Menü

2010.11.08.     Hozzászólás 0

Hótalp, iglu, kutyaszán

Ami korábban az északi emberek számára a túlélést jelentette, az ma feledhetetlen kaland a téli üdülővendégeknek.

Vajon mi késztethet valakit arra, hogy szabad akaratából, két teniszütőre emlékeztető alkalmatossággal a talpa alatt vágjon neki a hóval borított hegyeknek? A válasz egyszerű: a megismételhetetlen természeti élmény ígérete, amely a sípályáktól távol vár a vendégekre.

 

Hótalpas túrázás
A Salzburg tartományban található Raurisban különösen látványos hótalpas túraösvény csábít kikapcsolódásra. Mielőtt az út eltűnne az erdőségben a túrázók háromezres hegycsúcsok fejedelmi látványában gyönyörködhetnek. Itt az út maga a cél, ennek ellenére a három órányi túrázás és a 370 méternyi leküzdött szintkülönbség után minden résztvevő örül a hangulatos Ammererhofba történő megérkezésnek, ahol először ízletes finomságok várnak a vendégekre, majd egy szánkóval célozhatják meg a völgyet. Aki szeretne, ott éjszakázhat a menedékház egy otthonos szobájában is, így a másnapot a friss hegyi levegőn kezdheti.

 

Hótalp

 

Igluépítés és kirándulás kutyaszánnal
Ami korábban az északi emberek számára a túlélést jelentette, az ma feledhetetlen kaland a téli üdülővendégeknek. Az Ebenseeben vagy a stájer Bürgeralmon rendezett igluszeminárium alkalmával az érdeklődők szakértő felügyelet mellett eredeti eszkimó hagyományok szerint építhetnek jégkunyhókat – varázslatos élmény minden korosztály számára. Igazán egyedülálló, hogy egy igluban a dermesztő külső hőmérséklet ellenére is plusz fokok uralkodnak, emellett a hálózsák és a ruhák is szárazak maradnak, amennyiben a fárasztó munka után a bátor vállalkozók úgy döntenek, hogy a jégkunyhóban vacsoráznak és alszanak.

 

Iglu

 

A kutyaszánozás is garantáltan a feledhetetlen élmények közé tartozik – nemcsak a gyermekeknek, hanem a felnőtteknek is. Egy workshop keretén belül a résztvevők számos érdekességet tudhatnak meg a husky kutyák tartásáról és természetéről, hogyan lehet kormányozni a kutyaszánt és milyen utasításokra hallgatnak a kutyák. Számos dolog, amelyet a szabadban rögtön ki is próbálhatnak az érdeklődők, természetesen a „musher” (így hívják a kutyaszánok kormányosait) felügyelete mellett. Ausztriában azonban a temperamentumos husky kutyáknál jóval gyakrabban fognak be a szánok elé lovakat, hogy élményteli kikapcsolódást kínáljanak a vendégeknek: a lovas szánok ráérősen siklanak a csendes téli tájon át, a vendégek pedig meleg takarók alá bújva csodálhatják meg a hóval borított vidéket. Igazi titkos tipp a szerelmespároknak.

 

Kutyaszán

 

Szánkózás
A hideg évszakban igazi örökzöldnek számít a szánkózás, ráadásul nem csak nappal: a Semmeringnél található Hirschenkogelen Európa legjobban kivilágított szánkópályája várja a vendégeket. A három kilométer hosszú pályán „hétkő” varázsló és a gonosz tűzfogó sárkány meséjét ismerhetik meg a szánkózók. A drámai hatásról fantasztikus építmények, mágikus fényeffektusok és borzongató hangok gondoskodnak. A Salzburgban található Wildkogelen található a világ egyik leghosszabb éjszakai szánkópályája, amely összesen 14 kilométer hosszú és éjszakánként teljes hosszában kivilágított.

Az igazi természetbarátok azonban mind a mai napig úgy szánkóznak, mint azt elődeink tették egykoron. Magukhoz vesznek egy zseblámpát, fogják a szánkót és a behavazott erdei utakon át felsétálnak vele a hegyre. Alkalmat és lehetőséget Ausztriában szinte bárhol találhatnak a vendégek mindehhez. Egyre nagyobb azok száma, akik üdülésük alkalmával újra fel szeretnék fedezni a tél csendjét.

Olvass többet a témáról: hótalp, kutyaszán, iglu