Klasszikus sítúra körök 3000 méter felett

Klasszikus sítúra körök 3000 méter felett

Takács Viktor
Takács Viktor
2022/01/14
Sítúra ajánló az Alpok legnevezetesebb sítúra útvonalai közül.
Hirdetés
A sítúrázás egyelőre kevésbé ismert sportolási forma Magyarországon, ugyanis éghajlatunk ritkán ad esély arra, hogy hóágyúzott, kezelt sípályáinktól távol is lehessen érdemben síelni. Akik külföldre járnak csúszni, azok közül már többen találkoztak a sípályák mentén felfelé csoszogó túrázókkal és van, aki ki is próbálta már ezt a sportág eme formáját, azonban azok száma, akik elhagyják a komfortot és biztonságot jelentő pályákat, igencsak csekély. Valójában a sítúrázás igazi feelingje a néptelen, vadregényes lejtőkön az igazi, és aki az igazi kikapcsolódást keresi, több napra is „eltűnik” a hegyek között. Az alpesi országokban nagy hagyománya van ennek a sportnak és a több napos, vándortáborhoz hasonló túrákhoz jól kiépült hütte hálózat szolgáltatja a viszonylagos komfortot. Itt természetes nem a pályák melletti vendéglátóegységekre kell gondolni, sokkal inkább egy filmekbeli hegyi házikóra, ahol meleg étel, némi sör és néhány pokróc társaságában meghúzhatjuk magunkat éjszakára. Elsőre azt gondolnánk, hogy egy ilyen kalandhoz nagyon durva sítudásra van szükség, azonban ez nincs feltétlenül így. Persze a klasszikus pizza-sültkrumpli szint kevés, de egy magabiztos „piros pályás” síelő simán talál magának megfelelő túrát. A legnépszerűbb túrákra hegyi vezetőt is bérelhetünk magunknak, vagy akár befizethetünk egy csoportba is, így megkíméljük magunkat a sokszor nehezen felderíthető házakba való foglalástól és az útvonalkereséstől. Összeszedtünk nektek pár igazán jó kis több napos túrát, melyek számos sítúrázó bakancslistáján szerepelnek.

Haute Route

Minden alpesi sítúrák legismertebbje a Chamonix-t Zermattal „összekötő” Haute Route. Ezt az Alpok két ikonikus városkáját összekötő útvonalat több, mint 100 éve járják a sítúrázás szerelmesei. A Mont Blanc árnyékából indulva 6-7 nap alatt az Alpok két legnagyobb vonulata között néha 3000 méter feletti magasságban összesen 120 km-t és 6000 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeni, ami elsőre soknak hangzik, azonban a napi kb. 20 km sítalpakon nem is annyira veszélyes. Nem veszélyes, amennyiben az ember rendelkezik megfelelő állóképességgel, ami elengedhetetlen minden több napos sítúrához. Ehhez a túrához nem kell profi síelőnek lenni, azonban a pályán kívüli tapasztalat elengedhetetlen, ugyanis ilyen környezetben nagyon sokféle körülménnyel találkozhatunk, amit jó, ha higgadtan tudunk kezelni. Mint már említettük, az Alpok és talán a világ legismertebb sítúrájáról van szó, így a tömeg is garantált. Az útvonalon fekvő házak rend szerint tömve vannak, sokan évekkel előre lefoglalják a helyüket. Csak azoknak ajánljuk, akik kellően türelmesek tudnak lenni!

Klasszikus sítúra körök 3000 méter felett-2
Panoráma
Klasszikus sítúra körök 3000 méter felett-2
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Berni-felvidék sí traverz

A svájci Jungfrau és környéke nem csak a sítúrázók körében ismert vidék. Európa legmagasabban fekvő vasútállomása is itt található, mely 3463 méteren fekszik és nyáron is rengeteg turista látogatja. A Berni-felvidék sí traverze egy belépő szintű sítúra, ahol a lejtők és emelkedő meredeksége sehol sem haladja meg a 30 fokot, vagyis a legdurvább részek is éppen a piros és fekete pálya meredekségének határánál vannak. Az útvonal végig magasan a hegyek között kígyózik, ennek okán (és a nagy magasságban is elérhető közlekedés miatt is) ez a túra még késő tavasszal is síelhető, ugyanis sehol nem kell lecsúszni a melegebb völgyekbe. Tavasszal egyébként a hóviszonyok is jobban hasonlítanak a kezelt sípályáéra, így kevésbé magabiztos sítúrázóknak ezt az időszakot ajánljuk. Az átlag túrázó 5-6 nap alatt kényelmesen abszolválja a nem egész 90 km-t és kb. 3000 méternyi szintkülönbséget, ám mivel az útvonal sok viszonylag sík szakaszt tartalmaz, ez gyorsabban is teljesíthető. Mint említettük, a technikai nehézség relatív könnyű, azonban mivel Európa legnagyobb gleccsere, a 23 km hosszú Aletschgleccser „társaságát” élvezzük, nem árt tisztában lenni a gleccserjárás alapjaival. Egy helyi vezető itt is megkímélhet minket a bonyodalmaktól! 

