A tábori konyha etalonja. Jetboil Flash (és evőeszközök) tesztje

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2012/10/29
A Flash névre keresztelt termékük tulajdonképpen egy minimális méretre, egymásba összepakolt konyha, szuper könnyű súllyal...
Hirdetés

Aki már indult túrázni úgy a természet lágy ölébe, hogy egy kis sátrazással vagy netalán kinn alvással fűszerezte, szembesült a tábori konyha optimális méretűre és súlyúra csomagolásának kényes feladatával. Mert hát egy-egy túra után esténként jól esik a forró vacsora, reggel pedig egy melengető és ébresztő kávé vagy tea… de a több kilós, esetenként hatalmas többlet felszerelés a hátunkon már kevésbé.

Napjainkban könnyen és elérhető áron tudunk túrázásunkhoz különböző méretű és súlyú gázfőzőt, vagy akár külön palackot, főzőfejet, edényeket vagy épp evőeszközöket venni. A választás nehézségét inkább az optimális súly és helytakarékossági kérdés határozza meg…

 

A Jetboilban kifejezetten gyorsan felforr a víz, így hamar elkészül a vacsoránk, vagy a reggeli kávénk, teánk.
A Jetboilban kifejezetten gyorsan felforr a víz, így hamar elkészül a vacsoránk, vagy a reggeli kávénk, teánk.


A Jetboilban kifejezetten gyorsan felforr a víz, így hamar elkészül a vacsoránk, vagy a reggeli kávénk, teánk. (Fotó: Paraferee)

 

A ma már híres amerikai Jetboil cég ezt a nyitott kérdést zárja rövidre innovatív ötleteivel. A Flash névre keresztelt termékük tulajdonképpen egy minimális méretre, egymásba összepakolt konyha, szuper könnyű súllyal... Van itt egy fedővel ellátott literes főzőedény, egy kisebb csésze vagy bögre, egy nagyobb edényekhez szükséges fej kiegészítő, egy főzőfej és egy gázpalack talppal (a gázpalack nem része az alapcsomagnak). Mindez egy 11×18cm befoglaló méretű hengerbe csomagolva… mindösszesen 400+100 (palack) gramm súllyal! Meggyőző, de hogy mennyire praktikus és könnyen használható, arra a teszt adott választ.

 

A szett kibontva: főzőfej, a literes edény, a gázpalack, a fej kiegészítő nagyobb edényekhez, 3decis csésze, palack tripod, fedél
A szett kibontva: főzőfej, a literes edény, a gázpalack, a fej kiegészítő nagyobb edényekhez, 3decis csésze, palack tripod, fedél


A szett kibontva: főzőfej, a literes edény, a gázpalack, a fej kiegészítő nagyobb edényekhez, 3decis csésze, palack tripod, fedél (Fotó: Paraferee)

 

Kézbe fogva a becsomagolt szettet továbbra is elismerően csóválom a fejem. Ráadásul méreténél fogva könnyedén belevarázsolom a közepes hátizsákomba is a két napos cuccok mellé, de a fülénél fogva akár kívülre is felakaszthatnám.

Mire a kiszemelt erdei pihenőhöz érek, már igen csak éhes vagyok, és a csípős időjárásban egy forró leves is jól esne… így hát kézbe kapom a Jetboil Flash-t és ismerkedni kezdünk.

Olyan ez, mint a gyerekkori karácsony és egy építőjáték egyszerre. Először kicsomagolod az elemeket, majd felépíted a konyhát… (csak nehogy más sorrendbe rakd össze őket, mert lehet, hogy mást kapsz a végén ;-) ) Pillanatok alatt kész és már tölthetem is a vizet az edénybe, egy kattintás a piezzoval és melegszik is. Ez a kényelem egy hosszú túra után megfizethetetlen!

