Viszlát, retró! Új korszak Chopokon Hír

Baumann Viola
Baumann Viola
2014/12/02
Mikor anyukáink a kétméteres, bőrkötéses faléceikkel síelni tanultak, örültek, ha kijuthattak a Chopokra. Erre most?
Hirdetés

Nem kevés magyar tanult meg az Alacsony-Tátra fapados, vagy mondjuk úgy, kifinomult technikát igénylő lejtőin lecsúszni. Aztán jött Murau, majd a francia és olasz pályák, és a Chopokot vagy Donovaly-t már csak akkor használtuk, ha idő- vagy pénzszűkében, de szlalomozni szerettünk volna a karácsonyra kapott új lécünkön.

Aki valaha síelt a Chopokon, emlékezhet, hogy a csúcsra vivő kétüléses felvonó számtalanszor le volt zárva a szél miatt, igaz, annyira nem is kívánkozott az ember szélviharban a kétezres, jéghideg csúcsra.

Most azonban úgy tűnik, Alacsony-Tátra sírégiója felzárkózott. Még mindig elég kedvező árakon, de már teljesen normális szolgáltatásokkal várják azokat, akik nem szeretnének 24 órát utazni egy jó kis sípályához.
Először is, szinte hihetetlen, de kabinos felvonót építettek az eddig mindig rettenetesen kilengő, vagy lezárt északi oldali ülőlift helyére. A vadonatúj Funitel úgy küszöböli ki az eddig problémát, hogy két drótkötélen kapaszkodik, így sokkal stabilabban tud haladni, tehát akár 120 km/órás szélben is felviszi a kissé merész vállalkozókat a csúcsra. Arról nem szól a fáma, hogy ilyenkor lefele mennyire telítődnek a liftek, de szívesen tippelünk. Viszont, mivel hat és fél perc alatt küzdi le a 655 méteres szintkülönbséget, végülis egy darabig körözhetünk vele, akár az ebédünket is elfogyaszthatjuk a csodálatos panorámájú kabinban.

A vadonatúj Funitel két drótkötélen kapaszkodik, így sokkal stabilabban tud haladni, akár 120 km/órás szélben is felviszi a kissé merész vállalkozókat a csúcsra.

Ráadásul a Funitel aljához egy másik, eddig nem üzemelő siklószerű sílift is felvisz Biela Pútról, ahonnan eddig egy négyüléses szállította csak a hintázni szerető síelőket. A Twillinger nyáron is működik, és egyszerre 50 embert tud felcipelni Priehybára. Ezek a változtatások pedig jelentősen hozzájárulhatnak a komfortérzetünkhöz, hiszen az amúgyis hidegben ki szeret még a síliften is fázni?

 

A kabinos
A kabinos

A lifteket tekintve még egy újítás vár minket. Az egyik fő parkolót, az északi oldali Luky-t bekötötték a pályarendszer vérkeringésébe. Vadiúj, hatüléses felvonó visz innen a csúcs felé, és a parkolóig teljesen le is lehet csúszni. Ennek megfelelően Luky új beszállópont lett, az igényeknek megfelelően pénztárakkal, kölcsönzővel és a lejtőn minket csábítgató hüttével.

Jasnán összesen 46 km sípálya vár minket. A kéktől a feketéig, a freeride zónáktól a snowparkig minden megtalálható. Mivel az északi és a déli oldalt is kabinos felvonóval kötötték össze, már ezt is kényelmesen élvezhetjük. Természetesen hóágyúkkal készülnek az üzemeltetők a nehezebb időkre, úgyhogy attól sem kell félnünk, hogy nem tudjuk kihasználni a bérletünket.
Ráadásul a bérletre mindenféle opciók vannak.

Először is, megvehetjük neten a Gopass-t, és ebben az esetben nem kell sorba állnunk. Ami Ausztriában már elvárás, ide is elért, azaz érintés nélküli bérletek vannak, nem kell előbányászni a zsebünkből beléptetésnél a kártyát, mikor a dermedt kezeinkkel a lécet is alig bírjuk fogni.

Wellness

Emellett, ha legalább kétnapos bérletet veszünk, akkor a le nem síelt napokat beválthatjuk több vizes szórakoztató-központban is, például az Aquapark Tatralandiában (www.tatralandia.sk). Márpedig a 3-4. nap környékén amúgyis érdemes egy pihenőnapot tartani, és így legalább nem fogjuk úgy érezni, hogy elvesztegettük a befizetett pénzt. Helyette kipróbálhatjuk például a Tatralandia trópusi részlegét, ahol 30 fok körüli tengeri klímában, trópusi növényzet mellől merülhetünk le a korallvilág felfeldezésére. Az üvegtető alatt pedig napozhatunk anélkül, hogy megfagynánk a kinti mínuszok miatt. Másnap így, meleggel feltöltekezve könnyebb lesz újra kimerészkedni a sípályákra.

Ha több utat is tervezünk a síszezonban szlovák pályákhoz, akkor érdemes megfontolni a Slovakia super skipass-t. Ez érvényes Donovaly-ban, a Jasná régióban, Rózsahegyen, Tátralomnicon, Ótátrafüreden, Csorbatón, Veľká Račán és Vratnán. Így nyugodtan kalandozhatunk a kis és nagy pályarendszerek között, attól függően, hogy épp mire vágyunk.

 

Wellness
Wellness

Családi síelés Jasnán

A sírégió üzemeltetői alkalmazkodtak a családosok igényeihez is. 6000 nm-es felületet hoztak létre a Maxiland Biela Púton, ez pedig a legnagyobb gyerekterület Szlovákiában. Az éppen nem síelőket Piroska és farkas sílécen című programmal szórakoztatják, de természetesen oktatók is várják a kölyköket, akik még csak ismerkednek a csúszással. Eközben a pihenni vágyó szülők Happy END teraszról figyelhetik, ahogy a gyerekek golyóban hóekézve közlekednek a pálya aljáig. Sísuli, síovi, kölcsönző, tároló, szerviz és bolt is található a biela púti központban.

Aprés ski

Persze éjszaka sem áll meg az élet. Ahol nappal a szülők pihengetnek, ott éjjel aktivizálódik a Music club Happy END, és ezerfős befogadó képességű diszkó nyílik. Ezenkívül négy aprés ski bárban lehet kikapcsolódni zene mellett, de persze a sportosabbak sem fognak csalódni, mivel éjszakai csúszásra is van lehetőség. Aki pedig a sívakációja egyetlen pillanatában sem akar elszakadni a pályától, annak érdemes a Rotunda Hotelben megszállnia. 2000 méter magasan, sípályák találkozásánál, szuperpanorámával, és különböző árú apartmanokkal várják itt a vendégeket. Innen reggel akár a liftek nyitása előtt is le lehet csúszni a friss, érintetlen lejtőn. Vagy az ember kimegy a hajnali órában egy jógamatraccal, és amíg mindenki alszik, ő a hegytetőn üdvözli a napot.
De a Rotunda mellett a Grand Hotel Jasná és a Boutique hotel Tri studniky is megújult belsővel és szuper wellnesszrészleggel büszkélkedhet. Ha tehát nem spórolni mész Szlovákiába, ezeket érdemes kipróbálni.


www.jasna.sk.

Hirdetés