Chopok közelebb van mint gondolnád

Chopok közelebb van mint gondolnád

Kakuk András
Kakuk András
2015/03/25
Emlékszel régről Chopokra? Felejtsd el, mára ezerszer jobb lett!
Hirdetés

Chopok/Jasná fejlesztései dióhéjban

- Chopok az elmúlt pár évben történt fejlesztéseknek köszönhetően levetkőzte régi betegségeit.

- Chopok északi- és déli fele síliftekkel átjárható, így alig 3 óra autózásra került Budapesttől az egész síkomplexum

- A pályarendszer már kezdők számára is bőséges alternatívát nyújt

- Gasztronómiailag a toppon van, még a sültkolbász is gourmet módra fogyasztható

- A hipermodern fejlesztések mellett maradt néhány kellemes nosztalgiaelem is

- Unatkozni nem fogsz, akár bulizni, akár családdal hepizni jöttél (ha síelni, akkor meg pláne :)

 

Érkezés akár délről is

Miuztán Chopok északi és déli oldalát összekötötték vadonatúj kabinos felvonókkal nem kell Donovalyn át megkerülni a hegyet, hogy feljussunk rá. Chopok-Juh, azaz Chopok dél Észak-Pesttől mindössze 3 órányi autóúttal elérhető. Az útvonaltervező 2 lehetséges megoldást dob ki: Sahynál átkelés a határon, majd Besztercebányánál jobbra vagy Balassagyarmati átkeléssel kis utakon. Tapasztalatunk szerint mindkettő kb. ugyanannyi idő, ellenben a Zólyom-Besztercebánya útvonalon 15 km autópályáért meg kell vennünk a matricát, a másik irányban pedig kevésbé jók az utak, ellenben annál jobb a kilátás!

chopok-01.jpg

Az a pályarendszer csúcsa, ahonnan északra és délre is indulhatsz...  

A Tále mellett elvezető utolsó hegyi szakaszon erős hóesésbe érkeztünk meg, de a hókotrók így is megelőztek! Felfelé menet kb 1km-el a cél előtt van egy elágazás. Jobbra mehetünk tovább Srdieckó felé, balra Krupová a végcél. Ide egy 500 férőhelyes parkolót varázsoltak a derék helyiek, így attól sem kell félnünk, hogy nem lesz parkolóhely ha későn érkezünk!

Síelés délen, családoknak is

A Sredieckói állomáson található épületegyüttes egy hotelt, kölcsönzőt, fedett parkolót és aprés ski bárt foglal magába. A hotelt magunk is kipróbáltuk és csak ajánlani tudjuk. A lobby frissen lett felújítva és bátran állíthatjuk, bármelyik James Bond filmbe beleillik. A kávé kitűnő, a tea választék egyedi (gyömbéres-mentás és nem lógatós füves kérem, hanem fél kiló gyömbérre forró vizet ráöntős). A hotel wellness része kicsi, de osztrák példára elegáns. Száraz- és gőzszauna, kinti pezsgőfürdő, pihenőszoba. Ráadásként zárható szekrények mindenkinek. 

A modern és a retro fúziója

A szobákat és a hotel egyes részeit (pl. a lift) még nem újították fel, de a retro hangulat inkább kellemes és facebook like csalogató.

chopok-07.jpg
A hiperszuper recepciótól egy olyan lift visz a szobákig, amilyet már nagymamám nyóckerbéli házában is lecseréltek (és ami egyébként sokkal stílusosabb volt, mint a mostani modern)

Megújult pályarendszer kezdőknek is

A pályák délen kissé meredekek, ami régebben vissza is tartotta a kezdő síelőket. Azon kívül, hogy vezetett síiskolások könnyedén kígyóznak így is a pályákon, kiépítettek kék, erdei sípályákat melyek lomhán kerülik a nehezebb részeket.

Ha nem tetszik a déli oldal a lanovkával utazzunk fel Chopok tetejére. Itt egy röpke megállót illesszünk a programunkba és látogassuk meg a Rotonda éttermet. Szép időben 360 fokos panoráma tárul elénk. Lazításul rendeljünk a juhtúrós sztrapacskát mely baráti áron 6 euró körül a mienk lehet, de 4 euróért ízlésesen tálalt, grill kolbászt is kapunk, jó adag reszelt tormával. Felnőtt ínyencek mindenképpen kóstolják meg a rum bár kínálatát. Ha Kubába nem is repít el bennünket, de kellemes lazaságot mindenképpen kölcsönöz. Mi például kifejezetten vagány csávók lettünk tőle... aztán elmúlt :)

Ne itt akarj unatkozni

Kifejezetten tetszettek a szervezett programok, amik sajnos leginkább az északi oldalon találhatók. A bikini fesztivált nagyon magyarázni nem kell, de talán kevesebb családi üdülés lesz erre a programra rászervezve.

Az esti síelés keretében 3 Euróért a Biela Puti síkölcsönző összes mókás eszközét kipróbálhatjuk. Tapasztalatunk szerint első ránézésre kicsit ijesztőnek tűnő eszközökre könnyen ráérezhetünk, bátran ajánljuk gyerekeknek is főleg ezen a lankás kék pályán. Egyedül a liftes utazás okozhat némi nehézséget egy síbringával az ölünkben.

chopok-08.jpg
Ez igazából egy nagyon hülye ötlet volt

Külön tetszett az éjszakai vezetett sítúra- felszerelés bérléssel, ajándékkal kiemelve, hogy kezdőkre is optimalizálva! Akinek van felszerelése annak mindössze 9 euró és a fejlámpa is benne van az árban!

További információt a magyarul is elérhető honlapon találtok.

Tapasztalatunk szerint a weben nem található meg minden infó a programokról és lehetőségekről részletesen, viszont a recepciós hölgyektől és a helyben kiaggatott plakátokról (sífelvonó környékén, szállodákban, hüttékben) minden fontos infóról értesülhetsz, nem maradsz le semmiről.

Hirdetés