Best of Outdoor 2017 Hír

Best of Outdoor 2017 Hír

Kakuk András
Kakuk András
2017/07/04
Válogatás az outdoor piac legjobb termékeiből
Hirdetés

Minden év nyarán Friedrichshafenben mutatják be a túra-, hegymászó és terepfutó cégek a következő évi újdonságaikat.
Alábbiakban a kedvenceinkből szemezgettünk. Ezek közül bármelyikkel a hónunk alatt gondolkodás nélkül elszaladtunk volna a kint parkoló autóhoz...

Exped Downmat

A személyes kedvencem. Egy több napos túra során a jó alvás elengedhetetlen, és ennek a záloga a kényelmes matrac. Persze, egyben legyen jó szigetelő is, legyen könnyen javítható, vagy egyáltalán ne lyukadjon ki. Az Exped Downmat közel került a tökéleteshez, ennek megfelelően az ára is borsos.

Exped_DSC_0421.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Exped_DSC_0421.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

A matrac tollal töltött (létezik szintetikus töltetű is), így a szigetelés kipipálva. Ez már önmagában elég lenne a best-of listába kerüléshez, de a lényeg még csak most jön. Az Exped matraca 8 kamrából áll össze, amiket egy közös szelepen keresztül fújhatunk fel. A felfújásban segít a matrac kompressziós zsákja, amit pumpaként használhatunk.

A kamrák különálló szelepeivel aztán egyenként a megfelelő puhaságúra állíthatjuk be a kamrákat. A kamrák legnagyobb előnye, hogy ha kilyukad a matracunk, akkor nem az egész válik használhatatlanná, hanem csak egy egység. Innentől több lehetséges megoldás is létezik:

- kicseréljük a lyukas kamrát egy jóval. Például úgy, hogy a rosszat a szélére helyezzük, és marad egy 7 teljes kamrából álló használható matracunk.

- megjavítjuk az egy darab kamrát

- vagy veszünk egy új kamrát és kicseréljük a rosszat

Zseniális!

 

Tecnica Forge

A túrabakancsok piacán túl nagy technikai újdonság évek óta nem tűnt fel. Nem hiába, egy több tíz éve bevált kaptafán minek is módosítani. Évről-évre csak színek, talpak, felhasznált anyagok változnak.

Tecnic_DSC_0427.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Tecnic_DSC_0427.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

A Tecnica idén mutatta be a Forge bakancsát, amibe a síbakancs piacon tapasztalt cég a sícipőkben már szinte természetes, a lábbelit a lábra alakító technológiáját exportálta.

A Forge bakancs sarok-, boka- és harántrészét lehet egyénileg, sütéssel/melegítéssel lábra formázni. Az egész folyamat nem tart tovább 20 percnél, és a végén piaci áron lesz egy, a lábunkra tökéletesen illeszkedő bakancsunk. A Tecnica kizárólag néhány válogatott boltban teszi elérhetővé az újdonságot 2018 tavaszától.

Saxx

A világ legkényelmesebb alsónadrágja? Végre! Férfitársaim tudják, hogy egy kényelmetlen alsógatya maga a pokol, és ez különösen igaz extrém helyzetekben. Ultraversenyeken például gyakori probléma a kidörzsölt belső combok és golyók okozta fájdalom.

Saxx_DSC_0406.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Saxx_DSC_0406.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

A Saxx, egy kanadai cég, megalkotta a Ball Pouch-ot, azaz a golyótartó zsebet. A különleges kialakítás mellett a finom, technikai anyag is garantálja az állandó kényeztetést. A feltűnő designnak köszönhetően pedig kívülről is különbözhetünk a többségtől. A fejlesztést ráadásul már futónadrágokba is integrálja a cég, ennek köszönhetően elvittek egy Outdoor-díjat is.

 

Du/er

Ha már gyakran közlekedsz kerékpárral, akkor miért ne tedd azt egy kényelmes és praktikus farmerben? Néhány ismert márka is próbálkozott már rugalmas (Lycrával vagy elasztánnal szőtt) és ülepen megerősített darabbal megcélozni a városi bringás közösséget, de a DU/ER kanadai cég tovább gondolta az ötletet. Az említett előnyön túl a farmert Cool Max anyaggal kombinálták, ami hűvösen és szárazon tartja a bőrünket, és egyes darabjait DWR-rel kezelték, ami ideiglenes vízállóságot biztosít a nadrágnak. Emellett persze jól is néz ki...

 

X-climb Pro

Mobil, örökmozgó mászófal. Az X-climb Pro falat simán elképzeltük az irodánkba, de akár otthonra is. Kiváló eszköz gyakorlásra, edzésre vagy családi napokra.

Skylotec Rider 3.0

A világ legbiztonságosabb via ferrata szettje? Nehéz ilyen állítást igazolni, de a Skylotec rendszere közel áll hozzá. Normál via ferrata kantár megfelelő használata is életmentő lehet, ha azonban kimaxoljuk a teljesítőképességét, könnyen lehet, hogy mentésre szorulunk majd.

Skylotec_DSC_0442.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Skylotec_DSC_0442.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

A hagyományos kantárok akkor kezdenek el fékezni, amikor a vasalt utak sziklába fúrt szemeibe bekadnak. A probléma ott kezdődik, ha jó pár méterrrel az utolsó szem fölött esünk bele az útba. Ilyenkor több méteres esés következik, aminek egy erős becsapódás a vége.

A Skylotec erre talált megoldást. A kantár egyik vége hagyományos karabiner, a másik az újonnan kifejlesztett szerkezet, ami felfelé csúszik a dróton, lefele viszont egyből fékez, így nem ad lehetőséget számunkra egy óriási zuhanásra.