 

A szabadalmaztatott Fluxring, melynek köszönhetően gyorsabban melegszik fel az edény tartalma
A szabadalmaztatott Fluxring, melynek köszönhetően gyorsabban melegszik fel az edény tartalma



A szabadalmaztatott Fluxring, melynek köszönhetően gyorsabban melegszik fel az edény tartalma (Fotó: Paraferee)

 

A különleges edény alj kialakításnak köszönhetően (részletesebben lásd lentebb) gyorsan melegszik a vizem, de azért kíváncsiságból még odahaza, a szobahőmérsékletű konyhában, a normál gáztűzhelyen és egy normál gázfőzővel felforraltam hasonló mennyiségű vizet (fél liter), hogy lássam a szükséges időket. A mérés persze nem reprezentatív, mert egyrészt nem lehet fix célhoz kötni a mérési intervallumokat (próbáltam mindig az erős pezsgésig mérni), másrészt a főzési sebesség nagyban függ a palackban aktuálisan található nyomástól is. Ennek ellenére jó irányadó infót kaptam: a tűzhelyen cirka 4:30, a normál főzőn közel 9, míg a tesztalanyunkkal nagyjából 6:40 perc telt el, mire forrni kezdett… Kifejezetten jól hangzik a 6perc körüli idő, főleg ha esetleg már kopog a szemünk az éhségtől! (A gyári adat szerint 2,5 perc elegendő kéne legyen a Jetboilnak, de valószínűleg ez az optimális körülményeket figyelembe véve lett meghatározva. Bár nekünk több időbe telt, a lényeg jól látszik: A Jetboil lassabban forralja fel a vizet egy konyhai tűzhelynél, de jóval gyorsabban egy "hagyományos" gázfőzőhöz képest - Szerk.)

 

A szettünk stabilitását biztosító tripod
A szettünk stabilitását biztosító tripod


A szettünk stabilitását biztosító tripod (Fotó: Paraferee)

 

Az rendben, hogy gyorsan felforr a vizem, de mit is tartalmaz a szett?

A legnagyobb egység, a literes főzőedény, melybe és melyre rejtjük el a különböző kiegészítőket/elemeket. Kívülről neoprene huzatot kapott, így nyugodtan fogdoshatjuk, miközben főzünk, vagy épp utána, a forró ételtől nem égetjük meg kezünk. Plusz találunk rajta egy nagy és egy kisebb akasztó fület is. További ötletes és nagyon hasznos kiegészítő a huzatba helyezett Jetboil logó alakú hőmérséklet „jelző”, mely hő hatására elkezd besárgulni, így ránézésre is tudhatjuk, mikor kezd forrni edényünkben a víz… Ezekkel a fülekkel átellenes oldalon pedig van még egy apró fül, melybe például az evőeszközünk dughatjuk be.

Az edény alja a különleges, szabadalmaztatott Fluxring, mely egy speciális hő elosztó rendszer, ami által hamarabb melegszik az edényünk, és gyorsabban hűl le a külső része, míg a belső része meleg marad (ezáltal például gyorsabban pakolhatjuk el főzés után).

Ebbe csatlakozik be bajonett-zárral az egyedi kialakítású főzőfej. A fej masszív műanyagból készült lábainak köszönhetően akár a főzőedénnyel egybe kapcsolt állapotában is stabilan lehelyezhető a talajra. A piezzos gyújtója pedig könnyedén, gyufa nélkül lobbanthatja lángra a gázt, amit fokozatmentes tekerővel adagolhatunk.

 

Ha nagyobb edényeket is használnánk a főzőfejen, akkor a kiegészítő segítségével könnyedén megtehetjük
Ha nagyobb edényeket is használnánk a főzőfejen, akkor a kiegészítő segítségével könnyedén megtehetjük


Ha nagyobb edényeket is használnánk a főzőfejen, akkor a kiegészítő segítségével könnyedén megtehetjük (Fotó: Paraferee)

 

Az adagoló fejnek kialakított merev drót keretét használaton kívül a fej alá tudjuk csukni, így kisebb helyet foglal, ezzel viszont egy apró tervezési probléma merül fel, mert becsukott állapotában a szelep picit nyitott állapotba kerül, így a palackkal összeszereléskor - ha előre nem tekerünk rajta -, elkezd szökni a gáz!

A teszteléshez a 100 grammos, menetesfejű gázpalackot csatlakoztattam a JetBoil-hoz. Ez a mennyiség egy főnek egy hosszabb túrára is elég tud lenni (gyári adat szerint 12 liter felforralásához elég), de ha nagyobbat vinnénk magunkkal, már nem tudjuk összerakni a szettet! A 130 grammos palack átmérője még stimmel, de magassága miatt nem záródik rá az edény fedele…

A palackhoz tartozik még egy háromlábú, összecsukható tartó is. Ebbe a műanyag lábazatba tudjuk bepattintani a palackot, így az sokkal stabilabban tud állni a terep egyenetlenségein is. A tripod kialakítása révén nagyobb átmérőjű palackokhoz is alkalmazható. Plusz praktikusság, hogy a palack könnyedén el tud forogni a tripodban, így ha a lábakkal megtaláltuk a megfelelő pozíciót is, a fejet magunk felé tudjuk forgatni.

