Kästle, egy régi-új márka

Kästle, egy régi-új márka

Kakuk András
Kakuk András - Támogatott tartalom
2023/03/01
1924-ben kezdődött a történet, amikor Hohenemsben, Voralberg tartományban Anton Kästle elkészítette első sílécét. Természetesen ahogy az lenni szokott, az alapító akkor még nem tudhatta,

1924-ben kezdődött a történet, amikor Hohenemsben, Voralberg tartományban Anton Kästle elkészítette első sílécét. Természetesen ahogy az lenni szokott, az alapító akkor még nem tudhatta, hogy egy sikertörténet vette akkor és ott kezdetét. A fénykorát a 80-as években élte a Pirmin Zurbriggen nevével fémjelzett márka. Összesen 132 olimpiai érmet gyűjtöttek a szponzorált versenyzői, egészen 1998-ig, amikor is a márka eltűnt.

11 év alatt 4 tulajdonos

Ebben az időben vásárolta meg a márkát a Nordica és nemes egyszerűséggel innentől kezdve a Kästle lécek Nordica néven jelentek meg. Ezután a Benetton vette meg a Nordicát és nem meglepően az új márka nem hasított annyira, így ez a fejezet mindössze 2007-ig tartott. Ekkor osztrák befektetők visszavásárolták a márkát és újrapozícionálták azt. Mi is találkoztunk velük egy nemzetközi kiállításon, ahol egyedi készítésű, minimalista dizájnú lécekkel próbáltak kitűnni. A gyártott típusok között főszerepet kaptak a freeride lécek, ami a tulajdonosok érdeklődési körét és az akkori trendeket mutatta. A márka új fejezete is kárász életűnek bizonyult, ugyanis 2018-ban a Cseh milliárdos Tomáš Němec vásárolta meg a céget. A síversenyzői múlttal rendelkező üzletember versenyprogramot indított, és visszavezette a márkát az alpesi-, és északi síkupákra. Jelenleg olyan nevek tartoznak a versenyistállójukba mint, az olimpiai bajnok Ester Ledeckà és a kétszeres világbajnok Ilka Stuhec. Jelenleg két helyszínen folyik a gyártás. Az eredeti központban, a voralbergi Hohenemsben az alpesi léceket, míg a cseh Nové Mêstoban az sífutóléceket gyártják.

Kästle, egy régi-új márka-3
Kästle, egy régi-új márka-3
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Kästle sílécteszt

A forgalmazó cseh Levelsport minden évben szervez tesztlehetőséget Donovalyban. Két márkát lehet tesztelni, a Kästle-n kívül a Sportent is. A Sporten a cég másik, alsó-közép kategóriás terméke, amit elsősorban a hazai, cseh piacon terítenek. A gyár nem kispályás, éves szinten 250 000 léc a kapacitásuk. Ebből kb. 50 000 Sporten léc, a maradék Kästle illetve más neves márkáknak bérgyártás.

Kästle, egy régi-új márka-1
Kästle design
Kästle, egy régi-új márka-1
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

Síléctípusok

Amióta cseh kézbe került a márka, újra teljes típusválasztékot kínálnak. Nemcsak alpesi verseny, hanem általános felhasználásra szánt all-mountain, szlalom, óriás-műlesikló lécek is megtalálhatók a kínálatban, csakúgy, mint a freeride és a túrasík, de még a mogul-, és trükklécek is. A lécek kinézete továbbra is minimalista és az összes típus hasonló, az elnevezései egyszerűek. Kivétel ezek alól a Legend elnevezésű, 50-es, 60-as évek stílusában gyártott darabok.

Technológiák

Hollowtech

A Kästle szerint, az egyedülálló Hollowtech technológiájuk révén a lécek, stabilabbak, csillapíthatóbbak, könnyebb őket irányítani és erőteljesebb az élfogásuk. A technológia lényege, hogy a léc elejéből eltávolítják a fölösleges rétegeket. A lécek természetesen fa maggal készülnek, és típustól függően titanal-t (alumínium titánium ötvözet), karbont vagy üvegszálat használnak erősítésnek.

Saját tapasztalat

Az RX jelzésű lécek versenyzésre készülnek, csak haladóknak javasoltak. Külön van slalom és giant slalom léc ebben a kategóriában, de mint említettem kemény, sportos lécek ezek, ahol nincs helye hibának. Átlagos sízőnek a PX vagy MX lécek lesznek megfelelők. A PX lécek főleg pályára való carving lécek. Az MX vonal egy all-mountain, amolyan öszvér típus. Ezek a lécek a PX-el összehasonlítva főleg abban különböznek, hogy szélesebbek. Mind középen a kötés alatt, mind a végeinél. A rádiuszuk is nagyobb picit, illetve hasonló méretben nehezebbek. Mivel szélesebbek kevésbé játékosak, nehezebb velük élen kanyarodni, viszont azonos puhaság/keménység mellett a nap végén, túrt, latyakos hóban megbocsátóbbak lesznek.

Fedezd fel a Kästle léceket.

Kästle, egy régi-új márka-4
Kästle, egy régi-új márka-4
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág
Kästle, egy régi-új márka-3