Dometic 50 wattos mobil hűtő

Dometic 50 wattos mobil hűtő

Kakuk András
Kakuk András
2019/08/22
Aki gyakran kempingezik, biztos egyetért velem, hogy e természetközeli tevékenység legutálatosabb része az étel/ital menedzsment azaz, hogy a napi betevő megfelelő állapotban legyen. 
Hirdetés

A kempingek közös hűtői közel sem ideálisak az élelmiszerek hatékony tárolásához, az elérhető árú hűtőtáskák meg csak arra jók, hogy néhány órával késleltessék a vaj elolvadását és az élelmiszerek megromlását. 

A konyhai hűtőt meg nem túl praktikus magunkkal vinni.

Az idei Outdoor kiállításon ütköztem bele egy kedves svéd fiatalemberbe, aki mobil hűtőből kínálta a jégkrémet. Azon kívül, hogy a jeges nyalánkság felfrissített, egyből felkaptam a fejem, hogy milyen mobilhűtő az, amiben eláll a jégkrém! Egyből mindenféle összeesküvés elméletet gyártottam.

Tuti 220-ról működik – nem csak. Szivargyújtóról, sőt akár napelemről is.
Akkor tuti sokat fogyaszt – nem. Nevesebbet, mint egy iPhone vagy egy villanykörte.
Akkor biztos, hogy lemeríti a kocsi akksiját – kizárt, mert a rendszer azt is figyeli.

Kijelző Forrás: Kakuk András Mozgásvilág
Kijelző
Kép forrása: Kakuk András Mozgásvilág


Dometic 50 W-os, 50 literes mobilhűtő

Amikor kiderült, hogy a Dometic sok terméke a jászberényi gyárból kerül ki és a cégnek budapesti irodája is van, na akkor kaptam fel igazán a fejemet. A közelgő családi kempingezéshez nem is tudtam volna jobbat elképzelni, ezért a diplomáciai arzenálunkat bevetve sikerült elhoznom egy mintadarabot tesztre.
Beüzemelés előtt kivételesen gondosan átolvastam a kézikönyvet, aminek magyar változata néhány oldalon összefoglalta az összes tudnivalót.

A robosztus, strapabíró, de ugyanakkor szemrevaló ipari designnal rendelkező hűtő beüzemelése teljesen felhasználóbarát, inkább hülyebiztos. Csatlakoztatás, majd a megfelelő hőmérséklet beállítása az oldalán található nyomógombokkal.

A másik lehetséges mód a bekapcsolásra a manapság kihagyhatatlan applikációs lehetőség.

Az appot első használatkor kissé felesleges, kötelező rossznak véltem, hiszen nem sok mindent lehet beállítani rajta és azért az kissé fellengzős luxus, hogy bekapcsoláshoz appot használjak. Útközben a 6 órás röszkei várakozás alatt jöttem rá ennek a lényegére. Míg a hűtő 2 hétre elegendő kajával van tele, ami pár m3 felfújható matrac alá van beépítve, sokkal egyszerűbb wifin keresztül ki-be kapcsolni a készüléket mint, hogy minden alkalommal ki-be pakolni az autót, hogy a gombot elérjem.

Persze a ki-, bekapcsolás fontosságát ekkor még túlmisztifikáltam. Nem szerettem volna ugyanis, ha a hűtő lecsoffasztja a kocsim akkumulátorát, míg a vendégmunkások tömegével várakozunk. A Dometic tervezői erre is figyeltek ugyanis a hűtő akkumulátorőr funkcióval felszerelt, ami nem engedi, hogy az aksid bizonyos feszültség alá csökkenjen. Ráadásul ez az érték állítható! Amint az aksi a beállított érték alá csökken, a hűtő kikapcsol.
A kérdés persze az, hogyan tartja a hőt kikapcsolt állapotban? Ezért kinn hagytam egy éjszakára az autóban és gondosan kikapcsoltam. Az éjszaka nem volt túl meleg, 20-25 fok körül. Másnap reggelre, úgy 12 óra nem működés után 4 fokról mindössze 16 fokra melegedett fel a hűtő belül. Ebben kicsit megolvadtak a csokoládék, de semmi sem romlott meg.

 

Az autó indítása után fél órával, szivargyújtóról már ismét 5-6 fokon volt a hűtő!

A Dometic 50 literes hűtője egyáltalán nem kicsi. Persze egy kompresszoros géptől senki se várja, hogy zsebben elfuvarozza. A Seat Altea XL csomagtartóját bedobozolva majdnem teljesen elfoglalta.

Egy másik tesztben olvastam, hogy egyedül nem akarod majd emelgetni és bár a 20 Kg körüli tömege nem pehelysúly kategória, azt még a nyikhaj testemmel én is simán rakosgattam. Természetesen telepakolt állapotában más a helyzet, de azt egyszerűen meg lehet oldani: a kosarat kiemelve az űrtartalamat félretéve üresen kell a ládát cipelni, majd a tartalmat egy mozdulattal visszahelyezni.

Ez a kosár két részre osztja a belső rekeszt, amibe 11 fős kontingensünk bőven el tudta tárolni a hűteni való pár napos élelmiszer- és vodka adagot - olyan optimálisan, hogy ne kelljen mindent kipakolni, ha valamit az aljáról kellett megszerezni.

Az egyszerű használathoz, kényelemhez vagy ergonómiához kell sorolni, hogy a fedelet meg lehet fordítani, így magunk állíthatjuk be, merre nyíljon. Az eszköz maga olyan csendes, hogy a tücskök mellett hallani sem lehetett, vajon működik-e. További kényelmi tulajdonsága, hogy van bedugaszolt leeresztő nyílása, amin keresztül a rekesz tisztása, mosása is jóval egyszerűbb.

Kedvencem, hogy a ládánk egészen -22 celsius fokig képes lehűteni a benne tároltakat, így tényleg alkalmas családi fagyizáshoz vagy jéghideg koktél alapanyagainak tárolásához.

Bár nem volt rá szükség, a gyártó minden eshetőségre gondolt. Ha esetleg elromlana a vezérlőelektronika akkor egy mozdulattal be lehet kapcsolni a manuális működtetésre szolgáló vészfunkciót.

Családi viszályok elkerülése végett pedig jól jött az usb csatlakozó, ami még egy telefon töltésére adott lehetőséget.

Ha mindenképpen kell negatív dolgot is említenem, akkor elsősorban az árát kell megjelöljem, mely 300 000 Ft körül mozog. Persze egy top kategóriás terméktől ne várja senki, hogy olcsósított.

USB töltő Forrás: Kakuk András Mozgásvilág
USB töltő
Kép forrása: Kakuk András Mozgásvilág

 

Hirdetés