1216 km vár idén a teljesítménytúrázókra Hír

1216 km vár idén a teljesítménytúrázókra Hír

MAGYAR TÚRASPORT ÉS TEREPFUTÓ SZÖVETSÉG
2014/01/29
Az őrületes táv mellé 40480 m szintkülönbség is társul
Hirdetés

Évről-évre egyre keményebb próbatétel elé állítja versenyzőit a Magyar Túrasport és Terepfutó Szövetség. A két sportágat tömörítő sportági szakszövetség a 2014-es esztendőben is három kategóriában avat bajnokot teljesítménytúrázásban és emellett a terepfutó nemzeti bajnokságot is megrendezi. A teljesítménytúrázók nemzeti bajnokságának királykategóriájában, azaz az NB I-ben idén 1216 km-t kell teljesíteniük azoknak, akik a bajnokság valamennyi fordulójában részt vesznek. Az őrületes táv mellé 40480 méter szintkülönbség társul, amit le kell küzdeniük a versenyzőknek a 10 futamból álló bajnokság keretein belül.

 

Az NB I mellett NB II-s és Ifjúsági bajnokságot írt ki az MSTSZ. Az NB II-ben, 50 km alatti futamokon 413 km és 13020 méter szintkülönbség vár a versenyzőkre, az ifjúsági kategóriában pedig 20 km-es futamokon, összesen 170 km-t kell megtenniük a vállalkozó szellemű fiataloknak, ezen táv alatt pedig 4780 méteres szintkülönbséggel küzdenek meg.

Idén harmadik alkalommal kerül kiírásra a Giga Túra Liga, melynek lényege, hogy minél több, legalább 100 km távú, nyílt rendezvényű, legalább 3 hónappal korábban meghirdetett, hazai vagy külföldi, a rendező által elismert szintidőben, a rendezés napján teljesített teljesítménytúrát vagy terepfutó versenyt kell teljesíteni. Az év végén, a legtöbb pontot gyűjtő versenyzők rangos nemzetközi versenyekre nyerhetnek indulási jogot.

Nem számít újdonságnak a Nemzeti Terepfutó Bajnokság sem. A 2014-es kiírásban 5 futam szerepel, köztük a 207 km-es (7300 méter szintkülönbség) Kazinczy 200, illetve a Szövetség által rendezett Budapest Terep Kupa. Tavaly a bajnokság valamennyi futamán kvalifikációs pontokat gyűjthettek az indulók az UMTB-re (Ultra-Trail du Mont-Blanc), és minden bizonnyal ez az idei szezonban is így lesz. Az Alpokban zajló verseny a terepfutás nem hivatalos világbajnokságának számít.

A 2013-as bajnokságok ünnepélyes eredményhirdetésére 2014. február 23-án, 15.00-kor kerül sor a szövetség székhelyén (1024 Budapest, Lövőház utca 39.).

 

Az MSTSZ legutóbbi elnökségi ülésén részt vett a Magyar Hegyi- és Terepfutó Szövetség elnöke, Stépán Zsolt is. A MAHFUSZ fedi le a rövidebb távú terepfutó versenyeket. A két szövetség között kialakuló együttműködés célja, hogy szélesítsék a versenyzők táborát és összehangolják a szervezetek versenynaptárát. Az együttműködés első lépéseinek egyikeként a Budapest Terep Kupa 8 km-es versenye bekerült a MAHFUSZ versenynaptárába.

Szabó László, az MSTSZ elnöke szerint általában is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a túrázás és a terepfutás, örömteli, hogy versenyzőként is egyre többen vesznek részt a bajnokságainkban. Az MSTSZ, mint a 100 éve alapított Magyar Turista Szövetség jogutódja, büszkén ápolja elődjének a turistaságot szolgáló és természetjáró hagyományait.

Hirdetés