Kiemelkedő fejlesztések a magyar sípályákon

Kiemelkedő fejlesztések a magyar sípályákon

Takács Viktor
Takács Viktor
2021/11/15
Magyarországi sípálya körkép
Hirdetés

Magyarországi sípálya körkép

Ahogyan az elmúlt két év után már lassan hozzászokunk, a külföldi utazások nem mennek olyan egyszerűen, ahogyan az régebben lehetséges volt. A koronavírus sokadik hulláma, bár reménykedtünk, hogy nem így lesz, minden bizonnyal rányomja a bélyegét a 2021/22-es síszezonra is. Már felröppentek az első hírek a szigorodó szabályozásokról a környező országokban, így sokaknak idén sem biztos, hogy lesz kedve vagy lehetősége az Alpokba vagy a Tátrába utazni. Ez azonban jó hír a hazai síturizmusnak, ugyanis ezen korlátozások itthon tartják a síelés szerelmeseit (vagy legalábbis egy részüket), így a hazai síterepek a tavalyihoz hasonló forgalmas szezonra készülhetnek. A jó szezon reménye a fejlesztésekben is megmutatkozik, ugyanis több magyar síterep invesztált jelentős összegeket pl. síház fejlesztésbe vagy új felvonóba. Emellett az idén a kormány is hozzájárult a sísport fejlesztéséhez, ugyanis az Aktív Magyarország Program keretein belül összesen 68 millió forint támogatást nyújt 4 új műanyag borítású oktatópálya létrehozásához. Az új pályák Székesfehérváron, Keszthelyen, Miskolcon és Agárdon épülnek.

Eplényi Vibe Park

A hazai síterepek közül a legnagyobb változáson a korábbi eplényi Síaréna esett át, mely komplexum az idei síszezonban már a Vibe Park nevet viseli. Az új névvel együtt új arculat is jár, melyet szintén új vezető gárda igazgat majd a jövőben. Céljuk a sportközpont négy évszakossá tétele, így nem csak a síelés tekintetében történtek változások. Maga a síterep a pályák és a felvonók tekintetében nem nagyon változott, azonban a síélet szerves részét képező vendéglátó egységek és a gasztronómia teljes átalakuláson esett át annak reményében, hogy az új ételek és különleges fogások még vonzóbbá teszik a parkot a Bakonyba látogatók számára. Az extrémebb felfogású sízők számára óriási újdonság, hogy az ország legnagyobb Airbag-je is a parkba került, így akit nem elégít ki a csúszkálás és a kisebb-nagyobb ugratók, magasan a levegőben is kipróbálhatja magát a sérülés veszélye nélkül. A helyben elérhető szolgáltatásokon kívül egyébként az üzemeltetők folyamatosan szerveznek programokat, túrákat és rendezvényeket is, ezzel színesítve a palettát. Ezen újításokkal a Vibe Park Magyarország egyik legsokoldalúbb síterepévé vált, bátran ajánljuk családoknak, pihenni vágyóknak, kezdő és haladó sízőknek egyaránt.

Kiemelkedő fejlesztések a magyar sípályákon-1
Eplény
Kiemelkedő fejlesztések a magyar sípályákon-1
Forrás: Just Creative

Eplény hójelentés

Mátraszentistváni, sátoraljaújhelyi fejlesztések

Az ország másik felében, az Északi-Középhegységben és a Zemplénben is lázasan folytak a fejlesztések a holt szezonban. A mátraszentistváni Sípark, részben kormányzati támogatásból 100 millió forintot fordított a teljes hóágyú rendszer karbantartására, melynek részét képezte a majd’ húsz éves föld alatti vízvezetékrendszer cseréje, ami a csövek elöregedése miatt igencsak időszerű volt. Új, modern hóágyúkat is beszereztek, illetve tökéletesítették a hógyártás automatizálásához szükséges optikai hálózatot, mely fejlesztések nagyban hozzájárulnak az üzembiztonsághoz. A „hóágyú project” egyébként egy több éves fejlesztési folyamat része, mely a mai, modern világban (a technológia folyamatos fejlődése miatt) lehet, hogy soha nem ér véget. A mátrai Sípark sok energiát fordít a Covid elleni védekezésre is, így pl. bevezették a rég várt online bérletrendszert, ezzel segítve a bérletek kiadását, ami csökkenti a sorbaállást. Az idén, reménykedve benne, hogy a nagyobb rendezvények nem esnek újra korlátozás alá, a sípark újra meg szeretné rendezni a korábban már megszokottá vált Hófesztivált, illetve egyéb olyan eseményeket, melyekre az elmúlt két évben nem volt lehetőség. Míg Mátraszentistván főleg a budapestieknek és a környéken élőknek nyújt kiváló síelési lehetőséget, addig az ország északkeleti részében élők számára a Zempléni Kalandpark részét képező sátoraljaújhelyi sípálya lehet a legjobb választás. Bár a síterepen egyelőre csak a szokásos lift és munkagép karbantartások zajlanak, a vezetőség reménykedik benne, hogy az év végére egy új liftet is üzembe tudnak majd helyezni, mely megkönnyíti a sípálya középső állomásának elérését, amely a megnövekedett érdeklődés miatt a tavalyi szezonban olykor-olykor elég döcögősre sikeredett. Mivel a sípálya egyben egy kalandpark is, ahol a kék és piros pályákon kívül többek között korcsolyapálya is rendelkezésre áll, ajánlott mindenki számára, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik télvíz idején.

Kiemelkedő fejlesztések a magyar sípályákon-2

Mátraszentistván hójelentés

Zemplén kalandpark, sátoraljaújhelyi sípálya hójelentés

Kiemelkedő fejlesztések a magyar sípályákon-2

Sípálya a Mecsekben

Hazánk délnyugati csücskében, a Mecsekben is gőzerővel készülnek az idei síszezonra. A PVSK síszakosztálya által üzemeltetett pécsi sícentrumban idén teljesen megújul a síház, ahol az odalátogatók mostantól megújult környezetben élvezhetik a csúszások közötti pihenőt. Bár a Misina-tetőn sajnos nincsenek hóágyúk, az éves síelhető napok száma mégsem kirívóan alacsony, ráadásul Magyarország egyik legmeredekebb sípályája is itt található. Mivel ratrakkal nem rendelkeznek, a kezeletlen hó és a pálya meredeksége komolyabb sítudást igényel, kezdőknek nem ajánljuk!

A természeti adottságainkat nem tudjuk megváltoztatni és sosem fogunk több száz méter szintkülönbséget csúszni egyszerre a magyar pályákon. Az említett fejlesztések volumene azonban azt példázza, hogy a magyar sísport jó úton halad és már most egy olyan szintre fejlődött, mely egy vagy két évtizeddel ezelőtt még lehetetlennek tűnt.

Hirdetés