Anna Fenninger: Augusztusban síelni szeretnék

Anna Fenninger: Augusztusban síelni szeretnék

Pintér László
Pintér László
2016/02/19
Az elbűvölő alpesi sízőnővel a müncheni ISPO-n, a Bollé standján beszélgettünk.
Hirdetés

A Bollé a müncheni ISPO kiállításon mutatta be az új Anna Fenninger Signature Series sisak- és szemüvegmodelljeit: a Julietet és a Scarlettet. Mivel az olimpiai bajnok sízőnő sérülés miatt a teljes szezont kénytelen kihagyni, a Bollé meghívására személyesen is ellátogatott az eseményre.

A szemüveg kifejezetten női modell, dizájnja Anna ízlését dicséri. A legjobban a fotokromatikus lencséje miatt szereti, mert tökéletesen lát vele a pályán. A sisak szintén női modell. Az állítható szellőzés, a levehető fülpárnák és a hipoallergén bélés mind a tökéletes komfortérzetet szolgálja. Ami azonban leginkább Annához köthető, az a gepárd mintás csillag motívum. Anna a Gepárd Fajmegőrzési Alapítvány (Cheetah Conservation Fund) európai nagykövete. Imádja a nagymacskákat, és azért választotta éppen a gepárdot, mert kecsességük mellett ők a leggyorsabbak. Nemrégiben a National Geographic is felkérte egy nagymacskák védelmét szorgalmazó program egyik arcának.

ISPO_Fenninger_005.jpg Forrás: Mozgásvilág-Kakuk András
Anna, Juliet és Scarlett
Kép forrása: Mozgásvilág-Kakuk András

Anna, Juliet és Scarlett (Van még fotó, katt a képre!)

Anna Fenninger az alpesi sí világkupa nyitányán, az ausztriai Söldenben, még a verseny előtti edzésen szenvedett súlyos térdsérülést. A belső oldalszalag, az elülső keresztszalag és a patella-ín mellett a külső és belső meniscusa is elszakadt. Nagyon összetett a térdsérülése, ilyen komplexitású sérülés nagyon ritka. Az innsbrucki kórházban, ahol műtötték, az elmúlt 15 évben mindössze hét ilyen esetet kezeltek.

Anna november óta a schladmingi síakadémián a hét öt napján, napi 5-6 órát edz. Combizom kerülete 3 cm-rel lett kisebb, de erőnléti edzője, Peter Meliessnig szerint ilyen sérülésnél ez átlagosnak mondható. Ami biztos, hogy hosszú rehabilitáció vár rá.

A Bollé által szervezett hivatalos sajtóeseményen egy osztrák újságíró kollégával felváltva tehettünk fel személyesen kérdéseket Annának.

Eltelt némi idő a sérülése óta. Az első és legfontosabb: Hogy van most?

Anna Fenninger: Köszönöm a kérdést, a körülményekhez képest jól vagyok.

Milyen gyakorlatokat végez a rehabilitáció során?

Éppen abban a fázisban tartok, ahol a rehabilitáció már lassan edzésbe megy át. Már nemcsak járógyakorlatokat, hanem erősítő, izomépítő, valamint stabilizációs gyakorlatokat is végzek, hogy az izmok újra megtanulják, mit kell csinálniuk.

Mikor láthatjuk ismét síelni?

Ha minden a várakozásaink szerint alakul és a jelenlegi fejlődés folytatódik, akkor előre láthatólag augusztusban tudok majd újra síelni. Ez a terv.

Az utóbbi időben sok a bukás, jó példa erre a kitzbüheli férfi lesiklás. Változott-e bukásokhoz való hozzáállása a saját sérülése óta, illetve véleménye szerint miért nő a balesetek gyakorisága?

A saját sérülésem óta oda sem tudok nézni, ha bukást látok, azonnal elfordítom a tekintetem. A sérültek listája valóban hosszú ebben a szezonban. Mi mindannyian maximálisan felkészülünk fizikailag és lelkileg is arra, hogy a legjobbak legyünk és képesek legyünk a lejtő által megkívánt terhelést elviselni. Mindenki a leggyorsabb szeretne lenni, de mindenkinek saját magának kell tudnia, hogy meddig feszítheti a teljesítőképessége határait, hogy gyors is legyen, de érjen is célba. A bukásoknál nagyon sok faktor játszik közre, nehéz egyetlen okot megjelölni.

Mi adja a motivációt a rehabilitáció nehéz időszaka alatt?

Meg kell próbálnom visszatérni oda, ahol a sérülés előtt voltam, hiszen a síelés az életem. Amíg ez az érzés erősebb a veszélytől való félelemnél, addig mindannyian tovább csináljuk. Ez a szép ebben a sportban, hogy annyira intenzív. Olyan dolgokat élhetünk meg, ami miatt mindig érdemes újra és újra felállni.

Mi a véleménye Lindsey Vonn dominanciájáról?

Nagyon könnyednek tűnik. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy a mezőnyben ő tesz a legtöbbet a sikerért, nagyon keményen dolgozik. Csak gratulálhatok neki a jelenlegi teljesítményéért. Azon semmi értelme merengeni, hogy mi lenne, ha nem lennék sérült. Nem lenne fair vele szemben. Azért tart ott, ahol, mert ő Lindsey.

A férfiaknál bevezették a felsőtestet védő légzsákot. Mi a véleménye róla?

Személyesen még nem volt lehetőségem kipróbálni, pusztán közvetett információk alapján pedig nem lenne profi dolog részemről, ha konkrét véleményt fogalmaznék meg. A női modell csak jövőre érkezik. Akkor remélhetőleg lesznek saját tapasztalataim, amikről beszámolhatok.


Névjegy


Név: Anna Fenninger
Született: 1989. június 24. Hallein/Tirol, Ausztria
Alpesi síző, minden szakágban versenyez
Családi állapot: 6 éve a már visszavonult alpin snowboardos Manuel Veith a párja

Fontosabb eredményei:

Olimpiai bajnok Super G 2014
Olimpiai ezüstérmes óriás-műlesiklás 2014
Világbajnok szuper-kombinácó 2011
Világbajnok Super-G 2015
Világbajnok óriás-műlesiklás 2015
Világbajnoki ezüstérmes lesiklás 2015
2-szeres összetett világkupa-győztes
2-szeres óriás-műlesikló világkupa-győztes

Hirdetés