Nincs még vége a télnek!

Nincs még vége a télnek!

Meteoplaza.info;http://www.meteoplaza.info
2014/02/04
Ennyi volt a tél, vagy hátra van még az igazi cidri?
Hirdetés

Az idei téli szezon eddig nem igazán tett ki magáért, bár január utolsó hetében nálunk is beköszöntött a tél, de az európai síterepeken továbbra is az enyhe idő a jellemző.

 

Mi várható a következő hónapokban?
Enyhe idő olvadással, vagy hideg, téli idő havazással?
A meteorológusát, Szűcs Zsuzsannát kérdeztük...

Megpróbálunk választ keresni ezekre a kérdésekre, saját 30 napos előrejelzésünk, illetve az amerikai meteorológiai szolgálat által készített hosszútávú időjárás előrejelzés segítségével, de felhívnánk mindenki figyelmét, hogy az ilyen hosszútávú előrejelzések megbízhatósága jelentősen elmarad a pár napos előrejelzések pontosságától!

A fenti előrejelzéseket elemezve az alábbiakban részletezzük, hogy nagy valószínűséggel mit is tartogatnak számunkra a következő hónapok, meddig tart a tél, mikor lehet síelni!


Február
A hónap elején változékony időre számíthatunk, gyakran érkeznek majd nedves léghullámok az Alpok térségébe, ott a magasabban fekvő részeken havazás, az alacsonyabban fekvő pályarészeken viszont gyakran eső várható. Hazánkat nem érik el komolyabb csapadékot hozó fellegek, így továbbra is csak a hóágyúkban bízhatunk, bár az enyhébbre forduló idő megnehezíti majd a mesterséges hógyártást is.

A hónap közepén egy anticiklon (középpontjában magasabb, a széle felé haladva alacsonyabb nyomású területet tartalmazó légköri képződmény, tulajdonképp egy levegőből képződött hegyként képzelhetjük el) alakul ki a mediterrán térségben. Ennek következtében az Alpok lankáin és a magyar terepeken is alapvetően napos, igen enyhe időre számíthatunk, emiatt még a pályák magasabban fekvő részein is olvadás várható. A nyugat felől érkező frontok, nedves léghullámok, messze északon vonulnak, emiatt komolyabb csapadék a hozzánk közeli európai síterepeken nem várható, legfeljebb a hegycsúcsokon hullhat majd hó, de abból sem lesz sok.

A hónap utolsó harmadában sarkvidéki, hideg levegő zúdul Európára északkelet felől. Nálunk komoly havazás ekkor sem várható, de az Alpok síterepein több alkalommal is jelentősebb mennyiségű friss hó hullhat.

 

Március
A hónap elején a kontinens nagy részén folytatódik a hideg idő, de a mediterrán térségben kialakuló ciklon (az alacsony nyomású középpont körül örvénylő mozgást végző levegő) változékonyságot hoz a síterepek időjárásában. A ciklon csak lassan mozog majd kelet felé, kiadós csapadékot, többnyire havazást, hoz előbb az Alpokban, majd térségünkben is.

A hónap közepén már enyhül az idő, akkor az Alpok lejtőin már esőre számíthatunk, viszont hazánk térségében, a Kárpátokban komolyabb csapadék nem valószínű.

Március végére, a hónap második felében pedig nagy valószínűséggel megérkezik a tavasz és ezzel együtt az olvadás.

 

Csekkold le!
Hójelentés, sípályákon várható havazás és időjárás előrejelzés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés