Menü

sportág: KERÉKPÁR    táv: 24 km    szintemelkedés: 411 m    szintidő: 2,5 óra     nehézség: Közepes

Pilisi bortúra gravel útvonal (Pilisbike)

A Pilisbike kijelölt útvonalai közül az egyik legélvezetesebb (és az egyik legjobban jelölt) kerékpáros túraút gravel kerékpárokhoz, Piliscsaba-Klotidliget és Piliscsév vasútállomások között. Az útvonal első felében letudjuk a két komolyabb mászást, utána végig örömtekerés vár ránk. Az útvonal bejárásához a Kellys Soot gravelbringát használtuk, tökéletes választás erre a terepre.

 

 

Itiner

1 - Piliscsaba Klotildliget állomástól indul az útvonal, a Május 1. és a Szántói utca sarkán találhatjuk a Pilisbike tájékoztató táblát. Itt a Szántó utcán követjük a PB7 jelzést, egészen az Iluska forrásig. Az első és talán a nehezebb emelkedőt itt le is tudhatjuk.

 

Pilisi bortúra kiindulás Forrás: Mozgásvilág

 

2- Az Iluska forrástól Pilisszántóig a PB6 jelzés lesz a nyerő, kellemes erdei útvonal, időnként akadályok (bedőlt fa keresztben) előfordulhatnak.

3 - Pilisszántón a főútra visz a jelzés, ami többek között annak köszönhető, hogy ennek mentén is van egy Pilisbike P+B parkoló. A Kossuth Lajos utca egyébként fincsi emelkedő, de legalább nem technikás.

 

Pilisi bortúra - látkép Forrás: Mozgásvilág

 

4 - Pilisszántó után balra kanyarodunk újra murvás útra, közel haladunk el a Pilisszántói Szikla Színház és a Pilisi Boldogasszony Kápolna mellett, de a Mészégetők Kútját közvetlenül is érintjük. Innentől a PB12 jelzést követjük.

 

Pilisi bortúra - Pilisszántó Forrás: Mozgásvilág

 

5 - Élvezetes, lankás lejtőn haladunk Klastrompusztáig, innen pdig egyre jobb minőségű aszfaltúton gurulunk le Kesztölcre (itt nyer igazán értelmet a "bortúra" elnevezés).

6 - Kesztölc végén egy éles balossal példaértékű gravel szakasz következik, kellemes, nagyjából nulla lejtésű úton suhanhatunk át Piliscsévig. 

 

Pilisi bortúra Forrás: Mozgásvilág

 

7 - Piliscséven keresztül gurulva egy kerékpárúton jutunk el útvonalunk végéhez, a piliscsévi vasútállomáshoz.

+1 - Mivel az eleje és a vége is vasútállomásnál van, meg lehet oldani vonattal az odajutást, de a két végpont közötti alig tíz kilométeres távot a 10-es úton, vagy a kék jelzésű, meglehetősen homokos útvonalon is meg lehet tenni (ez utóbbihoz vissza kell menni Piliscsévre és a Virágos utca - Szászvári utca, Hársfa köz - Szilvás utca kombón jutunk el az átkötő útvonalra, ami Piliscsabán a Csévi utcába torkollik és amiről a Szent István király útjára fordulva visszajuthatunk Klotildligetre).

A túrát egy Kellys Soot segítségével jártuk be:

 

 

Összesítés

A Pilisi bortúra gravel útvonal (Pilisbike) hossza 24 km, az útvonal szintemelkedése 411 méter, szintideje 2,5 óra, nehézsége közepes. Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Szerda Csütörtök Péntek Szombat
°C -1 / 3 0 / 5 -1 / 6 4 / 12
mm 0.7 0.4 0.9 0.2
km/h 13.0 23.0 18.0 11.2

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: gravel útvonal, gravel