Téli vakáció Radstadtban

Téli vakáció Radstadtban

Támogatott tartalom
2023/11/30
Mindenre kiterjedő hegyi kényeztetés az ausztriai Ski amadé szívében
Radstadt - Az „öreg város a hegyekben“ egyedülálló elhelyezkedésének köszönhetően a felső Enns-völgyben, Salzburgtól mindössze 70 km-re délre, a Dachstein-masszívum és a Radstadti-Tauern között maga az „univerzális hegyi kényeztetés”. A Ski amadé szívében fekvő, 5000 lakosú kisváros középkori hangulatával és egyedülálló természeti környezetével tökéletes kikapcsolódási és sportolási célpont az egész család számára.

Radstadt - történelmi város az osztrák Alpokban

Napsütés, hegyek & életöröm - a vendégszeretet nálunk hagyomány. Engedd át magad a kulináris kényeztetésnek és élvezd a szabadságod első osztályú szálláshelyeken, a legmagasabb színvonalon. A kényelmes magánszobáktól és apartmanoktól kezdve a falusi panziókon át a luxus 4 csillag superior szállodákig mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt. Különlegesek és kiváló ár-érték arányúak azok a csomagajánlatok, amelyeket a Radstadt Tourismus csapata állít össze.

Mindenki, aki értékeli a jelentős történelmi múlttal rendelkező helyszíneket, imádni fogja Radstadtot: már 1289-ben városi rangra emelték. Itt minden sarkon megelevenedik a múlt. Az olyan történelmi kincsek, mint a jó állapotban megmaradt városfal a három kerek toronnyal vagy a Susztertorony, ősi tanúi Radstadt mozgalmas múltjának.

Téli vakáció Radstadtban-2
Téli vakáció Radstadtban-2
Forrás: Christian Hochwimmer

„A bajnokok otthona" - síelés Radstadtban, a legjobbak otthonában

Ausztriában aligha van még egy olyan hely, amely a lakosság számához viszonyítva ilyen nagyszámú eredményes élsportolóval büszkélkedhet. Olyan nevek, mint a síugró négysáncversenyen ezüstérmes Walter Habersatter, a szlalom világbajnoki ezüstérmes, jelenleg az Osztrák Síszövetség elnöke, Roswitha Stadlober, a lesikló világkupa-győztes és Super-G olimpiai bronzérmes Andreas Schifferer, az olimpiai bronzérmes sífutó Teresa Stadlober, a Super-G világbajnok Hannes Reichelt, a legjobbak legjobbjai közé tartoznak, tartoztak saját szakágukban - és mindannyian Radstadtban tették meg első csúszásaikat.

A családbarát és szélvédett Radstadt-Altenmarkt síhinta-rendszer mindkét oldalról nyolc-, illetve tízszemélyes kabinos felvonóval érhető el. A hóbiztos síterepet a síelés szerelmesei különösen a széles lejtők és a hangulatos hütték miatt kedvelik. A bátrabbak számára ott van a Funslope Königslehen sípark és a kezdőknek a Kemahdhöhe park - a Radstadt-Altenmarkt síterepen tényleg mindenki talál az érdeklődésének megfelelő aktivitást!

Esetleg ennél is többre vágysz? A Radstadt-Altenmarkt síhinta része a Ski amadé régiónak, amely Ausztria legnagyobb síturisztikai szövetsége, így összesen 760 km sípálya és 270 topmodern felvonó biztosítja számodra a kimeríthetetlen síelési élményt Radstadt környékén - mindez egyetlen síbérlettel!

Radstadt ezáltal tökéletes kiindulópont Ausztria egyik leghíresebb és legszebb sírégiójának felfedezéséhez. Kevesebb, mint 30 perc alatt síbusszal vagy saját autóval elérhető Obertauern, Schladming, Zauchensee, a Reiteralm vagy a Snow Space Salzburg.

Téli vakáció Radstadtban-3
Téli vakáció Radstadtban-3
Forrás: Lorenz Masser

Sífutás, szánkózás & wellness – velünk nyugodt a tél

Radstadt az északi téli sportok szerelmeseinek eldorádója. A több mint 100 kilométernyi, kiválóan karbantartott sífutópálya a klasszikus és szabadstílusú sífutáshoz, valamint az 50 kilométer hosszú Tauern-ösvény rengeteg változatosságot kínál. A két gyönyörű magaslati pálya - az egyik a Rossbrandon, a másik a Gnadenalmon Obertauern és Radstadt között - minden sífutó szívét megdobogtatja.

A hat kilométer hosszú, kivilágított szánkópálya is igazi közönségkedvenc. Kényelmesen megközelíthető a nyolcszemélyes kabinos felvonóval, és napközbeni használata a Ski amadé síbérletben benne foglaltatik. Mivel egy igazi szánkózás nem lehet teljes hütteparti nélkül, a hegyen található rusztikus Sportalm síkunyhó vagy a völgyben található Unterberg-Salettl Schirmbar megállásra invitál.

Ezen kívül a kijelölt és jól karbantartott téli túraútvonalak hosszú sétákra invitálnak. Romantikus lovaskocsikázás, korcsolyapálya és curlingpálya is várja a látogatókat.

Azok számára, akik a sok szabadtéri tevékenység után szeretnének egy kicsit felmelegedni, az Amadé-Therme élményfürdő kihagyhatatlan. Az 1350 m²-es vízfelülettel, változatos szaunavilággal, hullámmedencével és számos látványos csúszdával itt a kikapcsolódás mellett a változatosság és a szórakozás is biztosított.

Téli vakáció Radstadtban-1
Téli vakáció Radstadtban-1
Forrás: Lorenz Masser

Könnyen elérhető – Érkezés Radstadt városába

Radstadt Salzburgtól mindössze 70 km-re délre található, és Magyarországról érkezve az első igazi alpesi téli sportközpontok egyike. Autóval az A9-es Phyrn autópályán és az Ennstal országúton keresztül könnyen megközelíthető Radstadt. Budapest határától körülbelül öt és fél óra autóval.

Fontos: Az osztrák autópályákon kötelező a matrica, és novembertől április közepéig kötelező a téli gumiabroncsok használata. Radstadtnak saját vasútállomása (gyorsvasútállomás) van, kiváló összeköttetésekkel északon Salzburg, keleten pedig Graz felé.

kezdő fotók: Christian Hochwimmer, Lorenz Masser