Silvretta traverz

Ha nem szeretnénk sokat utazni, akkor remek választás lehet az osztrák-svájci határon húzódó Silvretta traverz. Ahogy a nevéből is gondolhatjuk, az útvonal az Arlberg régió Silvretta csoportjában található és amennyiben hegymászó ambícióink is vannak, lehetőséget kínál több kisebb 3000-res csúcs megmászására is. A csúcsmászásokhoz nem árt tisztában lenni a hágóvas és a jégcsákány használatával, azonban amennyiben nem szeretnénk csúcsra törni, a túra jó sítudás birtokában mindenféle sítúra tapasztalat nélkül teljesíthető. Persze itt sem szabad elmenni amellett, hogy az olykor napi 1000 méteres szintemelkedés, majd ugyanennyi freeridolás 5 napon keresztül fizikailag igencsak megterhelő, a jó általános állóképesség elengedhetetlen.

Klasszikus sítúra körök 3000 méter felett-3
Silvretta
Klasszikus sítúra körök 3000 méter felett-3
Forrás: pexels.com

Ortler traverz

Ahogy a Silvretta csoportból dél felé átbukunk Olaszországba, szembe találjuk magunkat Dél-Tirol egyik legismertebb csúcsával, az Ortlerrel, mely hegy környezetében szintén fantasztikus sítúra élményeket találunk. Az Ortler traverz egy gleccsereken és gyönyörű hágókon vezető túra, igazi expedíciós feeling, melyen van, hogy 8 órát is a síléceken kell tölteni. A fáradozásért kárpótlás, hogy négy 3000 méter feletti hegycsúcs is szerepel a repertoárban (La Confinale (3.370m), Piz Tresero (3.594m), Piz Palon de la Mare (3.703m) and Piz Cevedale (3.769m)). A napi szakaszok hossza és a terep nehézsége miatt ezt a túrát csak haladó sítúrázóknak ajánljuk! A jól felszerelt házak és az olasz vendégszeretet felejthetetlenné teszi ezt az átlagosan 6 nap alatt teljesíthető kihívást. A régió különlegessége, hogy mivel Dél-Tirol a múltban még Ausztria része volt, a hivatalos olasz nyelvvel ellentétben németül beszélnek és egészen egyedi hagyományokat őriznek. A tiroli régióban egyébként (mindkét Tirolt beleértve) számtalan több napos sítúrázási kombináció létezik, ugyanis a hütte hálózat kimagaslóan fejlett. Hátrány azonban, hogy a Haute Route-hoz hasonlóan a frekventáltabb részeken elég nagy a tömeg, így érdemes jóval előre szállást foglalni a hegyi házakban. 

Dachstein Überschreitung

Nem mindenki vágyik több napos kalandozásokra a hegyekben. Nekik ajánljuk a csupán egy napos, mégis különleges Dachstein Überschreitung (vagyis átkelés) sítúrát, mely az osztrákok nemzeti sítúrája és minden osztrák sítúrázónak illik legalább egyszer teljesíteni. Bár az útvonal technikailag könnyű, nagy részt gleccseren halad, ami óvatosságra int. Megfelelő hóviszonyok mellett minimális az esélye a hasadékba esésnek (a legtöbb túrázó ennek megfelelően nem is használ gleccserjáró felszerelést), azonban az ördög sosem alszik! Az útvonal észak-dél és dél-észak irányban egyaránt teljesíthető, tavaszias körülmények között a déli oldalon lévő felvonót érdemes használni (csak online foglalással használható!), ezzel elkerülve az úgynevezett kövezést az alacsonyabb részeken. Az útvonal érinti a Dachstein 2995 méteres csúcsát is, melyet a gleccser peremhasadékától egy kb. 150 méter szintkülönbséget leküzdő, könnyű (A/B) via ferratán lehet megközelíteni. A könnyű besorolás ne tévesszen meg senkit, a drótkötél sokszor hó alatt van és a sziklák jegesek, így csak hágóvas és jégcsákány magabiztos használata mellett ajánlott bevállalni!

Klasszikus sítúra körök 3000 méter felett-1
A csúcs felé
Klasszikus sítúra körök 3000 méter felett-1
Forrás: Takács Viktor - Mozgásvilág

Természetesen számtalan más egy, illetve több napos sítúra is létezik az Alpokban. Az olaszországi Gran Paradiso, a szlovéniai Triglav vagy a Magas-Tátra (a síalpinizmus komolyan korlátozva van, utánajárást igényel!) szintén remek helyszínek, mindenkit buzdítunk a felfedezésükre!

Hirdetés