Menü

sportág: KERÉKPÁR    táv: 15,36 km    szintemelkedés: 171 m    szintidő: 1 óra 51 perc     nehézség: Könnyű (Családi)

Nagyberek e-bike kör

Túránk Balatonfenyvesről, a Hubertus-Hof parkolójából indul a somogyi Nagyberek védett természeti tájára, az 1977-ben védetté nyilvánított Fehérvízi Láphoz. A több, mint 1500 hektár kiterjedésű láp legmélyebb részeit egész évben víz borítja, amelyen számos különleges növényfaj él. A terület ökológiai értékét növeli a gazdag vízimadár világ, amelynek állandó lakói mellett az itt megpihenő vonuló madarak is színesítik a tájat.

A Nagyberek egyike Magyarország legtitokzatosabb és legkevésbé ismert tájainak, területe csak vezetővel, a település turisztikai egyesületének szervezésében látogatható.

Gyönyörű árnyas úton lehet bejutni a védett területre Forrás: Kiss Csaba/www.Holkerékpározzak.huGalériáért katt a képre!

1. Kiindulópontunk tehát Balatonfenyves, Hubertus-Hof.

2. A turisztikai egyesülettől kölcsönzött e-bike-jainkkal kelünk útra egy hosszú és egyenes bekötő úton, amely mellett gyönyörű és magas, árnyékot adó fák sorakoznak. Az út mellett figyelmeztető táblát találunk, tájékoztatva minket arról, hogy a fokozottan védett területre csak vezetővel léphetünk be.

3. Az aszfaltútról kanyarodás nélkül, az utat követve egy földútra térünk rá, amelyen továbbgurulva nemsokára elérjük a Fehérvízi Lápot. A töltésen balra kanyarodva végig a láp mellett haladunk tovább, ahonnan remekül megfigyelhetjük az itt élő vízimadarakat, illetve elmerülhetünk a táj nyugalmat árasztó szépségében.

A Fehérvízi Láp Forrás: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!

4. Ahogy a töltésen elérjük a kis felújított turistaházat, előtte balra fordulunk és egy keskeny csatorna mellett haladunk tovább, jobbra a túloldalon egy les látható.

5. Amint elérünk az első útkereszeződéshez, ismét balra fordulunk, ezzel bezárjuk a kört és visszajutunk arra az aszfaltútra, amelyen idefele is haladtunk. Itt egyből jobbra fordulunk és visszabringázunk eredeti kiinduló pontunkra, a Hubertus-Hof-hoz.

Tipp: Ha már erre járunk érdemes megnézni a Hubertus-Hof szarv nélküli marhacsordáját, az Angus marhákat, illetve vezetett túrákat tehetünk kenuval és nordic walkingozva is, valamint gyalogosan kisvasúttal is megközelíthetjük a lápot.

 

Összesítés

A Nagyberek e-bike kör hossza 15,36 km, az útvonal szintemelkedése 171 méter, szintideje 1 óra 51 perc, nehézsége könnyű (családi). Az útvonal Magyarország területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Várható időjárás (hőmérséklet, csapadék, szélerősség)

Szombat Vasárnap Hétfő Kedd
°C -2 / 10 5 / 12 7 / 8 4 / 15
mm 0.0 0.0 1.4 0.0
km/h 15.5 18.7 11.9 22.3

Hosszabb távú, részletesebb előrejelzések: meteoplaza.info

Olvass többet: west-balaton, balaton, kerékpártúra, elektromos kerékpár, e-bike