Egy jó túratárs - Fjällräven Singi 48

Egy jó túratárs - Fjällräven Singi 48

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2020/01/16
Egy jó túrahátizsáktól nem csak azt várjuk el, hogy sok mindent bele tudjunk pakolni és fel tudjuk venni a hátunkra. Több fontos szempontnak is meg kell feleljen, hogy hosszútávon kiváló túratársunkká váljon.  
Hirdetés

Egy hátizsák legyen strapabíró

Hátizsákunkat erős, „kemény” fizikai behatások érik, amikor például szúrós, sűrű bokros részeken vágunk át, vagy amikor sziklákhoz szorosan hozzá simulva, súrolódva haladunk, vagy épp amikor pakolás és utazás közben nem figyelünk kellően rá. A Singi tervezésénél figyeltek ezekre, így a cég saját fejlesztésű, nagyon strapabíró G-1000 anyagának egyik környezetbarát változatából, az újrahasznosított poliészterekből és organikus pamutból álló, waxolható G-1000 Heavy Duty Eco S szövetből készült. Nem azt mondom, hogy ez az anyag elpusztíthatatlan, de nagyon erős. Csak egy „hátránya” van: a súlya. Waxolással vízlepergetőssé tehető, de véleményem szerint kár ezzel bíbelődni, főleg, hogy tartozéka egy esőhuzat, illetve a táska alja vízálló – jól jön, amikor csak nedves, vizes talajra vagy fűbe tudjuk letenni a hátizsákunkat.

Fjallraven-Singi48_DSC_0654_k_resize.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág
Vastagon szivacsozott hát és pántok
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág

További fotókért kattints a képre

 

Egy hátizsák legyen könnyen pakolható

Az sem mindegy, mennyire tudjuk rendszerezetten pakolni a cuccainkat, és azokhoz mennyire könnyedén tudunk hozzáférni a terepen. Nem elég csak egy nyílás, nem elég pár zseb itt-ott. Jól látszik a Singi kialakításán, hogy tervezői sokat járják az erdőt, hiszen bár a modell elég egyszerű a Fjällräven kínálatában található táskákhoz képest, mégis a rendszerezhetősége és pakolhatósága kiváló.

A táska osztatlan főrekeszét a kupolán keresztül felülről, illetve a törzs alján elhelyezett cipzáras nyíláson keresztül is pakolhatjuk. A kupola rész – melyben egyébként egy nagyobb és egy kisebb zseb található – négy hevederen egy-egy csat segítségével rögzül a törzshöz, így szükség esetén emelhetünk rajta, vagy akár el is távolíthatjuk könnyedén – de külön táskaként nem funkcionál, mint más modelleknél. Ezen főrekeszben egy nagy zsebet találunk, a hát falon, melybe az ivószatyrunkat rakhatjuk. A csőnek egy kivezetési opciója van, a bal vállunk felett.

A törzsön kívül, oldalt nincsenek zsebek, vannak viszont felfogatási pontok – végig a törzs két oldalán, a táska aljától a kupoláig, három-három sorban – ide külön vásárolható Singi Side Pocket és Singi Gear Holder tárolók. Ezeken felül találunk még egy gumiszsinórt, mellyel például a kabátunkat fogathatjuk fel. Négy kompressziós heveder segít, hogy egyáltalán ne legyen tehetetlenségi mozgása a táskánkba pakolt felszerelésünknek.

A kisebb cuccoknak, melyeket kéznél szeretnénk tartani, egy-egy cipzáros zsebet készítettek a derékpánt két oldalán.

 

Egy hátizsák legyen személyre szabható

Végül pedig fontos része egy jó túrahátizsáknak a személyre szabhatósága is, hiszen mindannyian más testi adottságokkal, méretekkel rendelkezünk. Így nem árt, ha nem csak a vállpántok hosszát lehet állítani, de azok (és egyben a lapockánkra fekvő szivacsozások) magasságát is. Hasznos, mi több kötelező tartozéka egy túrahátizsáknak a mellpánt, melynek magasságát, vagyis azt, hogy hol fusson keresztül a mellkasunkon, szintén jó, ha állítani lehet. A derékpántok a hátizsák törzséhez való szögét is ideális esetben szabályozni tudjuk. A Singi mindezeket biztosítja számunkra, így indulás előtt magunkra tudjuk szabni, hogy túránk során kényelmes viselet legyen. Ráadásul a váll- és derékpántok vastagon szivacsozottak, így extra kényelmet nyújtanak.

 

Egy hátizsák legyen környezetbarát

Napjainkban, egy élhető jövőt is szem előtt tartó vásárló arra is figyel, hogy a kinézett termék, illetve annak előállítása mennyire környezetbarát. A Skandináv országok és az ottani gyártók élen járnak az ilyen gondolkodásban és azok alkalmazásában. Így a Singi is fluokarbon-mentes impregnálást kapott, hátmerevítéséhez használt fa rudak FSC (Forest Stewardship Council) minősített helyről származnak, a táskát alkotó szövet pedig újrahasznosított és organikus pamutból készült.

 

Fjallraven-Singi48_DSC_0648_k_resize.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág
Letisztult skandináv dizájn
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág

További fotókért kattints a képre

 

Fjällräven Singi 48 részletek

tömeg: 2100 gramm
hát hossz: < 53,5 cm
anyag: G-1000® HeavyDuty Eco S (65% poliészter, 35% pamut), illetve 500D (100% poliamid)
szín opciók: Stone Grey, Dark Olive
térfogat: 48 liter
szélesség: 30 cm
magasság: 67 cm
mélység: 24 cm
esőhuzat: tartozéka
környezeti info: organikus és újrahasznosított anyagok, fluokarbon-mentes imregnálás
ára: 280 euro

 

Hirdetés