Az edény teteje/fedele egy rugalmas, füstösen átlátszó fedél. Egy nagyobb nyílás van rajta a belőle kortyolgatáshoz, és egy közepes méretű középen a gőz áramlásához. Ez a fedél az edény alján levő hasonlóan füstös szürke, cirka 3dl űrtartalmú csésze/bögre tetejére is felpattintható. Így egy forró kávét, vagy egy csészényi teát is könnyedén megihatunk belőle…

Mindezek mellett találunk egy fém kiegészítőt is még a szettben. A főzőfejre szerelhető egység segítségével más, nagyobb edényeket is tudunk használni a gázfőzőnkön, nem csak a speciális Jetboilt!

 

Összességében a Jetboil Flash szettje nagyon meggyőző, jó társ volt a tesztek során, nem véletlenül választja sok hegymászó világszerte… persze egy ilyen technikai cucc esetében mindig ott tolong az egyik legfontosabb kérdés: és hogy mennyi az ára? A hazai forgalmazónál () 29 900 Ft-tól indul, ami azok számára, akik éves szinten több alkalommal szeretnének egy-egy hosszú túra során az erdőben, a folyóparton vagy épp a hegycsúcson ébredni úgy, hogy saját főzésű levest, teát vagy kávét szürcsölve végignézik a sötétség helyére berobbanó napfelkelte első sugarait, szerintem mindenféleképpen megéri!

A szetthez külön vásárolható még függeszték a felakasztáshoz, gázpalack, étkészlet, egyéb edények, kávéfőzéshez használható tető nyomószerkezettel… Bővebben a Jetboil Flash-ről: klikk ide!

 

Az extra hosszú nyélnek köszönhetően könnyedén leérünk az edény aljáig
Az extra hosszú nyélnek köszönhetően könnyedén leérünk az edény aljáig


Az extra hosszú nyélnek köszönhetően könnyedén leérünk az edény aljáig (Fotó: Paraferee)

 

Jetboil Utensil tábori étkészlet
A tábori konyha mellé érkezett tesztre egy tábori étkészletet is. Az Utensil nevű szett egy kanalat, egy villát és egy „késként” is funkcionáló lapátot tartalmaz, melyek mindösszesen 36grammot nyomnak. A teleszkópos evőeszközök hőre nem lágyuló műanyagból készültek, összecsukva csak 13cm hosszúak! Kinyitva a „szerszámokat” extra hosszú (21cm) szárral rendelkeznek, ami eleinte a normál étkészlethez szokott kezeimnek zavaró érzetet adott, de igen hamar hozzászoktam… A szárak méretének köszönhetően könnyedén tudjuk kavargatni a Jetboil főzőedényünk alján is az ételünk anélkül, hogy megégetnénk magunkat, vagy beleérne ujjunk a kajába.

 

Hosszúak, de így praktikus
Hosszúak, de így praktikus


Hosszúak, de így praktikus (Fotó: Paraferee)

 

Merevségük kifejezetten jó, és a kanál valamint villa fejmérete is nagyon kellemes (személy szerint nagyon nem szeretem a mini fejű kanalakat például). A lapátunk kés funkcióját pedig inkább csak nagyon végszükségbe használjuk… egy omletthez még nagyon jól szuperál, de a kenyeret nem fogja kettészelni.

A szett nagyon baráti áron, 2990 Ft-ért kapható idehaza. Bővebben a Jetboil Utensil-ről:

 

Elsőre szokatlan a hosszú nyél, de hamar meg lehet szokni
Elsőre szokatlan a hosszú nyél, de hamar meg lehet szokni


Elsőre szokatlan a hosszú nyél, de hamar meg lehet szokni (Fotó: Paraferee)

 

A Jetboil Flash főzőt és a Jetboil Utensil étkészletet az Alpinegear.hu-tól kaptuk tesztelésre, köszönjük!

A Jetboil Flash és Utensil termékeket itt tudod megvásárolni, illetve további túra- és outdoor kiegészítők közül is válogathatsz:  

 

 

Hirdetés