Lavinaveszély! Látod a jeleket? Hír

Lavinaveszély! Látod a jeleket? Hír

Pintér László
Pintér László
2015/02/19
Az alábbi videó kering már egy ideje a neten, de amennyire durva, annyira tanulságos is. A lavinák egyik legnagyobb hazai szakértője segített elemezni a történteket.
Hirdetés

A sztori és a tények röviden:

Január elején egy hatfős csapat vágott neki egy pályán kívüli lejtőnek a Francia Alpokban (Foglietta North, Ste Foy Tarentaise). Négyen a lejtő közepén, egy általuk biztonságosnak ítélt „szigeten” várakoztak társaikra. Az ötödik síző lavinát indított el, amely a lejtő teljes szélességében leszakadt, és mind az öt sízőt magával ragadta. Hármukat részlegesen, kettejüket teljesen eltemette a hó, de mindenkit sikerült kiásni. Könnyebb traumasérülésekkel hármukat kellett később kórházban ellátni.

A lavina egy északi tájolású lejtőn következett be, melynek átlag meredeksége 30 fok körüli, a lavinakorona tájékán a beszállásnál 35-45 fok. A lavina koronája 450 méter széles volt, a leszakadt hóréteg vastagsága 20-40 cm. A lavina az őt kiváltó sízőt 1,2 km-re sodorta (!), nagyjából 400 méternyi szintkülönbséget megtéve. A lejtőt a szél által lerakott porhó borította, alatta gömbölyűre csiszolt szemcsékből álló instabil hóréteggel. Az adott napra 3-as fokozató lavinafigyelmeztetés volt érvényben.

Mindamellett, hogy nem voltunk ott személyesen, a videó és a rendelkezésre álló információk alapján a társaság több hibát is elkövetett. Ezek sokak számára komoly tanulságot jelenthetnek, ezért megkértük Monostori András hazai lavinaszakértőt, hogy elemezze az esetet. András a Mountex Adventure vezető oktatója, 2007 óta szervez lavinaismereti táborokat, telente többet is. Gyakorlott sítúrázó, lavinaismereti tudását az olasz lavinaszolgálatnál sajátította el, akik azután oktatni is meghívták. Geográfusként kiválóan ismeri a különböző felszíni formákat.

A 3-as lavinaveszély nem „közepest” jelent. Ez már jelentős veszély.

András elsőként a lavinajelentés fontosságát és annak értelmezését emelte ki. A 3-as lavinaveszély nem „közepest” jelent. Ez már jelentős veszély, a definíció szerint pontosan így szól: „A hóréteg közepesen vagy gyengén kötődik a meredekebb lejtőkön. Lavina még kisebb terhelés mellett is elindítható, különösen a jelzett meredekebb lejtőkön. Általában közepes méretű, de helyenként akár nagyméretű természetes lavinák is kialakulhatnak.”

Az adott napra az alábbi kiegészítés volt érvényben a területre:

"2400 m felett a friss hó és a déli szél új instabil rétegeket hozott létre, melyek gyengén kötődnek az alsó réteghez, ami szintén alig tömörödött, szögletes szemcséjű hóból áll. Egy vagy több síző elindíthat réteglavinát, főleg az ÉNY-ÉK közé eső tájolású lejtőkön."

A Foglietta északi fekvésű lejtő, tehát a bulletin alapján erősen ellenjavallt. A szél által behordott hó nem is tapad annyira, eloszlása miatt (a gerinc közelében vastagabb, lejjebb haladva vékonyodó réteg) az alátámasztása is rossz. A csapat mozgásából azt sejteni, hogy a vezetők tisztában lehettek a veszéllyel (azonos nyomban, egyesével való mozgás, „biztonsági sziget” keresése), de ekkora méretű lavinára nem számítottak.

Monostori András szerint 3-as fokozatú figyelmeztetésnél egy ilyen lejtőt nem vállalunk be. Ez a fokozat már kiváló helyzetértékelési képességeket kíván. Ami számára kérdéses, hogy ha sejtették a veszélyt, akkor miért keresztben vágták át a lejtőt. Az alap, hogy ilyenkor egyenként mozgunk, de nem a lejtő közepén állunk meg. Vélhetően az első emberek meggyengítették a lejtőt, mígnem az ötödiknél leszakadt.

Foglietta lavina 2014 Forrás: data-avalanche.org
Foglietta lavina 2014
Kép forrása: data-avalanche.org

Bár hatalmas területről indult el a lavina, viszonylag vékony réteget érintett és nagy területre futott ki, így a csapat tagjainak relatíve szerencséje volt. Ha vastagabb hóréteg szakad le, nagy valószínűséggel több halálos áldozatot követelt volna a csapat tagjai közül. Márpedig ezen a lejtőn nem ez volt az első komolyabb lavina. Egy évvel korábban egy 1-3 m vastagságú rétegben szakadt le az egész lejtő, miután egy snowboardos a beszállás előtt rálökte a hópárkányt. A lavina közel 1000 méternyi szintet haladt. Szerencsére senki nem volt a lejtőn.

A lavinajelentést tehát tudni kell értelmezni, és komolyan kell venni. A 3-as fokozatú figyelmeztetés nem jelenti azt, hogy nem lehet síelni, de komoly tapasztalatra, haladó lavinaismeretekre és kiváló helyzetértékelésre van szükség ahhoz, hogy megállapítsuk, melyik lejtő vállalható és melyik nem. Akik szívesen hódolnak a pályán kívüli szűzhavas síelésnek, snowboardozásnak vagy sítúrázni/hótalpazni szeretnének, mindenképpen érdemes részt venni egy lavinaismereti táborban. Itt megtanítják, hogyan ismerd fel és kerüld el a veszélyt, valamint azt is, hogy ha már megtörtént a baj, akkor hogyan kell menteni. Az életetek múlhat rajta. Az idei télen eddig csak az Alpok területén 75-en haltak meg lavinákban.

A legközelebbi lavinaismereti tanfolyamot Monostori András február 28-tól az Alacsony-Tátrába szervezi, majd március végén lesz egy családok számára is vállalható, sítúrával egybekötött tábor az ausztriai Planneralmon.

Hirdetés