Fejlesztések és felkészülés az Intersport Síarénában (2019/2020 szezon) Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2019/11/27
Lassan itt a december, azaz hivatalosan is elkezdődik a tél.
Hirdetés

Az Intersport Síarénában, Eplényben idén is készülnek újdonsággal a vendégek számára.

 

Felújított konténerépület a KÉK bejáratnál

Az új bejárat 2017-ben került kialakításra, és az épület idén teljesen új tetőszerkezetet kapott,
valamint az egész komplexumot beburkolták fával, hogy jobban illeszkedjen az erdei környezetbe.

 

 

Táblázás a sípályán

Reformizálták a táblázás rendszerét Eplényben. Ez azt jelenti, hogy idén sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a házirend, az általános felhasználási feltételek és a FIS 10 szabályrendszer közzé tételére. Minden bejárathoz kerül majd egy nagy tábla, amin könnyen végig lehet olvasni a házirendet és a felhasználási feltételeket, valamint tájékozódni lehet a síelés és snowboardozás KRESZ rendszeréről.

 

 

A sípályákra is kerülnek ki irányjelző táblák, valamint lesznek majd figyelmeztető jelzések is, amik felhívják a figyelmet a meredek pályákra, a keresztező kötélpályára, a lezárt pályárra és az elsőbbségadásra, valamint a lassításra is.

 

Új hóágyú a komplexumban

Az új hóágyú egy SMI márkájú ’lens’ típusú ’lándzsás’ hógyártó szerkezet. A tavalyi síszezonban már üzemelt itt ez a típusú hóágyú, és nagyon jól szerepelt, éppen ezért az idei évben fix helyre telepítették a T1-es tanulópálya bejáratához.

 

Síoktató pálya átalakítása

A KÉK bejáratnál a T2-es tanulópálya területe is át lett faragva úgy, hogy az oktatók igényeinek megfeleljen, és még minőségibb szolgáltatást tudjanak kezdő vendégeiknek nyújtani.

 

Várható időjárás Eplényben

Bár még sok a bizonytalanság a számítógépes modellek egyes tagjai között, a valószínűségi előrejelzéseket figyelembe véve jövő hét péntektől határozott lehűlés veheti kezdetét, melynek eredményeként december első napjaira az átlagos közelébe, akár az alá csökkenhet a hőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy éjszakánként sokfelé fagyhat, napközben pedig 5 fok közelében alakulhat a csúcshőmérséklet.

Forrás: Időkép.hu

Éppen ezért már az összes mobil hóágyúk kint van a pályán, tehát ha érkezik a hideg, azonnal elkezdik a hógyártást.

 

Milyen időjárás várható a szezonra Eplényben?

Az Időkép.hu elemzése szerint kemény tél várható, és mindez december végén, január elején fog megérkezni Európába és hazánkba egyaránt:

A süllyedő és melegedő levegő egy anticiklonális területet (az áramlás óramutató járásával megegyező irányú) hoz létre a sztratoszférában, amiben a keleties áramlás dominál. Ahogy telnek a hetek, a troposzféra felől érkező újabb és újabb hullámok elősegítik a keleties áramlás kiterjedését a légkör alsóbb rétegeire. Ez végül ahhoz vezethet, hogy az északi félteke nyugatias alapáramlásáért felelős futóáramlás (jet stream) jelentősen legyengül, így pedig az Atlanti-óceán felől érkező enyhébb légtömegek sem tudnak kelet felé áthelyeződni. Ellenben megnyílik az út a Szibériában felhalmozódó kontinentális eredetű hideg levegő nyugat felé nyomulásához. Év végére - január elejére téliesebb időjárás köszönthet be Európában, és ezzel együtt hazánkban is.

 

Eplény hójelentés

 

 

Hirdetés