A szerkezetnek természetesen megvannak a korlátai. Nem javasolt esésnél ráfogni, és kizárólag 12-16 mm közti drótkötélre alkalmazható, ami mondjuk az utak javánál nem gond. Más esetben ezt is „csak” hagyományos módban, egy karcsival kiegészítve használhatjuk.

 

Beal Escaper

A legmegosztóbb találmány a mászóiparban. A Beal ugyanis egy forradalmi gondolattal állt elő: mi lenne, ha vész esetén a teljes kötelünk teljes hosszát használhatnánk ereszkedéshez, ahelyett, hogy félbehajtjuk?

A cég megoldása az Escaper, ami egy ereszkedő eszköz vész esetére. Az Escaper kötél végét visszahajtva a hevederalagútba kell bújtatni, ami pruszik zsinórhoz hasonlóan fogja körbe a kötelet és terhelésre feszül, ezáltal nem engedi kicsúszni. Ezt kihasználva tudunk leereszkedni, majd 10-15 kisebb rántással vehetjük rá, hogy mégiscsak elengedjen.

Érdekes, de mi megvárnánk a hosszabb távú tapasztalatokat.

Blue Ice Choucas Light Harness

Nem tudom, volt-e valaha bárkiben is nyomasztó érzés, amikor a beszállóig a hátizsákban cipelte a „súlyos” beülőjét, vagy aki szóvá tette annak 2-400 grammos súlyát, de most mindenki fellélegezhet! A világ legkönnyebb beülője megérkezett!

Blue-Ice_DSC_0294.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Blue-Ice_DSC_0294.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

A Blue Ice cég beülője kevesebbet nyom, mint egy mobiltelefon, hiszen mindösszesen csak 90 gramm… Kicsit hitetlenkedve fogdostuk a szuper vékony és könnyű anyagokból összerakott cuccot, de 90-100 kilogrammos önsúlyig bárki kipróbálhatta a mobil „falon” lógva, és megbizonyosodhatott az erősségéről. Minimalisták számára kötelező darab lesz...

BioLite Campstone 2

Többnapos nomád túráink során, a nap végén két dolgot biztos csinálunk: főzünk egy kiadós és meleg vacsorát, valamint megpróbáljuk valahogy feltölteni az elektromos kütyüinket. A BioLite cég gondolt egyet, és ezt a kettő tevékenységet egybe kovácsolta… Főzz és egyben generálj áramot! – lehetne a jelmondatuk. Az ötlet zseniális, nem kevésbé a kivitelezés. Első lépésként fával (és kizárólag fával) tüzet rakunk a Campstone kéményszerű szájában, majd vagy főzünk, vagy grillezünk rajta, miközben a készülék elektromosságot generál és abból tölthetjük a kütyüket, vagy akár lámpát is illeszthetünk hozzá!

BioLite_DSC_0457.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu

BioLite_DSC_0457.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

Ha pedig épp nem töltünk semmit, a készülék a beépített 2600 mAh teljesítményű akkumulátort tölti – mely tulajdonképpen egy powerbankként szolgál innentől. Nagyszerű ötlet és termék! Ez is a must-have kategória.

Nordisk Lofoten 1 ULW

Íme, a valószínűleg a világ legkisebbre csomagolható és legkönnyebb sátra. Saját táskájában mindösszesen 11×22 cm méretű, ami kisebb, mint egy jobb derékalj, ráadásul mindösszesen 490 grammot nyom! Ja igen, mindezt úgy, hogy a Lofoten kétrétegű sátor! Ráadásul a belső rész cseréjével kétszemélyesre is alakítható…

Nordisk_DSC_0440.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Nordisk_DSC_0440.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

A hihetetlen súlyát és csomagolt méretét annak köszönheti, hogy a külseje a Nordisk saját gyártású 7D nylonjából készült, melynek mindösszesen 26 gramm/m2 a súlya, és a pálcák is egy szuper könnyű - de rendkívül erős – alumíniumból készültek. Azonnal kell a cucc!

Helinox Chair Zero

Több napos nomád túráim során az egyik „sarkalatos” kérdés esténként a sátor mellett pihenve, hogy hova üljek… Egy kopárabb, kies terepen, mint például a Retyezát vagy a Tátra, nehezen találni kényelmes pozíciót. Persze mindenkinek megvan a saját „barbatrükkje” erre, de van sokkal kényelmesebb megoldás is!

Helinox_DSC_0437.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Helinox_DSC_0437.jpg Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

A Helinox cég új tábori széke nem csak egy fotel kényelmét nyújtja, de tömege egy kulacs víznél is kevesebb, mindösszesen 450 gramm! Összecsomagolva 10 cm x 35 cm-es mérete igazán kompaktnak mondható, így könnyedén elfér a hátizsák oldalára rögzítve, hogy esténként, a jól megérdemelt vacsora főzése közben királyoknak illő kényelemmel ülhessünk le (120 kg terhelhetősége van).

Lyo Food

Elérkezett az ízek forradalma! Hol van már az az időszak, amikor a liofilizált ételek íze egy kaptafa volt – erősen sós és igazán ismerős ízek fellelhetősége nélkül? Az instant kaják egyik nagymestere, a Lyo Food cég eddig kapható kajái is mind ízletesek voltak, de most csavartak egyet a kínálaton. Felkeresték szponzorált sportolóikat azok konyháiban, és „kilesték” kedvenc ételeiket, majd „becsomagolták” azokat, hogy bárki számára elérhetővé váljon! Így tulajdonképpen túráink során akár Kilian Jornet, Simone Moro vagy Nina Carpez kedvencét is ehetjük ebédre! Nekem kifejezetten bejön az új irány...

Hirdetés