A napszúrás Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2006/07/19
Napszúrás esetén a magas hőmérséklet és a sugárzás mint fizikai ingerek hatására az agyhártyák úgynevezett steril gyulladása alakul ki. Steril gyulladásnak nevezzük azokat az állapotokat, melyekben kórokozó (baktérium, vírus, stb.) jelenléte nélkül, fizikai (pl. ütés, nyomás, sugárzás, hő) vagy kémiai hatások (pl. savas, lúgos anyagok, allergia) következtében alakulnak ki gyulladás tünetei.
Hirdetés
 
Az agyhártyák gyulladása – ami szerencsére a napszúrásos esetek többségében enyhe fokú – duzzadással, vizenyővel jár. A duzzadt agyhártyák nyomják az agy különböző területeit, aminek következtében kialakulnak a jellegzetes tünetek.    
Súlyos zavarok támadhatnak az idegrendszerben akkor, ha fölhevült testünk nem képes eléggé felesleges hőmennyiségétől szabadulni. Az emberi szervezet folytonos hőveszteségét hőtermeléssel pótolja, ha azonban hőmérsékletünk kelleténél magasabbra emelkedik, úgy a szervezet tőle telhetőleg iparkodik hőmérsékletéből veszíteni, amit főleg izzadás által ér el. Az izzadság elpárologtatása a bőrfelületünkön hűti szervezetünket, ezért izzadunk melegben.   
A hőtermelésnek egyik legfontosabb tényezője a mozgás. Ezek a körülmények megmagyarázzák a napszúrás okát. Elősegíti a napszúrást, ha erősebb mozgást végezünk; föltétele a napszúrásnak a külső meleg, s főleg annak olyan alakja, amely gátolja testünk lehűlését. Ezen eset leggyakrabban fordul elő a nyári úgynevezett tikkasztó melegben, amikor a levegő nedvességtartalma igen nagy, s így bőrünkön a verejték alig párologhat el; ha ilyenkor megerőltető izommunka mellett a test hőmérséklete még folyton emelkedik, a lehűlés pedig nem történhet: úgy előállnak a súlyos zavarok.                
A napszúrást előidézhetik a szabad levegőkeringést gátló körülmények (utcai futások, tömegközlekedés stb.), forró, elhasznált levegő. Túl hosszú napon töltött idő. Túl meleg öltözet Ekkor egyes gyengébb szervezetűeken óriási izzadás lesz úrrá, a verejték bőrükön bőven folyik végig, de nem párologhatván kellően nem hűti eléggé a testet. Az illető bágyadt lesz, apátiás, járása bizonytalanná válik, s egyszerre öntudatlanul összerogy. Ekkor vagy szívműködése szűnik meg, vagy súlyosabb vérzések támadnak orrából, tüdejéből, néha más belső szervekben is. E súlyos tünetek oka egyrészről az emelkedett vérhőmérséklet, másrészről a vérnek az izzadás folytán beállt nagyobb mértékű besűrűsödése.                 
A napszúrás meggátlásánál törekedni kell, hogy tikkasztó melegben a legforróbb nappali órákban lehetőleg ne sportoljanak, járás, közlekedés, esetleges sportolás közben lehetőleg tágabb sorokat alkossanak, ruházat szellős legyen. Szeszes italokat ne, de annál gyakrabban friss vizet igyanak, hogy ez által pótolják vízveszteségüket.

 
Haj színe, mennyisége: A sötét hajúaknak valamivel ellenállóbb, jobban pigmentált bőre van, így nagyjából kiegyenlített a különböző hajszínűek napszúrási kockázata. Jelentősebb tényező a haj mennyisége, ugyanis az védi a fej bőrét a felmelegedéstől. A nagyon rövidre, „tüsire” vágott haj kevésbé véd, mint a sűrűbb, így például a kisfiúknál általában jobban kell ügyelni a védekezésre, mint a kislányoknál. Gyerekek esetében egyébként is jóval nagyobb a napszúrás kialakulásának esélye, mivel az ő bőrük kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké.
- mozgásvilág -
Hirdetés