Kihagyhatatlan amatőr síversenyek

Kihagyhatatlan amatőr síversenyek

Takács Viktor
Takács Viktor
2023/12/07
Ne csak a profik járjanak versenyezni! Nevezz be te is életed első síversenyére!
Hirdetés

Jelenleg az amatőr sportversenyek virágkorát éljük. Az utóbbi 10-15 évben gombaszám „nőttek ki a földből” az utcai és terepfutóversenyek, bringamaratonok, különböző távú triatlon rendezvények, sőt, már instant kihívás név alatt ezek némelyikét bármikor, önmagunkban is teljesíthetjük. Bár Magyarországon egyre népszerűbb sport a síelés is, egylőre az amatőr síversenyek, ha nem is teljesen ismeretlenek az átlag síelő számára, de azért pl. a futóversenyekkel ellentétben nem botlik beléjük minden sarkon az ember. Ízelítőként összeszedtünk nektek néhány „hazai” és szomszédos országbeli ilyen megmérettetést, amelyeken, ha van ilyen ambíciótok, akár már az idén részt vehettek.

Nassfeld: Schlag das Ass

Kezdjük mindjárt az egyik legnagyobb szenzációval, melyre amatőr síelő benevezhet. A Déli-Alpok legnagyobb síterületén, a karintiai Nassfelden megrendezett, szabad fordításban „Üsd az ászt” név alatt futó amatőr síverseny a világ leghosszabb lesikló versenye, melyet a Guinness rekordok könyvében is megtalálunk. Ezt a 25,6 km hosszú, 6400 méter negatív szintet tartalmazó pályát Armin Assinger, helyi TV-s műsorvezető és korábbi sí sztár álmodta meg 2010-ben, így megfosztva címétől a korábbi rekordert, az Arlberg régióban megrendezett Weisse Ring-et. A verseny története egészen 2010-ig nyúlik vissza, amikoris az első rendezést maga az ötletgazda nyerte meg mintegy 50 perces befutó idővel. A pálya a Gartnerkofel felvonó hegyállomásától indul (a rajtcsomag tartalmazza a felvonójegyek is) és a síterep 9 legnagyobb pályáján halad végig. Az indítás 20 fős csoportokban történik (2 percenként), a precíz időmérést pedig a futóversenyekről ismerős chippek garantálják. Lehetőség van egyébként csapatban is indulni, ide 4-6 fővel lehet nevezni, azonban a befutónál csak a 4 leggyorsabb csapattag ideje számít bele az eredménybe. A versenyt követően élőzenés mulattság kezdődik, mely egészen éjszakába nyúlóan tart. Egyszer mindenképp érdemes kipróbálni!

Amatőr síversenyek-2
Amatőr síversenyek-2
Forrás: www.schlagdasass.at

Lech am Arlberg: Weisse Ring

Tegyünk azért említést a trónfosztott „legről” is, ugyanis a Weisse Ring 22 km-e és 5500 méteres szintkülönbsége a rekordvesztést követően azért nem lett kevesebb. Ez még így is egy brutálisan hosszú amatőr síverseny, és ami csak hozzátesz a különlegességéhez, hogy már több, mint 60 éve létezik. A verseny útvonala Lech, Zürs, Zug és Oberlech településeket érinti és a verseny időpontjától függetlenül gyakorlatilag az egész szezonban megsíelhető mindenki számára. Ehhez a Ski Arlberg telefonos applikáció szolgáltat segítséget, amellyel könnyedén megtalálhatjuk a 4 hivatalos kezdőpont valamelyikét, illetve navigálhatunk a nagyjából félmaratoni táv közben, hogy épp merre is kell tartanunk. Persze azért a kihívás a rendezvény napján az igazi, ilyenkor együtt izgulhatunk a többi indulóval. Ilyenkor a nagyjából 1000 résztvevő a Rüfikopfról startol, hogy aztán teljesítse az 5 különböző lesiklószakaszt, melyek között liftekkel nyernek újra magasságot. A pálya egyébként nem tartalmaz igazán nehéz szakaszokat, így egy átlagos tudású síelő is bátran megmérettetheti magát a nagy napon. Azt azért nem árt megemlíteni, hogy a track-en akad egy-két olyan rövid rész, ahol bizony a felfelé haladást nem segítik liftek, így nem csak végtelen száguldással kell számolni! Nekünk bakancslistás a dolog!

Gemeindealpe: Gmoa Oim Race

Gemeindealpe-n már sokkal régebb óta, az 1950-es évek elejétől rendeznek amatőr síversenyeket. A pálya apróbb változtatásokat leszámítva gyakorlatilag 70 éve ugyanaz, a sípálya csúcsától, a Terzerhaustól Mitterbach központjáig kell minnél gyorsabban lesiklani. A korai versenyek emlékére 2015-től rendezik meg a ma ismert Gmoa Oim Race-t, melyre akár mi is benevezhetünk. (A szerkesztőség kis csapata meg is tette ezt. Jót versenyeztünk, jót buliztunk és itt meg is írtuk)

Egy csapatversenyről van szó, melyre 3 fős csapatokkal lehet nevezni, akiknek együttes eredménye számít a célban. A versenypálya mintegy 6 km hosszú és a csúcstól a célig 836 méteres negatív szintkülönbséget kell leküzdeni. Ez nem hangzik soknak, de ha valóban maximális sebességgel hasítunk, akkor azért igencsak ólmos combokkal fogunk beérni a célba. A létszám egyébként limitált, úgyhogy érdemes időben nevezni! A felnőtteknél 81, a gyerekeknél 31 csapat vehet részt a versenyben. Természetesen, ahogy azt egy jó sípályán egyébként is megszokhattuk, a versenyt követően nem áll le a „buli”, a zene és a jó hangulat a központban található Das Ko'eck koktélbár előtt még nagyon sokáig folytatódik. Szuper kis verseny, melyet bátran ajánlunk gyerekes családoknak is!

