Családi kalandok Budakeszin

Családi kalandok Budakeszin

Kakuk András
Kakuk András
2013/10/10
90 méteres csúszás 10 méter magasban és meseházikó fellógatva.
Hirdetés

Kalandpark lassan már annyi van itthon, mint iskola. Kérdés, hogy ez minek köszönhető? Ennyire outdoor, kaland orientált nép vagyunk vagy túl sok az EU támogatás ilyen célra. Ezt majd a jövő eldönti.

Kérdés már csak az, hogy melyikbe menjünk ha az adrenalin szintünket akarjuk kicsit felpörgettetni a környéken? 

Személy szerint én kicsit félve fogadtam el a meghívást az Erdei Kalóz nevű- Budakeszi vadaspark mellett található- parkba. Én ugyanis el tudom vinni a gyerekeimet sziklára mászni, van elég helyismeretem és felszerelésem is. Ráadásul egyszer már pórul jártunk. Egy visegrádi "kalandpark"-ban 2800 Ft / gyerek összegért negyed órát hisztiztek a gyerekeim az amúgy korrekten felépített, de unalmasra és kicsire sikeredett építményen, amin a nem túl szívderítő parkoló helyszín nyilvánvaló okokból nem tudott feldobni.

Akkor eldöntöttem, hogy bárhogy is kérik, nem engedek a lányoknak, még egyszer 10 000 Ft-ot fél óra nem is olyan jó mókáért nem fogok kiadni.

Ekkor jött a meghívás egy jó ismerősömtől, aki véletlenül az Erdei Kalóz üzemeltetője is. Na mindegy menjünk.

Az előzmények ellenére kicsit azért tudtam lelkesedni hiszen az úti cél az egyik kedvencem, a Budakeszi vadaspark. Az új kalandok közvetlen a vadaspark bejárata mellett kezdődnek. Első ránézésre is tudtam, hogy itt nem lesz baj a lelkesedéssel. Hatalmas fenyőfák által alkotott erdőben lett felépítve a Kalóz, és rögtön feltűnik a gondos kivitelezés. A,B,C,D,E jelöléssel ellátott 5 különböző pálya mindenki igényét kielégíti.

 

Kukucs!
Kukucs!
Kép forrása: Niki

Galériához klikk a képre!

 

"A" az miniknek és a gyakorlásra való. Már itt ki lehet próbálni a csúszást. A nagyobbak, 140 cm felett, a 2 karabiner mellé egy lecsúszó csigát is kapnak a kalandpark szettjükbe. 

Kóbor Edit az üzemeltető cég vezetője, gyorsan elő is vezeti a filozófiát, olyan pályát akartak, amiről senki sem esik le, de kellően izgalmas.

A fákról csüngő gyerekeket és felnőtteket elnézve ez sikerült nekik. A "C" jelölésig bezárólag a fiataloké a pálya. A "B" pálya kb. 1 méter magasan fut, összesen 12 állomás, melyek között különböző akadályok biztosítják a lelkesedést. Itt található a gyerekek slágere a csúszó ház. A sodronykötélre egy cuki kis házikó van felrögzítve, abba mászik bele a gyerek. Egy kallantyú lenyomásával magát indítja el, és már suhan is a következő fáig ahol szépen kimászik belőle. Persze mindeközben a 2 karcsijával biztosítva is van.

Hogy megy vissza a ház a kiindulópontra? Na ez a fater dolga, ő se maradjon ki a jóból. Ebben igen gyakorlottá váltam, hiszen legkisebb lányom 4x ment vissza élvezni a házikót.

 

Indul a mandula
Indul a mandula
Kép forrása: Niki

Galériához klikk a képre!

 

Ezen a szakaszon, mint az kiderülhetett, a szülőkre is aktív szerep vár. Ők kísérik a saját porontyaikat ugyanis.

A "C" pályán a kíséret átalakul szóbeli lelkesítéssé, hiszen ez a pálya már kb. 2 méter magasan fut. Ide már csak a nagyobb gyerekek kapnak bejutást, a biztonság miatt illetve azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a kisebbek nem kapnak csigát amivel a 28 méteres lecsúszást a végén abszolválni tudják. Ennek ellenére a kifejezetten ügyesek, egészen a végéig teljesíteni tudják ezt a pályát is.

A "D" és "E" már csak a nagyoknak és a bátraknak javallott. Kiváltképp az "E" ami legalább 10 méter magasan fut, és egy kötél mászókán felküszködve lehet eljutni a kiindulópontra.

Nem mondom, hogy hegyi kecske lennék, de jó pár év aktív mászó múlt után is izgalmasnak találtatott az "E" út. Az izgő-mozgó lépések, farudak, drótkötelek egyéni technikát igényelnek, amihez a kellően nyikorgó és kilengő fák nyújtanak biztatást.

A 90 méteres lecsúszás a végén, már csak hab a tortára, ahol a felgyülemlett feszültség egy hatalmas ordításban távozik belőlünk!

Geroniiimoooo!

 

Geroniiimooo!
Geroniiimooo!
Kép forrása: Dzsoni

Galériához klikk a képre!

 

Az Erdei Kalóz kalandpark egy tökéletes hétvégi kiránduló nap kiinduló bázisa. A parkban 2-3 órát simán el lehet tölteni, amit a Vadaspark meglátogatásával egész napossá lehet nyújtani. A park közepén tűzrakóhely is van, ami egy családi piknik kötelező eleme. Ha valakinek ez sem elég, a vadaspark területéhez tartozó erdőben több km túraút várja a kirándulókat. Jelenleg a szarvasbőgés idején ez is kötelező kiegészítő program!

Ezen felül az Erdei Kalóz hazai viszonylatban, nyitási bónuszként, az egyik legkedvezőbb árú. Diák egy órára 1600 Ft, felnőtt mindössze 1900 Ft. 

Hirdetés