Magyar Sí Szövetség Kupa 2023

Magyar Sí Szövetség Kupa 2023

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2023/02/14
Komoly síverseny az amatőr gyermekeknek

Kevés olyan versennyel találkozunk, amely kizárólag az amatőröknek szól. Ezen kevesek egyike az immáron 31. alkalommal megrendezett Országos Amatőr Gyermek Síbajnokság, melynek 10. alkalommal adott helyet a szlovákiai Donovaly.

Komoly síverseny amatőr gyermekeknek

Fehér Gyula, a verseny ötletgazdája és mindenkori versenyigazgatója elmondása szerint a verseny nem csak azért számít különlegesnek, mert kizárólag olyan, a 16. életévét még be nem töltött gyermek indulhat, aki nem szerződött egyesületi versenyző, és nem indult még korábban 2 versenynél többször – azaz a versenykiírásnak megfelelően amatőr síelő. Hanem azért is, mert amatőr jellege ellenére a gyermekek igazi versenyhangulatban és körülmények között csúszhatnak, hiszen a szinte már baráti kapcsolat révén, a házigazda nem csak a sípályát és annak infrastruktúráját biztosította a rendezők számára, de egy ilyen rendezvény magas színvonalához szükséges minden kelléket is – mint például az indító- és célkapuk, vagy a fotócellás időmérés!

Magyar Sí Szövetség Kupa 2023-3
Magyar Sí Szövetség Kupa 2023-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Bár a versenyen, lévén amatőr rendezvény, nincs lehetőség óvásra, sem előzetes pályabejárásra és gyakorlásra, a színvonal komolyságát jellemzi, hogy minden nevezett gyermek a verseny végeztével oklevelet kap (még ha esetleg nem is ér le), míg a korcsoportonkénti három legjobb indulót éremmel, a legjobbakat pedig kupákkal díjazzák. Idén a csapadék-szegény január után szerencsére február elejére megérkezett a nagyon várt hó, és a verseny napján ragyogó napsütés fogadta a Donovalyba látogató 183 nevezőt és kísérőiket. Érdekesség, hogy az indulók csak körülbelül 40%-a érkezett valamelyik hazai síiskolával, míg a maradék két harmada privát résztvevő volt.

Magyar Sí Szövetség Kupa 2023-2
Magyar Sí Szövetség Kupa 2023-2
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Új szponzor

Idén először volt névadó a Magyar Síszövetség – a szervezetet Mikó Gergely, elnökségi tag képviselte, aki kiemelte, hogy a szövetség számára nagyon fontos nem csak a versenysporttal foglalkozni, de a nagyobb csoportot képviselő szabadidő sízőkkel is, ezért is álltak a rendezvény mögé. Még kívülállóként is felemelő érzés volt látni a kicsiket és nagyokat magabiztosan suhanni a sípályán. Bár előfordult, hogy a szülőkben sokkal nagyobb volt a versenyszellem, a legtöbb gyermek láthatóan izgatottan várta sorát az indítókapu mögött, és komoly koncentrációval kerülgették a kapukat.

Magyar Sí Szövetség Kupa 2023-1
Magyar Sí Szövetség Kupa 2023-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág