Hogyan készíts jó sportfotót? Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2008/02/21
A sportot szerethetjük csinálni, nézni, vagy megörökíteni a pillanatait. Ha egy sporteseményen, vagy akár saját flikk-flakkjainkról szeretnénk jó képeket készíteni, érdemes megfogadni az alábbiakat.
Hirdetés

Használj vakut! Volt már olyan, hogy furcsán nézted a profi fotósokat a Tour de France közvetítéseknél, amiért verőfényes napsütésben is villogott a masinájuk!? A napsütés árnyékot vet az arcra és a testre is. A vakuval ezek az árnyékos felületek fénnyel telnek meg és gazdagabb, dinamikusabb képek születnek. Kövesd a profikat, s ha a józan ész és a fényviszonyok mást is sugallnak, használj vakut!

Válaszd meg a helyes zársebességet! Egy dinamikus pillanat megörökítéséhez legalább 1/250-ed másodperces zársebességet állíts be! A legtöbb mai digitális kamerában van ugyan előre definiált "sport"-funkció, ami ugyan sok esetben elég, de ha van lehetőséged, manuálisan álítsd be. Ha egy előtted elhaladó sportolót szeretnél "lekapni", kövesd folyamatosan a kameráddal a mozgását és közben kattints! Ezzel a technikával a sportoló képe éles lesz, míg a háttér elmosódik (motion blur). Ez az effekt drámian képes visszaadni a sebességet, további mozgalmasságot ad a képnek. Az 1/100-as vagy 1/125-ös zársebesség kevésbé  megfelelő.

A még drámaibb hatás kedvéért állítsd 1/30, vagy 1/15-re kövesd kameráddal a sportolót és használj vakut!

Figyelj a háttérre! A profi fotósok nagyon sok figyelmet szentelnek annak, hogy mi alkotja a témájuk hátterét. Ha egy sportolót fotózol, nézd meg, hogy mi kerül majd még a képre. Egy színes ruhában virító sportolóhoz nagyon jól illik egy homogén, sötétebb háttér. Sötét fák zöld lombja, sziklák, vagy a tiszta égbolt. Került el, hogy világító elemek, csúnya épületek, utcai jelek, teherautók, neadjisten károst szenvedélyt űző nézők kerüljenek a képre!

Fotózz madártávlatból, vagy egy egér szemszögéből! A legnagyszerűbb fotók azért döbbentik meg a nézőt, mert egy számára szokatlan nézőpontból mutatja a világot. Figyelmet lekötő képet úgy készíthetsz, ha egy nagyon magas, vagy épp egy nagyon alacsony szögből fotózol. Az emberek szeretik a számura egyébként ismerős dolgokat szokatlan oldalról nézni. Ha alacsony, vagy maga szögekből lősz, akkor a néző számára misztikus hatása lesz az adott sportnak.

Gyakorolj! A mai autófokuszos digitális fotómasinák piacra kerülése előtt jó sportfotósnak lenni meglehetősen idegörlő és költséges vállalkozás volt. A gyakorlás sem volt kockázatmentes, mivel a képeket elő kellett hívni és utólag értékelni. A mai gépekkel annyit gyakorolhatsz, amennyi csak az idődbe belefér, nem kell számolnod az előhívási. és anyagköltségekkel. Mint minden mesterségnél, a fotózásnál is megvan a gyümölcse a kitartó gyakorlásnak. Járd a közeli sporteseményeket, vagy azokat a helyszíneket, ahol sportolók edzenek és próbálgasd a záridő-beállítást, a vakuhasználatot, a szög- és a háttérválasztást. Amint felteszed a képeket a számítógépedre, látni fogod, hogy mit kell még javítanod

Ha kedvet kaptál, gyakorolsz és másokkal is megosztanád a jól sikerült képeidet, küldd el nekünk, s mi segítünk hogy mások is láthassák!

Jó gyakorlást!

Mozgásvilág.hu
Hirdetés