Mürren: International Inferno Ski Race

A svájci Mürrenben rendezik meg az egyik legnagyobb múltra visszatekintő amatőr síversenyt Európában, melyet idén immáron 80. alkalommal fognak megrendezni. Svájc ikonikus csúcsainak, az Eigernek és a Jungfraunak árnyékában található kis falucska az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, amit jól mutat, hogy 1 állandó lakosra nagyjából 4 vendégágy jut a különböző hotelekben és apartmanokban. A verseny sem kevésbé népszerű, az idén csak a lesikló versenyre több, mint 2100-an neveztek. A hely különlegessége, hogy autóval nem közelíthető meg, így az ide látogató versenyzőknek az utolsó kilométereken a közösségi közlekedést és a lifteket kell használniuk. Az Inferno Ski Race-en több számban is lehet indulni, a sífutástól elkezdve a lesikláson keresztül az óriásműlesikláson át a kombinációs versenyig. Ez azt jelenti, hogy nincs az a síelő, aki ne találna magának megfelelő kihívást ezen a több napos rendezvényen. Aki mégsem érez késztetést arra, hogy benevezzen valamelyik számra, annak is érdemes elkísérnie a barátokat a versenyre, ugyanis már magáért a környezetért és a fergeteges hangulatért is érdemes leautózni azt a nagyjából 1100 km-t. 

Hochfügen: Zillertal: Kötélhúzás osztrák módra, avagy a Rope Race

Ezt a különleges versenyt a zillertali Hochfügenben rendezik meg minden szezon utolsó napján immáron 58 éve. Egy klasszikus kapukerülgetős lesikló versenyről van szó, azonban a helyzetet bonyolítja, hogy a 3 fős csapatok tagjai egy kötéllel össze vannak kötve egymással, így igencsak összhangban kell mozogniuk ahhoz, hogy két, illetve ez esetben 6 lábon tudjanak maradni. Természetesen a kihívás nehézségével összhangban a pálya egyáltalán nem nehéz, a Waidoffen melletti 11-es kék pálya ad otthont a rendezvénynek. Valójában ez a verseny még annyira sem szól a versenyzésről, mint a többi amatőr síverseny, sokkal inkább buli és csapatépítés az, ami itt a középpontban van. Természetesen ennek megfelelően a csúszások utáni mulattság általában hajnalbanyúlóan tart, hogy aztán másnap tovább folytatódjon a sívakáció.

 
Amatőr síversenyek-3

Tátralomnic: Tour’d Havat, a magyar síverseny

Mivel mi, magyarok nem igazán rendelkezünk komolyabb verseny lebonyolításához szükséges sípályával (igaz, Eplényben van FIS minősítésű pálya is), ha versenyt szeretnénk rendezni, külföldre kell mennünk. Éppen ezért a Budavár Tours, illetve a pálya jelöléséért és a biztosításért felelős Magyar Síakadémia megrendezésében a Tour’d Havat-ra is egészen a szlovákiai Tátralomnicig kell autókáznunk. Ez egy igazi amatőr verseny, ugyanis a szabályzatban foglaltak alapján senki olyan nem indulhat el rajta, akinek bármilyen hivatalos köze van a sísporthoz.  Se igazolt versenyzők, se országos bajnokságon részt vevők, sőt, még az amatőr Magyar Kupa sorozat első 10 helyezettje sem nevezhet! Az igazi amatőrök tehát egy 2 körös óriásműlesiklában mérhetik össze tudásukat, a két futam közül pedig a jobbik idő kerül rögzítésre az eredménylistában. A pálya az alpesi (tátrai) környezet ellenére sem hosszú, mintegy 350 méter, melyen bátran „kiengedhetjük a léceket”. A rengeteg, életkor alapján kijelölt kategória között külön kategóriát képviselnek azok a családok, akik legalább 3 fővel (célbaérkezővel) képviseltetik magukat a versenyen, ők külön díjazásban (is) részesülnek. A versenyen való részvételt érdemes egy nagyobb, több napos síeléssel összekötni, melynek lefoglalására egyébként a szervezőknél is van lehetőség. A verseny utáni jó hangulat a külföldi rendezésekhez hasonlóan garantált, az idei szezonban még sztárfellépő is lesz az esti buliban!

Részletek itt. 

Kihagyhatatlan amatőr síversenyek-4
Kihagyhatatlan amatőr síversenyek-4

Trentino: Epic Ski Tour

Aki sokat jár síelni, az tudja, hogy a síelés nem feltétlenül csak a lesiklásról szól. Ha egy igazán sportos síversenyen szeretnénk részt venni, akkor a Dolomitok szívében megrendezett 3 napos sítúra verseny, az Epic Ski Tour tökéletes választás. Az első rövidke éjszakai szakaszt két komoly nappali mászás követi, melyből a másodikon a részvevők megmásszák Olaszország második legmagasabb autóval is elérhető hágóját a Pordoijoch-ot. Igazi kihívás, melyet csak stabil sítudással és komoly fizikai állóképességgel rendelkező síelőknek ajánlunk!

Természetesen számos más verseny is elérhető akár magyar szervezésben is. Részt vehetünk pl. Franciaországban a minden évben megrendezésre kerülő amatőr Freeride Magyar Bajnokságon, a magyarországi síiskolák saját rendezésű versenyein vagy ha kicsit extrémebb dolgokban gondolkozunk, akkor kipróbálhatjuk magunkat a Hochkaron megrendezésre kerülő, síelést is tartalmazó alpin triatlonon. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, ha van ambíció, érdemes egy kicsit keresgélni!

Hirdetés