igényes szakvezetés fortélyait is.
Hirdetés
Ha a Somlóról hallunk, először talán mindannyiunknak a méltán híres történelmi borvidék, a hegyen hosszú évszázadok óta folytatott szőlőművelés jut eszébe. E tradíciónak – és minőségnek – azonban van egy olyan háttere, amelyet talán még nem ismerünk eléggé...
Magyarországon elsőként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság indított geotúra-vezető képzést , és – immár negyedik tanfolyamán – ebben az évben is folytatja a szerveződő Bakony–Balaton Geopark újabb és újabb térségei értékeinek megismertetését (a geoparkok elsődleges küldetése földtani örökségünk megőrzése és bemutatása, mégpedig a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző geoturisztikai programok beindításával stb.).  
Az idei első, kora tavaszi tanfolyamon a Somló Tájvédelmi Körzet és környéke „földtani kincsesládájába” pillanthatnak be az érdeklődők. A mára „megszelídült” tűzhányó emblematikus megjelenésű csonka kúpja teljes mértékben meghatározza a térség tájképét, és egyben rengeteg vulkanológiai, geológiai érdekességgel is szolgál az értő szemnek. A tanfolyam szervezői – az eddigi kurzusok sikerességét látva nem minden alap nélkül – hisznek abban, hogy ezt az ismeretanyagot át lehet úgy adni, hogy az bárki számára érdekes és érthető legyen.
 
Geotura
 
A somlószőlősi helyszínű elméleti oktatás mellett rengeteg terepbejárás is színesíti a programot, és el lehet sajátítani az igényes szakvezetés fortélyait is. A 2011. február 25 -től kezdődően három hétvégét érintő , összesen 60 órás képzés során természetesen nem csupán az élettelen természeti értékekről, a geológiai és vulkanológiai folyamatokról esik majd szó: az avatott földtudományi és természetvédelmi szakemberek előadásain túl a növény- és állatvilág legfontosabb értékeivel , és nem utolsósorban a gazdag kultúrtörténeti – ezen belül kiemelten régészeti és néprajzi – örökséggel is megismerkedhetnek a hallgatók. Az előadók között lesz mentőorvos is , hiszen a résztvevőknek meg kell ismerkedniük a terepi balesetek megelőzésének legfontosabb szabályaival is.
 
A tanfolyamot azoknak is érdemes elvégezni , akik „csupán” önmaguk vagy környezetük örömére szeretnék terepi tudásanyagukat bővíteni, de a szervezők célja egy olyan közösség létrehozása is, amelynek tagjai turisztikai kínálatukat szeretnék bővíteni ezzel az izgalmas, újszerű és hiánypótló tematikával. A tanfolyamot sikeresen elvégzők oklevelet és geotúra-vezetői igazolványt kapnak, és jogosulttá válnak a „ Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezető, Somló térség ” megnevezés és embléma használatára, amelyet akár turisztikai tevékenységük során is hasznosíthatnak.
 
Jelentkezési határidő (amely egyben az előleg befizetésének is határideje): 2011. február 16.   Az oktatási program kiírása (dátumok, költségek stb.): Klikk ide!
A tanfolyam tematikája, tervezett programja: Klikk ide!
Jelentkezési lap letöltése: Klikk ide! 
  
Nem tudod, hogy mi a geopark? Hogy mire lehet jó egy ilyen végzettség? Ez a rövid tájékoztató anyag segít képbe kerülni (különösen ajánlott a „Mi a geopark?” szekció legalább felületes átolvasása): Klikk ide!
Hirdetés
Hirdetés
teaser_img_alt
cta_newsletter_logo_alt
Ez is tetszeni fog
Hirdetés