Így lehetsz túravezető Hír

Mozgasvilag.hu
2010/12/11
Miért jó, hogyan kell? Elmondjuk! Ha szívesen tanulnál túravezetést, itt a remek alkalom!
Hirdetés
Imádsz a természetben barangolni, új helyeket felfedezni, és a barátaiddal túraprogramok at szervezni. Magadra ismertél?
És nem gondolkodtál még azon, hogy a szenvedélyeddel pénzt is kereshetnél , mint hivatalos túravezető ? Olvass csak tovább!
 
Hogy lehetsz túravezető? Túravezető akár 16 évesen is lehetsz, csupán egy szülői beleegyezésre van szükség. Első körben egy orvosi kivizsgálásra kell elmenned, ahol kiderül, alkalmas vagy-e a feladatra. Ettől nem kell megijedni, csak egy általános állapotfelmérésről van szó. Szükséged lesz egy igazolványképre, úgyhogy a tanfolyam előtt készíttess magadról egy szépet - mosolyogj! :) Attól függően, hogy gyalogos vagy kerékpáros túravezető lennél, rendelkezned kell használható felszereléssel (előbbi esetében strapabíró túracipővel és  túrafelszereléssel , míg utóbbinál egy frankó bringával ). Ilyen felszereléseket időnként nálunk akár nyerhetsz is :)
Ha letudtad ezeket a köröket, már csak némi adminisztráció (kitöltöd az űrlapokat), egy kis pénz (befizeted a tandíjat: átlag 10-20 ezer forint ), és persze a tanulás (részt veszel a tanfolyamon) választ el attól, hogy valódi túravezető váljon belőled.
 
 
Élvezettel ugyanazt századszor is Élvezettel ugyanazt századszor is...
 
Milyen tudásra teszel szert? Általában minden tanfolyam elméleti előadásokból , közös táborozásokból és gyakorlati túrákból áll. Megtanulod a tájékozódás alapvető szabályait, megfelelő kresz, műszaki és túravezetői ismereteket . Bizonyos tanfolyamokon, tereptant, térképismeretet, tájékozódást, túra- és táborszervezést, túrafelszerelést, ökológiát, elsősegélynyújtást, természetvédelmet, meteorológiát, geológiát, néprajzot, művészettörténetet és pedagógiát is tanulhatsz.
A sikeres vizsgát mindenhol oklevél és jelvény koronázza.
 
Ő most épp túrát vezet... Túravezető munka közben...
  
Miért jó Neked, ha mindezt végigcsinálod? Nos, nem jó... mármint abban az esetben, ha amúgy útálnád, hogy a munkaidődben a túristautak övezte hegyekben, erdőségekben és pazar panorámák látványa mellett kell dolgoznod.
Komolyra fordítva a szót, természetesen ennek a munkának is megvannak az árnyoldalai. Ahhoz, hogy meg tudj élni belőle, valóban rátermettnek és elhivatottnak kell lenned. Ugyanazt az útvonalat számtalanszor végig kell járnod és mindig ugyanazzal a lelkesedéssel illik viselkednek a túrázókkal, akik persze a legkülönfélébb személyiséggel bírnak. Habár általában a túrázók saját felelősségükön vesznek részt a túrákon, egy esetleges baleset súlya mindig a Te válladat húzza.
A munka nem talál meg, Neked kell mindig a megfelelő helyen és időben lenned (saját vállalkozás, vagy valamelyik utazási iroda alkalmazottjaként is). Persze ha jó vagy, akkor a pozitív szájhagyomány sokat lendíthet a munkádon.
A jövedelem nagyon széles skálán mozog, attól függően, hogy milyen típusú túrákat szervezel (hármashatárhegyi hétvégi túra, vagy afrikai szafari) és persze hogy mennyire vagy népszerű Te, illetve az általad szervezett túra. Ha igazán elhivatott vagy a természet és a túravezetés iránt, az egész életedet ennek szentelheted, meg fogsz tudni élni belőle.
Ha a természetben bóklászva azt szereted, hogy csak kettesben vagytok az Anyatermészettel és más nem zavar, akkor ne rontsd el az élményt.
 
Melyik irodából van ilyen kilátás? Melyik irodából van ilyen kilátás?
 
Persze az is lehet, hogy nem tudod eldönteni magadról, hogy menne a dolog. Ez esetben nem jelent akkora befektetést, hogy ne érne meg egy próbát, hiszen túrát vezetni nem csak főállásban, de kiegészítő jövedelemforrásként is lehet.
 
Hol kell jelentkezni? Ha kedvet kaptál, akkor most éppen jó helyen vagy jó időben, mert a Budapesti Természetbarát Szövetség a 2011-es év elején gyalosos- és kerékpáros túravezetői tanfolyamot indít gyakorlott túrázók részére.
Középfokú Túravezető Tanfolyam: Klikk ide!
Középfokú Kerékpáros Túravezető Tanfolyam: Klikk ide!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés