Bőrben az igazság - Meindl Borneo bakancs teszt

Bőrben az igazság - Meindl Borneo bakancs teszt

Kakuk András
Kakuk András
2013/09/23
Bőr vagy Gore-tex? Aki sokat mozog túra körökben biztosan hallott már heves vitát ebben a témában. 
Hirdetés

Jómagam membrámos lábbelikhez szokott lábamra régóta szerettem volna már egy klasszikus bőr bakancsot húzni. A Tengerszem jóvoltából nem is akármilyet, egy Meindl Borneo 2 MFS-t tesztelhettem.

Talp- Talpmintázat

Meindl Multigriff a Vibramtól. Sok gyártó, így a Meindl is büszke arra, hogy olyan Vibram talppal rendelkezik, amit csak neki gyártottak, más nem is használhatja. Azon kívül, hogy ezt remek elmondani és kérkedni vele, biztosan van valami előnye is, de őszinte leszek  nem hiszem, hogy egy átlag felhasználó ezt észreveszi. Számukra és számomra is a lényeg, hogy a Meindl Borneo talpa nagyon jól tapad és kellően kemény és vastag ahhoz, hogy egy éles kőre ugorva se kelljen sántikálni a túra hátralévő részén.
Jómagam a tátrai - ki tudja miért kikövezett- ösvényeken, kopott, csúszós sziklákon teszteltem és komolyan mondom, nem volt olyan helyzet ahol a talp teljesítményével gondom lett volna. Mivel 3 évszakos bakancsról van szó sárban, vízben, földön helyt kell állnia, amit a talp tud is. Csillagos ötös.

Talp anyagösszetétel

Pu, azaz polyurethane. Figyelj tök mindegy..., hidd el jó lesz. Kb. ennyit tudnék írni az anyagról, nem hiszem, hogy azzal kellene rabolnom az idődet, hogy összehasonlítom más műanyagokkal. A Pu-t gyakran használják a cipőgyártásban. Kész.

Tapad a Vibram
Tapad a Vibram
Kép forrása: Kakuk András

Fűzés

Sokan gondolhatják, hogy ez is ugyanolyan minden cipőben. Kivételesen erről most igenis kell beszélni. A Borneo esetében Digafix-re elkeresztelt "fűzőmechanizmus"-t találunk. Ez arra hivatott, hogy úgy tudd bekötni a bakancsodat, hogy kényelmetlen nyomás nélkül is tartsa a lábad. Az egészben számomra nem ez tetszett igazán, hanem az, hogy a felső 4 fűző kapocs nyitott, így egészen a rüsztig ki tudom fűzni a bakit, így a ki- és bebújás csoda egyszerű és kényelmes.

Vízállóság

Bőr bakancsról beszélünk, így önmagában maximum vízlepergetőnek mondhatjuk. Ekkor jön képbe a wax. Egy jó sportwax-al könnyen vízállóvá tehetjük a bőr felsőrészt. A tapasztalat az, hogy kiadós esőben ezt azért kiszárítás után naponta ismételni kell.
Ez macerás, és a mebránt nem kell waxolgatni mondaná egy Gore-tex hívő. Ez így nem igaz, a membránt is kell kezelni, persze nem naponta. A rossz hír viszont az, hogy mivel a pl. a Gore-Tex anyagot a cipőbe, mintegy bélésként alkalmazzák, ha az anyag elfárad vége. Ez gyakori használat mellett viszonylag hamar 1-2 éven belül bekövetkezhet, és ekkor itt sem marad más, mint a cipő impregnálása, waxolása (a felsőrész anyagától függően) Egy bőr bakancs gondos ápolás mellett hosszú időkig társad marad.

Bőrbakancs vízállóság teszt
Bőrbakancs vízállóság teszt
Kép forrása: Kakuk András

Lélegző képesség

A másik terület ahol a membrános anyagoknak, első blikkre előnyük van. A bőr bakink alapból nem szellőzik. A Meindl ezt egy kéményszerű technológiával oldotta meg. A bélésen sok kicsi szellőző lyuk van amin keresztül a test pára eltávozhat. A bakancsból közvetlenül a felsőrészen keresztül nem jut ki, de a porózus bélésen keresztül felfelé, mint egy kéményben igen. A Borneo bélésének tetején még több szellőző nyíláson távozik. Ez az elmélet.

A gyakorlatban azt kell, hogy mondjam ...működik. Persze ez nem azt jelenti, hogy csont száraz lábbal érkezünk meg szállásunkra egy teljes napos nyári túra után. Egy jó túra zoknival párosítva, nekem soha sem volt zavaróan nedves és ezzel együtt szagos a zoknim, pedig sok tikkasztó napot éltünk át együtt. Ezt még túratársaim (pedig átlagnál fejlettebb szaglóérzékkel rendelkező hölgyek voltak) is tanúsíthatják.

Súly

1520 gramm/ pár. Ez egy jó átlag a bakancsok között, ahol teljesen természetes, és a felépítésből adódó a nagyobb súly.

Belsőrész

Mivel bőr bakancsról, és egy kifejezetten minőségi darabról beszélünk, természetesen a bélés is "full" bőr.

Kényelem

Ez szorosan összekapcsolódik a béléssel. A Meindl bőr bélése kifejezetten lágy, a varrások mesterien finomak. A Borneoban Memory Foam System technológiát is használnak. Mit is jelent ez? Egyszerűn azt, hogy a bokánál használt szivacsos réteg hozzáidomul a lábad formájához. A kényelemhez viszont más is társul. Fontos figyelembe venni, hogy milyen széles vagy éppenséggel keskeny lábra tervezték?

Elvileg a Meindl kaptafák inkább szélesek, főleg ha olasz márkákhoz hasonlítjuk őket. Ennek ellenére nekem a Boreno kicsit szűknek bizonyult széltében, ami kisebb problémákhoz is vezetett. Külön kiemelendő még a régi okosság, hogy egy bőr lábbelinek idő kell, mielőtt betörik. Külön igaz ez, az olyan robusztus, erős felépítésű bakancsoknál, mint a Borneo. Én kb. 6 alkalommal hordtam, összesen kb. 100 km-en keresztül, de minden egyes alkalommal volt kisebb-nagyobb problémám, mire beidomítottam! Boka, sarok és kis lábujj- ahol egyszer-egyszer feltört.

Borneo a hegyen
Borneo a hegyen
Kép forrása: Kakuk András

Dizájn

Mindenki mondja meg maga. Szerintem a hagyományos, de letisztult stílus nagyon ütős.

Funkció

3 évszakos, közép-hegységekbe való trekking, azaz gyalogtúra csoportba sorolják a Meindl eme típusát. Ez azt jelenti hogy ösvényeken Európában bárhol megállja a helyét, és nem kell kétségbe esni ha kisebb-nagyobb hófoltokon kell átkelni. Hágóvas kialakítás nincs rajta, hosszú gleccser mászáshoz ezért nem feltétlen alkalmas.

Strapabírás, tartósság

Egyelőre nincs elegendő ideje nálam, hogy pontosat mondjak, de csodálkoznék, ha ebben a kategóriában nem nyújtana maximumot.

Összegzés

Nem mondanám, hogy hívő lettem, de tetszik a Meindl Borneo bőr karaktere! Egy átlag magyar túrázónak tökéletes választás lehet robusztus felépítése, minőségi- minden részletre odafigyelő- gondos kialakítása miatt.

Köszönjük a Tengerszemnek a tesztalanyt! Válogassatok ti is kedvetekre a Tengerszem webshopban.

Hirdetés